Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Γόγολος εναντίον Λώλου, Καχριμάνη και Γιόγιακα για την χερσαία ζώνη

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

  Δημοτικής  Παράταξης

 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 

Την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, συζητήθηκε το θέμα της επικαιροποίησης της θέσης του Δήμου για τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας, ενόψει της έναρξης της Β΄ Φάσης του διαγωνισμού απόκτησης ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗΓ ΑΕ. 

  Η παράταξή μας όπως είναι γνωστό διαφωνεί συνολικά με την ακολουθούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, αλλά στην παρούσα φάση επειδή ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος και προκειμένου να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο σημείο πρέπει να παραβλεφθεί ώστε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην αποτροπή ενός μεγάλου κινδύνου.

Ο κίνδυνος αυτός είναι να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις που αφορούν καθαρά την τοπική κοινωνία και τους φορείς της για θέματα που αφορούν τον τουρισμό, την αλιεία, τη χρήση των παραλιών, ερήμην των αρχών και των κατοίκων της περιοχής.

 Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει να απαιτήσουμε όλοι με ενιαία φωνή να περιοριστούν οι διαπραγματεύσεις καθαρά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και να εξαιρεθούν η Μαρίνα, τα καταφύγια σκαφών Πλαταριάς , Συβότων και Σαγιάδας, το Δρέπανο, το Μακρυγιάλι, η παραλία της Ηγουμενίτσας και όλες οι παραλίες της λεγόμενης χερσαίας ζώνης.

Για το λόγο, σε συνεργασία με την Δημοτική Παράταξη Αλλαγή Πορείας προτείνουμε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, με το εξής περιεχόμενο:

«Το αντικείμενο του διαγωνισμού και των συνακόλουθων διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό  και το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας, πρέπει να περιοριστεί μόνο στις εγκαταστάσεις και υποδομές που εξυπηρετούν αποκλειστικά τις λιμενικές δραστηριότητες ακτοπλοΐας εξωτερικού. 

Όλες οι λοιπές περιοχές της χερσαίας ζώνης (Μαρίνα Ηγουμενίτσας, καταφύγια σκαφών Πλαταριάς, Συβότων  και Σαγιάδας, Δρέπανο, Μακρυγιάλι, το λιμάνι της Κέρκυρας, το Παλαιό Λιμάνι, το ΠΑΝΘΕΟΝ,  όλη η παραλία της Ηγουμενίτσας και όλες οι παραλίες της λεγόμενης χερσαίας ζώνης) που εμφανίζονται σήμερα ως περιουσιακά στοιχεία της ΟΛΗΓ Α.Ε. πρέπει να εξαιρεθούν ρητά και κατηγορηματικά από το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για τον αποχαρακτηρισμό τους ως περιουσία της ΟΛΗΓ Α.Ε., και στη συνέχεια να αναλάβουν τη διαχείρισή τους οι αρμόδιοι φορείς της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αν αυτό δεν αποφασιστεί άμεσα ελλοχεύει ο κίνδυνος της εκχώρησης σε ιδιώτη και άλλων περιοχών και δραστηριοτήτων εκτός του λιμανιού.

Κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαράδεκτο, αφού στην πραγματικότητα με αυτό τον τρόπο η αρμοδιότητα του σχεδιασμού  και της εφαρμογής  αναπτυξιακής πολιτικής για την περιοχή  μας καθώς και της πολιτικής που αφορά   την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την αναβάθμισή της, εκχωρείται στους ιδιώτες».

Θεωρούμε ότι το περιεχόμενο του ψηφίσματος κινείται σε συναινετική κατεύθυνση, αποτυπώνει την πραγματικότητα και θέτει το σωστό διεκδικητικό πλαίσιο.

 Ο κ. Δήμαρχος και η παράταξής του όμως, για μια ακόμη φορά τορπίλισαν την προσπάθεια συνεννόησης και απέρριψαν το ψήφισμα με αστείες δικαιολογίες.

Αντ΄ αυτού ο κ. Δήμαρχος διατύπωσε την απίστευτη πρόταση να υιοθετήσει το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα με το οποίο να καλείται ο Δήμαρχος να διοργανώσει σύσκεψη φορέων για το ζήτημα. 

Αν είναι δυνατόν…… 

Ως εδώ φτάσαμε με την Δημαρχία του κ. Λώλου: Να χρειάζεται ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για να ασκήσει τα αυτονόητα και στοιχειώδη καθήκοντά του. 

Τι άλλο απίστευτο επιχείρημα θα επικαλεστούν ακόμα, προκειμένου να καλύψουν την πραγματική τους ατζέντα που όπως αποδείχτηκε είναι:

  • Η πλήρης εκχώρηση στον ιδιώτη όλων των λιμενικών εγκαταστάσεων σε όλο το μήκος των παραλίων (Σύβοτα, Πλαταριά, Ηγουμενίτσα, Μαρίνα Ηγουμενίτσας, Σαγιάδα).
  • Η τυφλή υποστήριξη της εφαρμογής των κυβερνητικών οδηγιών για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, προκειμένου ο ιδιώτης να έχει τον απόλυτο έλεγχο των κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία του λιμανιού, την τιμολογιακή πολιτική, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και την ανυπαρξία όρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 
  • Η μη υποβολή εμποδίων στην πορεία της ιδιωτικοποίησης, με …ενοχλητικά ζητήματα όπως π.χ. η διεκδίκηση ανταποδοτικών ωφελειών για την πόλη και τους κατοίκους της.
  • Η υπονόμευση της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής με την απεμπόληση των ευκαιριών άσκησης τουριστικής και αλιευτικής πολιτικής, αφού χωρίς αντίδραση από το Δήμο, όλες οι σχετικές λιμενικές εγκαταστάσεις εκχωρούνται στον ιδιώτη.
  • Επίσης να σημειώσουμε ότι από αυτόν τον αγώνα είναι απών και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης  όλα τα χρόνια και μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά, βέβαια να του θυμίσουμε ότι Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Ιωάννινα. 
  • Για τον κυβερνητικό βουλευτή δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η όλη του στάση, δεν περιμέναμε κάτι άλλο από την απουσία του και αδράνεια του.

Κατά τα άλλα ο κ. Δήμαρχος εξάντλησε την αγωνιστικότητά του, δηλώνοντας σε άλλο θέμα της συνεδρίασης, ότι για το καλό των δημοτών είναι ικανός να παρανομήσει. 

Τι άλλο θα ακούσουμε ακόμη… 

Η Δημοτική μας Παράταξη και ο Συνδυασμός Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία, δηλώνει παρών στη διεκδίκηση του συνόλου της χερσαίας ζώνης και όλων των εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε αυτήν. Είμαστε έτοιμοι με τα στελέχη μας να διατυπώσουμε τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις. Είμαστε σύμφωνοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία της πόλης, για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Απέναντι στην αδιαφορία και την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής, απαιτείται επαγρύπνηση και ανάληψη πρωτοβουλιών για να αποτραπούν οι κίνδυνοι από την πώληση του ΟΛΗΓ. 

Βέβαια να θυμηθούμε όλοι μας ότι ο Δήμαρχος κ. Λώλος   είναι υπέρ του ιδιώτη όπως τόνισε πολλάκις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μαζί με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, θα το παλέψουμε.

 Καλούμε όλους τους φορείς σε κοινό αγώνα άμεσα.