Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ηλίας Φωτίου: Σχετικά με την κοινοπραξία Αχέροντα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ στο φύλλο του Σεπτεμβρίου

Του Ηλία Φωτίου

Σχετικά με την κοινοπραξία Αχέροντα

Το καλοκαίρι του 2019 ήταν μια πολύ καλή τουριστική περίοδος για την  Γλυκή. Θα περίμενε κανείς να ήταν και για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Δεν ήταν όμως, τι είχε συμβεί;

Η αλήθεια και οι διαπιστώσεις ήταν εύκολες καθώς ήταν μπροστά μας. Ο ανταγωνισμός χωρίς όρια και κανόνες είχαν “σκοτώσει” τις τιμές, οι καθημερινές εντάσεις, η επιθετική άγρα πελατών δημιουργούσαν άσχημο σκηνικό και χαλούσαν την γενική εικόνα. Ήταν φανερό πως η κατάσταση δεν πάει άλλο και κάτι έπρεπε να γίνει. Έτσι η ιδέα της κοινοπραξίας έπεσε στο τραπέζι τον χειμώνα του 2020.

 Το στήσιμο μιας κοινοπραξίας ικανής να λειτουργήσει δεν είναι εύκολη υπόθεση.  Γίνανε πολλές συναντήσεις, και τελικά μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, συμβιβασμούς και την αποφασιστική ενθάρρυνση του Τοπικού, και Δημοτικού συμβουλίου επετεύχθη συμφωνία όπου στην κοινοπραξία εντάχθηκαν σχεδόν όλοι εκτός από έναν.

Οι έξι επιχειρήσεις της κοινοπραξίας θα δούλευαν σε κοινό σημείο στο κομμάτι 21 του Δήμου και το τίμημα ορίστηκε στις 9.000. Όλες οι σχετικές αποφάσεις στο Δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκαν ομόφωνα. Επιτέλους είχαν συμβεί τα αυτονόητα. Ο Δήμος θα έθετε τους κανόνες και τις υποδομές πάνω στα οποία θα κινούνταν οι επιχειρήσεις.

  Αν και η τουριστική σεζόν του 2020 ξεκίνησε δύσκολα και απελπιστικά μικρή τα θετικά στοιχεία από την λειτουργία της κοινοπραξίας φάνηκαν γρήγορα. Ξαφνικά μια όμορφη ηρεμία επικράτησε στο κομμάτι 21.

Οι επισκέπτες προσέρχονταν ήρεμοι να ενημερωθούν, αγόραζαν χωρίς πίεση, οι τιμές είχαν ορθολογηθεί, οι υπηρεσίες είχαν αναβαθμιστεί, ενώ οι πελάτες στις κριτικές έγραφαν τα καλύτερα.

Το πείραμα της κοινοπραξίας Αχέροντα δεν πέρασε απαρατήρητο καθώς απο διάφορα μερη της Ηπείρου  από χώρους με ίδια προβλήματα μας ζητούσαν καταστατικά και εμπειρίες. Όπου μας ζητήθηκε τα προσφέραμε. Σε αντάλλαγμα εισπράτταμε τα μπράβο και  ενθαρρύνσεις.

Η παρακαταθήκη της τουριστικής περιόδου του 2020 φάνηκε την φετινή χρονιά. Τέτοια προσέλευση, κυρίως Ελλήνων δεν είχε ξανασυμβεί. Στην ερώτηση παιδιά πως μας βρήκατε, «μας έχουν πει τα καλύτερα για την περιοχή» μας απαντούσαν, οι δε πιο πολλοί θεωρούσαν την καλύτερη μέρα των διακοπών τους την ημερήσια στον Αχέροντα.

Ο ρόλος της κοινοπραξίας στην αύξηση των επισκεπτών και της εικόνας που αυτοί θα αποκομίσουν είναι καίριος και στρατηγικός. Ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στα όρια του Δήμου μας αφού 50 περίπου νέοι εργάζονται σε αυτή σε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Βέβαια οι άνθρωποι της κοινοπραξίας είναι απλοί άνθρωποι, με τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους, προσπαθούν όμως για το παραπάνω και κάθε μέρα γίνονται καλύτεροι. Για αυτό και κάθε προσπάθεια κούφιας υπονόμευσης από «γνωστούς παραγοντίσκους» πρέπει να κοπεί.

   Η κοινοπραξία Αχέροντα σύμφωνα με την σύμβαση που έχει με τον Δήμο, και αφού τηρήθηκαν στο ακέραιο οικονομικές και κοινωνικές υποχρεώσεις, έχει άλλα δύο χρόνια για να επιδείξει έργο και να γίνει καλύτερη.

 Θέλουμε τον Δήμαρχο και τους αρχηγούς των παρατάξεων αρωγούς  με, ξανά, ομόφωνες αποφάσεις στην κοινή προσπάθεια για καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερη εικόνα στον Αχέροντα.