Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ενημέρωση από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δήμου Σουλίου κατά των μονάδων βιοκαύσης

Πέρασαν δύο μήνες από τις πρώτες εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν σε δύο χωριά του Δήμου Σουλίου (Προδρόμι και Χόικα) για την εγκατάσταση / λειτουργία μονάδων καύσης βιορευστών / βιομάζας. Πρόκειται για μία ενέργεια η οποία αδειοδοτήθηκε πρώτη φορά σχεδόν 5 χρόνια πριν με πλήρη άγνοια των κατοίκων και απόλυτη ευθύνη κράτους και τότε τοπικής αρχής . Έκτοτε υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, αρχικά από την Επιτροπή Αγώνα και στη συνέχεια των κατοίκων, έπειτα από μία σειρά πολύμορφων παρεμβάσεων εναντίωσης στη δημιουργία των μονάδων αυτών και οποιονδήποτε αντίστοιχων άλλων στο μέλλον.

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των μονάδων καύσης βιορευστών / βιομάζας ξεκίνησε την εκστρατεία της με ημερίδα ενημέρωσης της τοπικής αρχής από επιστήμονες, όπου ο καθένας τοποθετήθηκε σχετικά με τον αντίστοιχο επιστημονικό του κλάδο (Δικηγόρος – Περιβαλλοντολόγος – Χημικός), ενώ μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4 συνελεύσεις – ενημερώσεις κατοίκων στα χωριά με μεγάλη ανταπόκριση.

Επιγραμματικά:

➢ Πρώτη ανοιχτή συζήτηση ενημέρωση για τις επιπτώσεις των μονάδων πραγματοποιήθηκε στη Χόικα με δυναμική συμμετοχή,

➢ Επόμενη ενημέρωση στον Ξηρόλοφο όπου αναλύθηκαν και εκεί οι βλαβερές επιπτώσεις της λειτουργίας των μονάδων,

➢ Ενώ κορυφώθηκε η πρώτη εβδομάδα ενημερώσεων στα χωριά στο Καμίνι με συμβολική κατάληψη δρόμου και πορεία στο Προδρόμι.

➢ Τελευταία ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Γαρδίκι με ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις αλλά και την κατεύθυνση των δράσεων της Επιτροπής με συμβολική κατάληψη και πορεία στη γέφυρα του ποταμού Αχέροντα.

•Μία ημερίδα, δεκάδες αναρτήσεις πανό, χιλιάδες μοιρασμένα ενημερωτικά έντυπα, ανακοινώσεις στα τοπικά μέσα και σελίδα στο FB με διαρκή ενημέρωση.

•Πρόκληση Δημοτικού Συμβουλίου με την μέχρι τώρα δράση της Επιτροπής, συλλογή πάνω από 2000 μέχρι σήμερα υπογραφών κατά των μονάδων βιορευστών / βιομάζας καθώς και ανακοίνωση συμπαράστασης των ομογενών μεταναστών στη Γερμανία.

Συμπορευτές στον αγώνα μας ο Εμπορικός σύλλογος Παραμυθιάς, τα Τοπικό Συμβούλιο Παραμυθιάς, Ζερβοχωρίου, Προδρομίου, Χόικας, ο Σύλλογος τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού Δήμου Σουλίου «Ο ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ», το Εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας , οι Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι Ζερβοχωρίου, Γαρδικίου, Προδρομίου, Γλυκής – Ποταμιάς και ο Σύλλογος Ενεργών πολιτών Παραμυθιάς.

Μεγάλη σημασία όμως έχει και η σύμπραξη της Επιτροπής μας με την Επιτροπή Αγώνα Γραμμενοχωρίων με κοινό στόχο: «ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ».

Επιδιώκουμε την επίσπευση της διαδικασίας από μέρους Δημοτικής Αρχής για την προσβολή των αποφάσεων – αδειοδοτήσεων με κάθε νόμιμο ένδικο βοήθημα σε συνεργασία με έγκριτο Περιβαλλοντολόγο.

Επιζητούμε την επίσημη τοποθέτηση κάθε βουλευτή του νομού μας, καθώς επίσης την άμεση κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το αν διατίθεται να ανακαλέσει τις άδειες.

Ο βασικότερος ωστόσο παράγοντας του αγώνα αυτού είναι αδιαμφισβήτητα η μαζική συμμετοχή των κατοίκων όλου του Δήμου μας, που συμπαραστέκονται και συμπορεύονται με την Επιτροπή Αγώνα και τα αιτήματα της. Είναι η δύναμη που μας ωθεί στη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας. Η ακόμη μαζικότερη συμμετοχή θα φέρει και τη νίκη !

Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε τη καταστροφή του τόπου μας και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν στην υγεία μας οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και ο θόρυβος από τους τόνους ζουμιών και αποβλήτων που προορίζονται για καύση μέσα σε κονσερβοκούτια αμφιβόλου πιστοποίησης νυχθημερόν.

➢ Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να πετύχουμε την ανάκληση των αδειών!

Να ανακληθούν τώρα οι άδειες των μονάδων καύσης βιορευστων σε Προδρόμι και Χόικα!

Καμία μονάδα βιορευστων στον Δήμο Σουλίου!