Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η θέση του συλλόγου Αυλότοπου για το Αντάμωμα των Σουλιωτών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλοτόπου Σουλίου, « Η ΓΛΑΒΙΤΣΑ» με αφορμή την ανάρτηση μας για την ματαίωση του Ανταμώματος των Σουλιωτών με επιστολή προς την σελίδα μας περιγράφει όλη την υπόθεση από την δική του σκοπιά. Φυσικά, το paramythianews.gr αν ο δήμος Σουλίου θέλει να ανταπαντήσει, με χαρά θα φιλοξενήσουμε την άποψη του.

Απλά, για την ακρίβεια της ανάρτησης, χωρίς να χάνεται η ουσία της, οι “πηγές” ήταν δικές μας και όχι του δήμου Σουλίου. Η ανάρτηση που κάναμε επικαλέστηκε πηγές από την πλευρά του δήμου και πηγές από την πλευρά του συλλόγου.

Η επιστολή:

Αγαπητό  Paramythianews.

Σχετικά με την ανάρτησή σας γύρω από την ανακοίνωση του Δήμου Σουλίου για την αναβολή του φετινού  «Ανταμώματος Σουλιωτών», οι «πηγές»  του δήμου τις οποίες επικαλείστε, μολονότι δεν μας κατονομάζουν,  αισθανόμαστε  ότι μας «φωτογραφίζουν».
Ευκαιρία, λοιπόν, να «αποκαλυφθούμε», ή καλύτερα  να συστηθούμε: είμαστε ο νεοσυσταθείς  Πολιτιστικός Σύλλογος  Αυλοτόπου «Η ΓΛΑΒΙΤΣΑ», που  ως σκοπό έχει να διατηρήσει και να αναδείξει την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του χωριού μας, την ιστορία που μας κληροδότησαν  οι προγονοί μας.
Επ αυτού, βρισκόμαστε στην αφετηρίας μιας προσπάθειας στην οποία επιδιώκουμε να συσπειρώσουμε και να ενεργοποιήσουμε όσους συγχωριανούς παρέμειναν στον τόπο  μας και εκείνους που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, πλην όμως δεν έπαψαν να αγαπούν το χωριό μας. Ελπίζουμε πως θα τα καταφέρουμε.
Μετά την «γνωριμία» μας, επιτρέψτε μας να απαντήσουμε στις «πηγές του Δήμου» που όπως αναφέρετε στο δημοσίευμά σας, μας επιρρίπτουν ευθύνες για τον «κακό προγραμματισμό» και εν τέλει στην αναβολή (ματαίωση;) του φετινού ανταμώματος στο Σούλι.
Κατ αρχήν κανείς δεν μας  ανέθεσε, ποτέ, την διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης που απαιτεί σχεδιασμό, χρόνο και κόπο για να γίνει.
Απλώς, λίγες μόλις μέρες πριν την 19η Αυγούστου, ημερομηνία που έχει καθιερωθεί για το αντάμωμα, κληθήκαμε από την αρμόδια  αντιδημαρχία σε συνάντηση στον ξενώνα του Σουλίου και εκεί μας ανακοινώθηκε ότι  ο σύλλογός μας καλείται να  οργανώσει τις σχετικές εκδηλώσεις.
Όπως ήταν φυσικό  το απορρίψαμε, εξηγώντας στους παρισταμένους (αντιδημάρχους,  κοινοτάρχες) ότι ούτε τις οικονομικές, ούτε τις οργανωτικές δυνατότητες έχουμε ως σύλλογος να φέρουμε εις πέρας, σε ένα  τόσο μικρό  χρονικό διάστημα, ένα τέτοιο εγχείρημα. Πέραν  του γεγονότος ότι διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο, που επαναλαμβάνεται στο ίδιο μοτίβο κάθε χρόνο, με κίνδυνο να κουράσει τον κόσμο και να αυτοϋπονομευτεί.
Εξηγήσαμε, σε όλους τους τόνους, ότι επ  ουδενί δεν είμαστε κατά του ανταμώματος. Απεναντίας θέλουμε  να συνεισφέρουμε  με ιδέες  και «επι του πεδίου» στην αναβάθμισή και  άρτια οργάνωσή του.
 Όχι όμως για τούτη τη χρονιά, για τον απλό λόγο ότι δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε ουσιαστικά τίποτα και στην ουσία θα  πλήξουμε την όλη πρωτοβουλία που  θέλουμε- και σωστά- να γίνει θεσμός.
