Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Εγκαίνια του μουσείου Υφαντής στον Λια Θεσπρωτίας (βίντεο + Φωτό)

Εγκαίνια του μουσείου Υφαντής στον Λια Θεσπρωτίας
Παρουσία του Αμερικάνου Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα,  του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, των αντιπεριφερειαρχών Θωμά Πιτούλη και Αντιγόνης Φίλη, του δημάρχου Φιλιατών Σπύρου Παππά και άλλων πολιτικών εκπροσώπων έγιναν τα εγκαίνια ενός εξαιρετικού μουσείου, του μουσείου Υφαντή το οποίο φιλοξενεί σπουδαία έργα του Θεόφιλου και του καταγόμενου από την περιοχή ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα.

Τα εγκαίνια του Μουσείου, έγιναν λίγο μετά το μεσημέρι από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και τον συγγραφέα Νίκο Γκατζογιάννη. Στην συνέχεια ο Νίκος Γκατζογιάννης παρουσίασε στον πρέσβη το μουσείο. Με συντονιστή τον δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά απηύθυναν χαιρετισμό και μίλησαν για το μουσείο ο Αμερικανός πρέσβης,  ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πάτερ Μεθόδιος, ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας, ο Νίκος Γκατζογιάννης, ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας, η αρχαιολόγος Βαρβάρα Παπαδοπούλου και ο αρχαιολόγος Ιωάννης Χουλιαράς.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαιρέτησε στα ελληνικά τους παρευρισκόμενους, είπε καλημέρα και ευχαρίστησε για την φιλοξενία, ενώ τόνισε πως το Μουσείο είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα, ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ανθεκτικότητας, αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να συνεχίζει. Ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι, όπως πολλοί Αμερικανοί γνώρισε την ιστορία της περιοχής και τις δύσκολες εμπειρίες της γερμανικής κατοχής και εμφυλίου, μέσα από τα μάτια της μητέρας του Νίκου Γκατζογιάννη, μέσα από το βιβλίο «Ελένη».

Ο συγγραφέας Νίκος Γκατζογιάννης, ο οποίος έφυγε από τον Λιά για την Αμερική, σε ηλικία 9 ετών, κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι χρειάζεται προσπάθεια να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά, ενώ παρομοίασε το Μουσείο, με το λουλούδι που φυτρώνει στην πέτρα σε ένα έργο του Σωτήρη Σόρογκα. Μάλιστα επισήμανε: «Ακόμη και στο πιο δύσκολο περιβάλλον η ομορφιά έχει παρουσία, ακόμη στα πιο ορεινά μέρη της πατρίδας μας η δημιουργική φαντασία του ελληνικού λαού θα βρεθεί».

Το μουσείο φέρει το όνομα «Μουσείο Υφαντή» προς τιμή των δωρητών και θα φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση των Θεόφιλου και Σόρογκα. Οι εικόνες του Θεόφιλου είναι τρεις και φυλάσσονταν στην εκκλησία του χωριού. Θεωρούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του ζωγράφου, ο οποίος πέθανε το 1934. Η προσφορά του ζωγράφου Σ. Σόρογκα αποτελείται από τέσσερις πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για το μουσείο στον Λια, την γενέτειρα της γιαγιάς του από την πλευρά του πατέρα του.

Εκτός από τα έργα των δύο ζωγράφων, που εκτίθενται σε δύο χώρους του μουσείου, στους διαδρόμους του υπάρχουν επίσης φωτογραφίες που απεικονίζουν σκηνές της ζωής στην περιοχή κατά τον περασμένο αιώνα, όπως και φωτογραφίες διάσημων επισκεπτών στο χωριό τα τελευταία χρόνια, στους οποίους περιλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μιχαήλ Δουκάκης, οι σκηνοθέτες Elia Kazan και Peter Yates, καθώς και ο ηθοποιός John Malkovich.

Υπάρχει επίσης ξεχωριστός χώρος αφιερωμένος σε τρεις συγγραφείς της περιοχής: τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, γεννημένο στο κοντινό χωριό Τσαμαντά, τον μυθιστοριογράφο Σωτήρη Δημητρίου, γεννημένο στην Πόβλα (σήμερα Αμπελώνα) και τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και παραγωγό ταινιών Νίκο Γκατζογιάννη, γεννημένο στον Λια, του οποίου το απομνημόνευμα «Ελένη» περιγράφει τα ταραχώδη γεγονότα που συνέβησαν το χωριό τη δεκαετία του 1940. Και οι τρεις αναμένονται να παρευρεθούν στα εγκαίνια στις 13 Αυγούστου μαζί με τον ζωγράφο κ. Σόρογκα.

Δείτε στην συνέχεια βίντεο με αποσπάσματα από τα εγκαίνια όπως τα μετέδωσε ζωντανά το periodikostep.gr.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε ΕΔΩ