Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Διαφωνία συλλόγου εργαζόμενων για έργο οδοφωτισμού στον δήμο Σουλίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                       

ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ                                              

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την  σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σουλίου για το θέμα Λήψη απόφασης για την επιλογή του τρόπου χρηματοδότησης της προμήθειας«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΥΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΟΥΛΙΟΥ»

Ο  Σύλλογος  ξεκαθαρίζει ότι η παρέμβαση μας  δεν πρέπει να συνδεθεί με τυχόν αυταπάτες, περί διόρθωσης της λειτουργίας του Κράτους στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε.  Ούτε όμως και με αυταπάτες περι συνδιοίκησης, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι από κοινού με τη δημοτική αρχή συναποφασίζουν το μέλλον αυτής της πόλης. 

Έχει να κάνει με την υποχρέωση των δημοτικών υπαλλήλων απέναντι στο λαό της πόλης, που απορρέει από την επιστημονική κατάρτιση και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια, και έχει μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, του λαϊκού εισοδήματος που λεηλατείται από τα ανταποδοτικά τέλη. 

Με αυτό το κριτήριο o Σύλλογος είναι κάθετα αντίθετος σε ένα έργο, που ο λαός θα το πληρώνει για τα υπόλοιπα 11 χρόνια, που θα δεσμεύσει τα ανταποδοτικά του Δήμου και που τελικά, εκτός από την αλλαγή των λαμπτήρων δεν θα προσθέσει ούτε 1 μέτρο δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην πόλη 

Ο Σύλλογος δηλώνει  ότι οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο.

Η διοίκηση του δήμου Σουλίου δεν παραδειγματίστηκε από τους δήμους  Αρταίων και Ηγουμενίτσας που ενέταξαν  στο ΕΣΠΑ ολόιδιο έργο με εξασφαλισμένη 100% χρηματοδότηση.

Η πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής Γιάννη Καραγιάννη  να γίνει το έργο του οδοφωτισμού με ΣΔΙΤ, είναι εγκληματική για το λαϊκό εισόδημα, γιατί απορρίπτει τη μοναδική δυνατότητα που υπήρχε να μην αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου Σουλίου 

Θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:  

  1. Στην πρώτη εισήγηση φέρεται ότι την κάνει η τεχνική υπηρεσία του δήμου Σουλίου στην συνέχεα με ορθή επανάληψη της εισήγησης την έχει συντάξει κάποιος μελετητής.  
  2. H ποσότητα των 2.204 τεμαχίων φωτιστικών και λαμπτήρων, δεν αποσαφηνίζει τον ακριβή αριθμό των φωτιστικών Led και τον ακριβή αριθμό λαμπτήρων Led. Είναι ευνόητο ότι όσο περισσότεροι είναι οι λαμπτήρες, τόσο πιο χαμηλό θα είναι το κόστος εγκατάστασης για τον ανάδοχο, αφού κατά βάση τα φωτιστικά Led είναι πολύ ακριβότερα από τους λαμπτήρες. To επιθυμητό θα ήταν σε κάθε περίπτωση να μην χρησιμοποιηθούν από τον ανάδοχο λαμπτήρες, αλλά αποκλειστικά φωτιστικά Led, τα οποία επειδή δεν γνωρίζουμε τι προβλέπει η σχετική μελέτη, έχουν και αυτά μεγάλη διακύμανση, ανάλογα με τις τεχνικές προδιαγραφές που ικανοποιούν, π.χ. υπάρχει φωτιστικό led με 30,00€ με πολύ χαμηλές επιδόσεις ως προς τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά (λ.χ. μικρή διάρκεια ζωής, μη δυνατότητα dimming και τηλεελέγχου κ.λπ.) και αντίστοιχο φωτιστικό Led  με 500,00€ με πολύ καλές επιδόσεις.  
  3. Πουθενά δεν αναφέρεται η εγκατεστημένη ισχύ της υφιστάμενης κατάστασης και πόσο στοιχίζει για το Δήμο Σουλίου η ηλεκτροδότηση του οδοφωτισμού και των λοιπών Κ.Χ., οποία αποτελεί σημαντική παράμετρο για το αν συμφέρει ή όχι η επένδυση. Εν προκειμένω διαιρώντας τον προϋπολογισμό της σύβασης των 2.225.765,28 € με τη χρονική διάρκεια των 6 ετών, προκύπτει ετήσιο ποσό για τον ανάδοχο 370.000,00€ εκ των οποίων ποσοστό 80% ή ποσό 296.000,00€ θα πρέπει να το πληρώνουν οι δημότες του Δήμου Σουλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει λαμβάνοντας υπόψη την αναφερόμενη εξοικονόμηση μετά την παρέμβαση από τον ανάδοχο της τάξης του 60%, ότι στην υφιστάμενη κατάσταση ο δημοτικός φωτισμός κοστίζει σήμερα στο Δήμο Σουλίου 370.000,00€/0,6 = 616.000,00€!!!  Πληροφοριακά ο Δήμος Ηγουμενίτσας με περίπου τετραπλάσια ποσότητα φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων είχε αντίστοιχο ετήσιο κόστος για τον οδοφωτισμό και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους 440.000,00€ περίπου (έτος αναφοράς 2019).
  4.  Δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίζεται η αναφερόμενη διάρκεια ζωής από την επένδυση 20 έτη, τη στιγμή που το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορεί να έχει σύμβαση ο ανάδοχος με το Δήμο Σουλίου είναι 6+5=11 έτη. Πως θα εξασφαλιστεί η υπόλοιπη διάρκεια ζωής των 9 ετών και μάλιστα τη στιγμή που αναφέρεται ότι ο ανάδοχος θα προβεί και σε αντικατάσταση με λαμπτήρες led που η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μικρή (συνήθως 1-4 έτη). 
  5. Λείπει το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων στην υποδομή του οδοφωτισμού. Ενδεικτικά δεν προβλέπεται:
  • η πύκνωση ή η αραίωση των φωτιστικών σημείων 
  • η επέκταση του δικτύου οδοφωτισμού 
  • η αναδιάταξη ιστών και φωτιστικών σωμάτων 
  • η εγκατάσταση νέων τμημάτων της υποδομής που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης απαρχαιωμένα δίκτυα με τσιμεντοϊστούς, κοινόχρηστοι και αθλητικοί χώροι).
  • πόσα pillars πρέπει να αντικατασταθούν, που εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας 
  • σε τι μήκος δίκτυα πρέπει να εγκατασταθούν εκ νέου,
  • ποιο είναι το μήκος των  υπόγειων δικτύων που πρέπει να αποκατασταθεί, 
  • πόσοι ιστοί πρέπει να βαφούν και πόσοι να αντικατασταθούν οι οποίοι ομοίως εγκυμονούν κινδύνους ηλεκτροπληξίας στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα

Ο Σύλλογος καλεί  τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να μη ψηφίσουν το θέμα. Ούτε ο διαγωνισμός ούτε ο τρόπος χρηματοδότησης συμφέρει την πόλη και ζητάμε :  

Να συνταχθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες από την  Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Σουλίου.

Να κατατεθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ ώστε να γίνει και εξοικονόμηση πόρων κι όχι μόνο εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να καταφέρει επιτέλους ο Δήμος να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη για το λαό

Να κάνει προσλήψεις μηχανικών και εργατοτεχνικού προσωπικού ώστε να αναλάβουν οι υπηρεσίες του Δήμου το έργο