Προτείναμε, μάλιστα,  ότι ίσως θα  πρέπει να αρχίσουμε μια συζήτηση, από τις αρχές του χρόνου κιόλας,  για το πως θα  ανανεώσουμε  το περιεχόμενο του ανταμώματος  του 2023, και  θα το προετοιμάσουμε εγκαίρως, ώστε να του δώσουμε νέα πνοή.
Επ αυτού δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι περί τα τέλη Ιουλίου, από την δημοτική αρχή μας ενημέρωσαν ότι ο Δήμος  επέλεξε  να  μας  ενισχύσει μ   ένα μικρό (για μας σημαντικό) χρηματικό  ποσό και μάλιστα μας ζήτησαν να τους υποδείξουμε σχετική εκδήλωση, πολιτιστικού-πνευματικού περιεχομένου.
Πράγματι, αφου ευχαριστήσαμε τον δήμο για την κίνησή του να ενισχύσει έναν νεότευκτο  πολιτιστικό σύλλογο, όπως ο δικός μας, σχεδιάσαμε  την παρουσίαση στο χωριό μας  δυο  νέων βιβλίων για το Σούλι, με ομιλητές τους συγγραφείς του (Μπακογιάννη, Ασημακόπουλος) και μια συζήτηση γύρω από την συγγραφική έρευνα για το χωριό. Συμφωνήσαμε, μάλιστα να την  θέσουμε υπό την αιγίδα του Δημου, τον οποίο θεωρούμε, σε κάθε περίπτωση, αρωγό και συμπαραστάτη  στην προσπάθεια που κάνουμε.
Στην συνάντηση στο Σούλι, ωστόσο, πληροφορηθήκαμε ότι τα χρήματα αυτά  για  τον σύλλογό μας είχαν δοθεί αποκλειστικά για το… αντάμωμα. Πέσαμε από τα σύννεφα.
Αποποιηθήκαμε αμέσως  την χειρονομία της δημοτικής αρχής για τον απλό λόγο ότι δεν μπορούσαμε να επωμισθούμε μια τέτοια ευθύνη καθώς ο χρόνος μετρούσε ήδη αντίστροφα και δεν προλαβαίναμε.
Εξηγήσαμε, παρ αυτά, ότι ο σύλλογός μας,  θα οργανώσει την εκδήλωση στο χωριό με δικά του (μας) έξοδα.
Τονίσαμε, μάλιστα    ότι, προκειμένου να σωθεί  η φετινή σύναξη των Σουλιωτών, προτιθέμεθα να την εντάξουμε στο αντάμωμα, εφόσον, γινόταν στις 19 Αυγούστου, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα μπορούν συμμετάσχουν την συγκεκριμένη ημερομηνία και  οι ομιλητές.
Κάπου εκεί η συζήτηση τελείωσε και,  έτσι, αναγκαστικά, (οι συγγραφείς σε επικοινωνία μας, απάντησαν ότι αδυνατούν να έρθουν στις 19 Αυγούστου)  το φετινό αντάμωμα οδηγήθηκε σε αναβολή, δηλαδή ματαίωση για φέτος.
Για εμάς ως  Πολιτιστικό Σύλλογο Αυλοτόπου,  ωστόσο, το θέμα του ανταμώματος  δεν έκλεισε. Απεναντίας τώρα ανοίγει.
Προτείνουμε, λοιπόν, στον Δήμο Σουλίου, να συγκροτήσει  από τώρα  επιτροπή με την συμμετοχή  εκπροσώπων του, όπως και των   κοινοτήτων των χωριών του Σουλίου και των πολιτιστικών τους συλλόγων , ώστε εγκαίρως, από την αρχή του χρόνου, να σχεδιάσουμε το αντάμωμα και να οδηγηθούμε σε μια επιτυχή οργάνωσή το 2023.
Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε με ιδέες και προτάσεις, αλλά και εμπράκτως, στην αναβάθμιση του ανταμώματος. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι  μας αδικούν οι «πηγές»  σας με το να μας επιρρίπτουν  ευθύνες που δεν  μας αναλογούν.
Θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, αυτές τις εκδηλώσεις να καταστούν  θεσμός, βήμα προβολής της ιστορίας του Σουλίου και τόπο συνάντησης και σφυρηλάτησης της ενότητας  των απανταχού σουλιωτών.

Σας ευχαριστούμε, που έστω και  κατ αυτόν τον τρόπο, μας δίνετε την ευκαιρία να εκθέσουμε τις απόψεις μας γύρω από το πολυσυζητημένο θέμα του Ανταμώματος των Σουλιωτών, αλλά και να γνωριστούμε με τους αναγνώστες σας.

Στην διάθεσή σας,

Με τιμή.

Τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλοτόπου Σουλίου, « Η ΓΛΑΒΙΤΣΑ».