Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Γιάννης Καραγιάννης: Δήμαρχος για όλες τις δουλειές

Καταρχήν να κάνουμε μια επισήμανση. Στην ιστοσελίδα του δήμου Σουλίου στην κορυφή υπάρχει ένα νούμερο τηλεφώνου, το 26663 60100. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα τηλεφωνικό κέντρο.

Δίνει κάποιες επιλογές, αν δεν σε καλύπτουν, υποτίθεται ότι απαντά κάποιος υπάλληλος του τηλεφωνικού κέντρου. Αμ δε….. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί με το γραφείο του δημάρχου.

Οπότε απαντάει η γραμματεία του δημάρχου ή ο ίδιος ο δήμαρχος, αν εκείνη την ώρα λείπει η γραμματέας για παράδειγμα.

Και ο δήμαρχος, φιλότιμος πάντα, ακούει τον δημότη να του λέει το παράπονο του, το αίτημα του, να ζητά μια υπηρεσία. Και όπως συνέβη, τουλάχιστον σε μία περίπτωση που γνωρίζουμε, δίνει άμεσα λύση.

Αυτή η ενέργεια του δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη έχει 2 αναγνώσεις. Και πρέπει να τις δούμε και τις δύο. Και πρέπει να τις δει και ο ίδιος και τις 2.

Ανάγνωση πρώτη: ο δήμαρχος είναι κοντά στην καθημερινότητα του δημότη και στα προβλήματα του και με προσωπική εργασία προσπαθεί να τα λύσει. Ο δήμαρχος παίρνει το φτυάρι και σκάβει, σηκώνει το τηλέφωνο της γραμματείας, καθοδηγεί τα βαριά οχήματα να καθαρίσουν τον δρόμο. Ένας δήμαρχος που δεν κάθεται στο γραφείο του, που είναι ένας από τους δημότες… που μπράβο του που προσπαθεί άμεσα να λύσει τα θέματα.

Ανάγνωση δεύτερη: ο δήμαρχος αναλώνει τον χρόνο του σε θέματα ρουτίνας που θα έπρεπε οι ίδιες υπηρεσίες, άντε οι αντιδήμαρχοι να λύνουν. Ναι, καλή η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη από τον δήμαρχο, αλλά αυτή η εξυπηρέτηση πρέπει να είναι δεδομένη από τις ίδιες τις υπηρεσίες. Η δουλειά του δημάρχου είναι να δίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες και όχι να κάνει την όποια τέτοιου είδους εργασία. Ο δήμαρχος δεν πρέπει να χάνει τον χρόνο του για δουλειές άλλων αλλά να σχεδιάζει και να υλοποιεί τα μεγάλα του δήμου. Να ασχολείται με επαφές για χρηματοδοτήσεις, να καθοδηγεί για προγράμματα που θα μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του δήμου, που θα φέρει προστιθέμενη αξία, που θα αναβαθμίσει όλη την εικόνα, που θα αφήσει πίσω του έργα για τις επόμενες γενιές.

Ο δήμαρχος είναι στρατηγός, όχι σκαπανέας. Ναι, φυσικά να είναι προσιτός, να ενδιαφέρεται για τα μικρά και καθημερινά, να μην “καβαλάει το καλάμι” αλλά σαν επικεφαλής…. να δίνει το σχέδιο και να ελέγχει την εφαρμογή.