Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η ομιλία της Άννας Στεργίου στους Φιλιάτες

Ομιλία της Άννας Στεργίου, υποψήφιας βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην προεκλογική συγκέντρωση στους Φιλιάτες (18/05/23)

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Άνθρωποι από άλλους χώρους, που ήρθατε για να δείτε και να μας ακούσετε

Έχουν μείνει μόλις 3 και μία μέρες πριν τις εκλογές. Έχετε ακούσει πολλές φορές το δόγμα «αυτή η εκλογική μάχη είναι κρίσιμη». 

Ε, αυτή η εκλογική μάχη είναι από τις κρισιμότερες που έχει γνωρίσει ο τόπος. Δεν είναι μία μάχη για έναν σταυρό. Ούτε για μία έδρα. Είναι μία μάχη για την ύπαρξή μας, για την επιβίωσή μας. Είναι μία μάχη που καθορίζει, αν θα έχουμε μέλλον. Είναι μία μάχη της κοινωνίας, για τη Θεσπρωτία της αξιοπρέπειας και της ελπίδας ή τη Θεσπρωτία της μαύρης συμφοράς και της μιζέριας. 

Ζήσαμε την πιο ανάλγητη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος. 

Δεν ντρέπονται και μιλούν για Υγεία οι άνθρωποι, που καταδίκασαν τόσο κόσμο μέσα στην πανδημία επειδή δεν υπήρχαν ΜΕΘ. 

  • Δεν ντρέπονται να μιλούν για Παιδεία, οι άνθρωποι που έβγαλαν τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων έξω από τα Πανεπιστήμια για να κερδίζουν μόνο οι μεγάλοι εκπαιδευτικοί όμιλοι. 
  • Μιλούν για Ασφάλεια, οι άνθρωποι που άφησαν την βαριά εγκληματικότητα ανεξέλεγκτη και κυνηγούσαν τα παιδιά μας μέσα στα Πανεπιστήμια, τα έσερναν αν έβγαιναν έξω από τις 11 το βράδυ από το σπίτι
  • Μιλούν για Μεταφορές, οι άνθρωποι που άφησαν τα παιδιά μας να μπουν στο τρενάκι του τρόμου.
  • Που έβαλαν ανεμβολίαστους να τους πληρώνουν χαράτσι γιατί αυτοί δεν έφτιαξαν ΜΕΘ.
  • Μιλούν για επιτυχίες στις Εξαγωγές, ενώ οι Εισαγωγές μας έχουν τριπλασιαστεί με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ελλείμματα 
  • Μιλούν για Παραγωγή οι άνθρωποι που άφησαν ξεκρέμαστους τους αγρότες της Παραμυθιάς, τους αγρότες στη Βρυσέλλα, τους αγρότες στον Αετό και την Αχλαδιά. 
  • Μιλούν για κτηνοτροφία, οι άνθρωποι που διέλυσαν τον κτηνοτροφικό κλάδο γεμίζοντας τα σούπερ μάρκετ με εισαγωγές κρεάτων. 

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι καλή μόνο σ΄ένα πράγμα: Στην προπαγάνδα.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος Πινόκιο. Τη ζήσαμε αυτήν την οικογένεια. Μπαίνουμε στο σούπερ μάρκετ να πάρουμε φέτα και νομίζουμε πως αγοράσαμε χαβιάρι. 

Αλλά που να ξέρει ο κύριος Γιόγιακας; 

Δεν αγοράζει ο ίδιος τρόφιμα. Δεν τον νοιάζουν οι τιμές. Δεν τον νοιάζει αν έγινε εφιάλτης μας το σούπερ μάρκετ; Αν φοβόμαστε ν΄ανοίξουμε το καλοριφέρ; Γιατί ο ίδιος έχει να πληρώσει. Γιατί ο ίδιος έχει εξασφαλίσει και τα δισέγγονά του. 

