Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Διανυκτέρευση στο καταφύγιο; Τι χρειάζεται να γνωρίζετε!

Αν θέλετε να απολαύσετε μια ολοκληρωμένη ορειβατική εμπειρία μπορείτε την συνδυάσετε με μια διανυκτέρευση σε ένα καταφύγιο. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά καταφύγια που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο ή στην αρχή ενός μονοπατιού για την κορυφή ενός βουνού. Τα περισσότερα καταφύγια τα συντηρούν οι ίδιοι οι πεζοπόροι και οι ορειβάτες ή μεγάλοι πεζοπορικοί σύλλογοι και ορειβατικά σωματεία. Σε μεγάλα και πολυσύχναστα καταφύγια υπάρχει αρκετή οργάνωση για να μπορούν να είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο ή όσο καιρό το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Ένας πεζοπόρος ή ορειβάτης σίγουρα θα πρέπει να βιώσει αυτό το υπέροχο συναίσθημα που λαμβάνουν όσοι διανυκτερεύουν πάνω στο βουνό. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία το να ξυπνάς και να βλέπεις την υπέροχη θέα, να εντοπίζεις τις μικρές λεπτομέρειες με τα κιάλια και να απολαμβάνεις τον καφέ σου μέσα στα βουνά.

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας θα πρέπει να έχετε επιλέξει τη διαδρομή και το μονοπάτι που θα ακολουθήσετε. Υπάρχουν πολλά blogs και εφαρμογές που μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για τον τρόπο μετακίνησης και τη διαδρομή που θέλετε να ακολουθήσετε. Επίσης πολλές πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα με τα καταφύγια. Αν θέλετε να κάνετε μια διανυκτέρευση εκεί θα πρέπει να τηλεφωνήσετε πρώτα για να βεβαιωθείτε πως είναι ανοιχτό το καταφύγιο και θα μπορεί να φιλοξενήσει εσάς και την παρέα σας. Συνήθως το καλοκαίρι ή τα Σαββατοκύριακο με καλό καιρό, τα καταφύγια γεμίζουν με πεζοπορικούς συλλόγους και επειδή υπάρχει μικρή χωρητικότητα θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως έχετε εξασφαλίσει τον ύπνο σας. Ανάλογα με τον όγκο των επισκεπτών ή την κατασκευή του κτηρίου, η διανυκτέρευση μπορεί να γίνει είτε σε κουκέτα είτε στο πάτωμα με τους υπνόσακους. Πρόκειται για ενιαίους χώρους οπότε δεν μπορείτε να κλείσετε αποκλειστική διαμονή ή κάποιο δωμάτιο. Η θέα που θα απολαύσετε το πρωί που θα ξυπνήσετε θα σας κόψει την ανάσα και θα θέλετε να συνεχίσετε με μεγάλη όρεξη για να καταστήσετε την κορυφή.

Αφού έχετε επιβεβαιώσει τη διαμονή σας συσκευάστε τα απαραίτητα πράγματα που θα χρειαστείτε για τις ημέρες που θα μείνετε στο βουνό. Τα ορειβατικά σακίδια διαθέτουν αρκετό χώρο με έξυπνα χωρίσματα για να μπορείτε να ξεχωρίσετε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα έχετε μαζί σας. Ιδανικά επιλέξτε να έχετε ένα ορειβατικό παντελόνι, μποτάκια πεζοπορίας και αρκετά μπλουζάκια για να αλλάζετε. Τα προσωπικά είδη περιποίησης θα πρέπει να είναι τα απαραίτητα ώστε να μην έχετε μεγάλο βάρος μαζί σας κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Το sleeping bag και το υπόστρωμα μπορείτε να τα δέσετε εξωτερικά μαζί με ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια από τους ειδικούς ιμάντες. Μπορείτε επίσης να έχετε μαζί σας ένα μικρότερο σακίδιο για τη διαδρομή που να περιέχει το παγούρι, τους ξηρούς καρπούς, και τα τρόφιμα που θα χρειαστείτε στην πεζοπορία.

Η διανυκτέρευση στο καταφύγιο είναι μια μοναδική εμπειρία! Οι ιστορίες γύρω από τη φωτιά, τα χαμογελαστά πρόσωπα, ο έναστρος ουρανός και η μαγική θέα είναι καταστάσεις που αξίζει να τις βιώσετε μαζί με τους φίλους σας.