Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Επιλέγουμε να είμαστε πρόβατα ή πολίτες;

Πολλοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν τους πολίτες σαν πρόβατα που οδηγούνται και καθοδηγούνται από κάποιον τσοπάνη. Εν πολλοίς έχουν δίκιο καθώς αρκετοί από τους ψηφοφόρους πράγματι συμπεριφέρονταν με αυτόν τον προβλέψιμο τρόπο.

Σε σημείο όπου η προσωπικότητα των ανθρώπων να εκμηδενίζεται: εμείς στην οικογένεια μας πάππου προς πάππου ψηφίζουμε το τάδε κόμμα. Και αφού ψηφίζει ο μπαμπάς τον δείνα και ο γιος τον δείνα θα ψηφίσει. Που είναι η προσωπικότητα του γιού;

Βέβαια η τελευταία δύσκολη δεκαετία για την χώρα μας και την πολιτική έκανε πολλούς ανθρώπους να ξεφύγουν από αυτήν την λογική και να προσπαθούν να επιλέξουν με ορθολογικά κριτήρια. Άλλοι βέβαια επιλέγουν στηριζόμενοι στο θυμικό τους.

Πρέπει όμως να σταματήσουμε εντελώς να κινούμαστε ως καθοδηγούμενα πρόβατα. Και να δώσουμε μια απάντηση σε αυτούς που μας θεωρούν  πρόβατα. Τι σημαίνει να λέει ο υποψήφιος δήμαρχος  «επιλέγω τον τάδε για υποψήφιο σύμβουλο επειδή έχει 100 ψήφους»;  Έναν ψήφο έχει. Αυτή είναι η ουσία.

Και όταν το μοναδικό του προσόν είναι οι 100 ψήφοι καλό θα είναι να τον αφήσουμε στο σπίτι του. Ας επιλέξουμε να ψηφίσουμε τον  σύμβουλο που πραγματικά μπορεί να προσφέρει στον τόπο.

Και αν αρχίσουμε να απορρίπτουμε αυτούς που δεν έχουν άλλα προσόντα παρά μόνο τον επηρεασμό τους σε ένα πλήθος ψηφοφόρων έχουμε μια ελπίδα στις επόμενες εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι να επιλέγουν με ορθολογικά κριτήρια που θα είναι χρήσιμα προς τον τόπο αλλά και την δημαρχία.

Είναι προσβλητικό να μας θεωρούν δεδομένους. Να θεωρούν ότι αν μας πει μια κουβέντα ο όποιος επίδοξος σύμβουλος εμείς πειθήνια θα τον ακολουθήσουμε. Ας γίνουμε πολίτες. Μας αφορά όλους το γενικό καλό.

Όσο για την επιλογή του δήμαρχου…. Το είπαμε πάλι. Να μπορεί να συνθέτει, να μπορεί να ακούει, να μην είναι υπερόπτης, να είναι συνεργάσιμος.

Φώτης Μαραζόπουλος

Εκδότης – ΔημοσιογράφοςFacebookTwitterShare