Και να θελε να σας καταλάβει, δεν μπορεί. Γιατί το δικό σας το ψυγείο μπορεί να είναι άδειο. Γιατί μπορεί να θέλετε να πάτε σ΄ένα ταβερνάκι, να πάτε στα παιδιά σας στην Αθήνα, στη Γερμανία, να στείλετε ένα χαρτζιλίκι στα εγγόνια, αλλά στο πορτοφόλι σας, λεφτά δεν υπάρχουν. 

Έγινε νεκροταφείο το Φιλιάτι και δεν αντιδρά κανείς. Όταν ήμουν μικρή το Φιλιάτι ήταν η μεγάλη πόλη, που βρίσκαμε τα πάντα. Σήμερα είναι τόπος γερόντων. Αλλά το ίδιο όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο ισχύει ακόμη και στην Ηγουμενίτσα. Τα νιάτα μας φεύγουν και δεν ξαναγυρίζουν. 

Μας αξίζει αυτή η μοίρα στο Φιλιάτι μας; Για την Παραμυθιά μας; Για το Μαργαρίτι; Για την Ηγουμενίτσα μας; Μας αξίζει αυτός ο τόπος με τα όμορφα φρούτα, με τα υπέροχα κοπάδιά μας, με το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, με τα ποτάμιά μας, με τις θάλασσές μας αυτήν την τύχη; 

Ακόμη και τα μικρά καφενεία ετοιμάζονται να κλείσουν, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα.

Λέει πως μπήκε κόσμος στο νοσοκομείο για δουλειά…

Πόσοι γιατροί ήρθαν λέει ο κύριος Γιόγιακας. 

  • Γιατί δεν λέει πόσοι γιατροί συνταξιοδοτήθηκαν; Πόσοι νοσηλευτές; Γιατί δεν λέει πως λογαριάζουν να τρέχουν τους γιατρούς στην Κέρκυρα; 
  • Γιατί δεν λέει πως έχει τιγκάρει το Γηροκομείο Φιλιατών κι οι αιτήσεις είναι πολλαπλάσιες; 
  • Γιατί δεν λέει ότι Θεσπρωτοί γονείς με παιδιά που έχουν αυτισμό δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα παιδιά, όταν φύγουν από τη ζωή; 
  • Γιατί δεν λέει ότι χρειάζεται δύο και τρία χρόνια να περιμένει η αίτηση αν έχει κάποιος ψυχικό νόσημα για να τον πάρουν στη δομή της Ηγουμενίτσας ή των Φιλιατών;

Την προηγούμενη φορά σας μίλησα για την πρότασή μου για το μουσείο Άρτου. Είναι μία αρχή για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις εδώ να βουλιάζουν. Είναι μία αρχή για ν΄αρχίσουν να έρχονται τουριστικά λεωφορεία.  

  • Ένα μουσείο Άρτου, που θα μπορεί να πραγματοποιεί προγράμματα εκπαιδευτικά, για να έρχονται παιδιά. Που θα μπορεί να φέρνει ένα λεωφορείο τουριστικό στην πόλη, για να ξαναδουλέψουν οι επιχειρήσεις; Που θα μπορεί να συνδέσει την τουριστική, παραλιακή ζώνη με το Φιλιάτι και να κερδίσουν κι οι δυο. 
  • Ένα μουσείο, που θα μπορεί να συνδυαστεί μ΄ένα Φεστιβάλ ‘Αρτου για να διαφημίζονται εδώ επιχειρήσεις.

Πολλοί μπορεί να νομίζετε ότι είναι όνειρο θερινής νυκτός εδώ ο τουρισμός. Πολλοί μπορεί να θεωρείτε ότι ένα μουσείο Άρτου δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Ξέρετε, αν σκέφτονταν έτσι στο Μέτσοβο δεν θα είχαν ποτέ τουρισμό. Αν σκέφτονταν έτσι στα Ζαγοροχώρια δεν θα είχαν ποτέ τουρισμό. Αν σκέφτονταν έτσι στη Ζήρια, στα Ανώγεια, στο Φαλακρό δεν θα είχαν ποτέ τουρισμό. Αλλά έχουν. Γιατί απλά κάποιος το πίστεψε.

