Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις διακοπές ρεύματος στην Παραμυθιά

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Σουλ΄΄ιου σχετικά με τα πολύωρα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή μας

Για ακόμη μία φορά ζήσαμε μια χιλιοπαιγμένη, “μαύρη” κωμωδία με τίτλο: “πολύωρη διακοπή ρεύματος στην Παραμυθιά και στις γύρω περιοχές”. Εν έτει 2022 εκατοντάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα ακόμη και για 12 ώρες! Εκατοντάδες σπίτια πάγωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών (να ναι καλά τα τζάκια και οι φλοκάτες…) και δεκάδες μικρές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα καταστήματα λιανικού εμπορίου (super markets, μπακάλικα, κρεοπωλεία κ.α) του κέντρου της Παραμυθιάς δεν λειτούργησαν ή υπολειτούργησαν, όπως και τα περισσότερα  αρτοποιία ενώ η ήδη χτυπημένη εστίαση δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα. Και όλα αυτά όταν οι υπέρογκοι φόροι και τα αυξημένα δημοτικά τέλη τρέχουν. Όπως φυσικά τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα η τιμή του ρεύματος και των υπολοίπων μορφών ενέργειας (φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρελαιοειδή) επιβαρύνοντας αποκλειστικά τα μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σίγουρα δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι για όλο τον νόμο Θεσπρωτίας (και σε κάποιες περιπτώσεις και με κάλυψη σε περιοχές του δήμου Πάργας) ο τοπικός ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα μέχρι μόνο 2 συνεργεία αποκατάστασης βλαβών εξαιτίας της διαχρονικής υποστελέχωσής του.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση και οι αρχές ενέργειας:

1. να αποζημιώσουν στο 100% τις επιχειρήσεις της περιοχής μας για τη χαμένη 12η Γενάρη 2022 εξαιτίας της διακοπής ρεύματος.

2. να αποζημιώσουν στο 100% τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της περιοχής μας για σοβαρές βλάβες σε συσκευές και για αλλοιώσεις σε ευπαθή προϊόντα.

3. να προχωρήσουν σε γενναία στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών, των μικρών επιχειρήσεων και αγροτών μέσα και από την κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια, ώστε να αντέξουν το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος και όχι με τα “ψίχουλα” που ανακοινωθήκαν πριν λίγες μέρες που ουσιαστικά συνιστούν έμμεσες επιδοτήσεις προς τις μεγάλες επιχείρησης ενέργειας.

4. να ενισχύσουν τον ΔΕΔΔΗΕ με όλο το απαραίτητο μόνιμο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό ώστε να αντιμετωπίζονται οι βλάβες σύντομα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια για τους εργαζόμενους τεχνικούς.

Ακόμη αναρωτιόμαστε… που είναι η φθηνή ενέργεια που θα έφερνε η ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω της απορρύθμισης, ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης της παραγωγής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας;;; που είναι η φθηνή και άφθονη ενέργεια που θα έφερνε και στον τόπο μας η απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;;;

Απ΄ όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται περίτρανα ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή μιας οικονομίας που θα αντιμετωπίζει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.