Θέλω να πω δυο λόγια και για τον αγροβιομηχανικό τομέα. Είμαστε πίσω. Έσβησαν τα κλωστήρια και το τυροκομείο Φιλιατών και μείναμε πίσω.  Υπάρχει όμως ένας τρόπος ν΄αλλάξουμε τον τόπο μας. Με συνεργασία. Αν δεν έρθουν οι βιομηχανίες εδώ, εμείς μπορούμε να τις αναστήσουμε και πάλι.

Μετά το 1922 όταν η Ελλάδα βγήκε τραυματισμένη από τον πόλεμο στραφήκαμε στους συνεταιρισμούς. Οι Θεσσαλοί κι οι Μικρασιάτες έφτιαξαν το σύγχρονο συνεταιριστικό κίνημα. Γιατί και πιο πριν με συνεταιριστικά καράβια κάναμε την ελληνική επανάσταση. 

Η Θεσπρωτία είχε παράδοση στους συνεταιρισμούς μέχρι που ο κόσμος σταμάτησε να τους εμπιστεύεται. Μόνο με ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα μπορεί ν΄αναπτυχθεί πάλι ο νομός Θεσπρωτίας. Μόνο με οργάνωση του αγροτικού χώρου μπορείτε να διεκδικήσετε τιμές για τα προϊόντα μας. Μόνο με ταυτότητα των προϊόντων μας μπορούμε ν΄αλλάξουμε τη μοίρα μας.   

  • Στην Οικονομία της ΕΕ – Υπάρχουν 250.000 συνεταιρισμοί στην ΕΕ, που ανήκουν σε 163 εκατομμύρια πολίτες (το ένα τρίτο του πληθυσμού της ΕΕ) και απασχολούν 5,4 εκατομμύρια άτομα 
  • Μερίδιο αγοράς – Οι ευρωπαϊκοί συνεταιρισμοί κατέχουν σημαντικά μερίδια αγοράς στους κλάδους
    • Στον τομέα της Γεωργίας – 83% στην Ολλανδία, 79% στη Φινλανδία, 55% στην Ιταλία και 50% στη Γαλλία
    • Στον τομέα της Δασοκομίας – 60% στη Σουηδία και 31% στη Φινλανδία
    • Στον τραπεζικό χώρο  – 50% στη Γαλλία, 37% στην Κύπρο, 35% στη Φινλανδία, 31% στην Αυστρία και 21% στη Γερμανία
    • Στο λιανεμπόριο – 36% στη Φινλανδία και 20% στη Σουηδία
    • Στη Φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη – 21% στην Ισπανία και 18% στο Βέλγιο

Ας ανοίξουμε τα μάτιά μας. Έρχεται μία νέα μεγαλύτερη κρίση. 

Στην Αμερική της υποτίθεται αφθονίας, έρχεται νέα οικονομική κρίση. 

Νέες γεωπολιτικές δυνάμεις αναδύονται. Αλλάζει το διεθνές τοπίο λόγω της πράσινης ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η Κίνα παίρνει κεφάλι κι η γερασμένη σε πληθυσμό, Ευρώπη δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις αλλαγές. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν μπορεί ν΄ανταποκριθεί. 

Στην Ελλάδα κάποιοι τα σπίτια, τα χωράφια σας τα βλέπουν για φιλέτα. Αλλάζει η Γη χέρια. Κι αν δεν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οι Πάτσηδες είναι πολλοί. 700.000 πλειστηριασμοί μας περιμένουν.

Αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, αν δεν συνεργαστούμε, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία θα μείνουμε πάλι πίσω. 

Και πάλι θα μετράμε αυτούς που λείπουν από τα οικογενειακά τραπέζια, αυτούς που παντρεύονται μακριά και δεν μετέχουμε στη χαρά μας, αυτούς που τα εγγόνια δεν μιλούν τη γλώσσα μας…

Αυτή τη φορά μην ψηφίσετε κάποιον επειδή σας χάιδεψε το χέρι σ΄ένα μνημόσυνο. Είναι οι ίδιοι που έστειλαν τους πατεράδες και τους παππούδες σας μετανάστες. 

Είναι οι ίδιοι που σας ξένους στη γη σας και σε ξένη γη, πάλι ξένους. 

  • Μην ψηφίσετε κάποιον γιατί σας είπε ότι θα σας μετρήσει την πίεση.
  • Μην ψηφίσετε κάποιον επειδή είπε πως θα σας βάλει σε δουλειά, ενώ πρόκειται για ευρωπαϊκά προγράμματα, που τα τρέχει κι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
  • Μην ψηφίσετε κάποιους που σας έταζαν ανάπτυξη αλλά δεν είδατε ούτε μισή βίδα να φτιάχνεται στο Φιλιάτι και ξεπούλησαν το λιμάνι μας στην Ηγουμενίτσα και τις υποδομές μας στη Σαγιάδα, στην Πλαταριά, στα Σύβοτα.
  • Μην πιστέψετε αυτούς που άφησαν την Ηγουμενίτσα χωρίς μισό πανεπιστημιακό τμήμα.
  • Μην αφήσετε αυτούς που άφησαν τα χωράφια σας χωρίς ρεύμα και νερό να ξανακυβερνήσουν. 
  • Μας λένε πόσο ισχυρός είναι ο κύριος Μητσοτάκης στα διεθνή φόρα. Μας λένε πως όλοι τον υπολογίζουν. Και στη γειτονική Χειμάρα φυλακίστηκε Έλληνας πάνε να πάρουν τη γη από τους ομογενείς μας για να γίνουν τουριστικά φιλέτα. Αλήθεια τι έχει να πει για όλα αυτά ο κύριος Γιόγιακας;

Δεν έχετε υποχρέωση στους πολιτικούς. Ο πολιτικός έχει υποχρέωση στους πολίτες.

Απευθύνομαι και στους Βορειοηπειρώτες. Δεν έχετε υποχρέωση σε πολιτικούς που σας φέρνουν με λεωφορεία για ένα σουβλάκι αλλά σας ξεχνούν, όταν έχετε πραγματικά την ανάγκη τους, όταν δηλαδή κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι τις περιουσίες σας και την πατρογονική γη σας.  

Είναι συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη να έχει δουλειά, να έχει σύνταξη, να έχει περίθαλψη, να έχει εκπαίδευση.  

Στην πολιτική όμως, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Υπάρχουν άνθρωποι, που θέλουν ν΄αλλάξει κάτι. Υπάρχουν άνθρωποι, που βάζουν κάτω δυνάμεις και σχέδια.  

Ακόμη κι αν στο παρελθόν ψηφίσατε κάτι άλλο, μην αφήσετε μία νέα τετραετία να πάει χαμένη. Έρχεται οικονομικό τσουνάμι απέξω. Έρχεται  αναδιανομή πλούτου. 

Μην αφήσετε τους ανθρώπους, που έλεγαν «προσωρινή φθορά τους νεκρούς στα Τέμπη» να ξανακυβερνήσουν. Μην αφήστε αυτούς που θεωρούν το κράτος δικό τους μαγαζί` μαγαζί γωνία για να βολεύουν τα παιδιά και τα εγγόνιά τους με υψηλούς μισθούς, να σας θεωρούν χαμάληδές τους. 

Μην αφήσετε αυτούς, που απομυζούν χρόνια ολόκληρα τον κόπο σας, που στρεβλώνουν τα όνειρά σας να γίνουν πάλι προστάτες σας. 

Ο λύκος, φίλος δεν γίνεται.

Ελάτε με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ελάτε με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. 

Σε κείνους έχουν αξία οι αριθμοί. 

Σε εμάς έχουν αξία οι άνθρωποι. 

Από εδώ από αυτήν την ακριτική κωμόπολη, από την πόλη της ερήμωσης, ξεκινά η νικηφόρα πορεία για να γίνει η πόλη της ανάπτυξης. 

Σ΄αυτήν την εκλογική μάχη δεν περισσεύει κανείς. Σας ευχαριστώ πολύ.