Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Βιβλιοπροτάσεις 3-12-2019

Ανεκπλήρωτη δημοκρατία

ΣυγγραφέαςΑλ – Ασουάνι Αλάα

Εκδόσεις Πατάκη

Κάιρο, 2011. Στo πλαίσιo της Αραβικής Άνοιξης, η Αίγυπτος φλέγεται από µια πρωτόγνωρη επανάσταση ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Μουµπάρακ. Μέσα στη λαίλαπα των συνταρακτικών γεγονότων της πλατείας Ταχρίρ, η Άσµα και ο Μάζεν, που γνωρίστηκαν σε πολιτική συνέλευση, ζουν τις πρώτες στιγµές του έρωτά τους. Στο ίδιο σηµείο βρίσκεται κι ένα άλλο ζευγάρι, ο Χαλέντ και η Ντάνια, φοιτητές της ιατρικής που προσφέρουν τη βοήθειά τους στους τραυµατίες της αιµατηρής εξέγερσης. Εκείνος είναι γιος ενός απλού σοφέρ, εκείνη η κόρη του στρατηγού Αλουάνι, που ηγείται της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε κάποιο από τα κτίρια γύρω από την πλατεία, ο Άσραφ, µεσήλικας αστός, κόπτης στο θρήσκευµα και ηθοποιός που δεν κατάφερε να κάνει µεγάλη καριέρα, παρακολουθεί τα γεγονότα από το παράθυρό του, µαζί µε την Άκραµ, την υπηρέτριά του, µε την οποία ζει έναν µεγάλο έρωτα που θα ταράξει τα βαλτωµένα νερά του γάµου. Η απρόσµενη συνάντησή του µε την επαναστάτρια Άσµα θα τον κάνει να υποστηρίξει µε πάθος και την επανάσταση. Εκεί κοντά βρίσκεται κι ο Ισσάµ, πρώην κοµµουνιστής, χωρίς αυταπάτες, θύµα της φιλόδοξης γυναίκας του Νουρχάν, τηλεπαρουσιάστριας που είναι έτοιµη να κάνει τα πάντα για να αναρριχηθεί και να γίνει σύµβολο του συντηρητικού Ισλάµ, στηρίζοντας το απολυταρχικό καθεστώς µε τις εκποµπές της και επηρεάζοντας την κοινή γνώµη.

Τα πρόσωπα που συνθέτουν τη µεγάλη τοιχογραφία του νέου µυθιστορήµατος του Αλ-Ασουάνι ενσαρκώνουν τις διαφορετικές όψεις αυτής της επανάστασης που σηµάδεψε την Αίγυπτο: ελπίδα, πόθος, όνειρα και επιθυµίες, υποκρισία, καταπίεση, προδοσία… Η κοφτερή αφήγηση του Ασουάνι δε διστάζει να ξεσκεπάσει την ανείπωτη θηριωδία και τις απάνθρωπες πρακτικές µιας «δήθεν δηµοκρατίας», που καταπατά µε τον χειρότερο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώµατα και την ίδια την αξία της ζωής.

Η έκδοση της “Ανεκπλήρωτης δηµοκρατίας” είναι απαγορευµένη στην Αίγυπτο, καθώς και στις περισσότερες χώρες του αραβικού κόσµου.

Ο Αλάα Αλ-Ασουάνι γεννήθηκε το 1957 στην Αίγυπτο. Σπούδασε οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο. Το πρώτο του οδοντιατρείο ήταν στο θρυλικό Μέγαρο Γιακουμπιάν, το οποίο έγινε σκηνικό για το ομώνυμο βιβλίο του που πρωτοκυκλοφόρησε το 2002, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 γλώσσες και αποτελεί το πιο πολυδιαβσμένο αραβόφωνο βιβλίο του 21ου αιώνα, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 1.000.000 αντίτυπα. Μεταφέρθηκε με εξαιρετική επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Marwan Hamed, σε μια από τις πιο ακριβές παραγωγές του αιγυπτιακού κινηματογράφου. Το επόμενο μυθιστόρημά του, “Σικάγο” (2006), συνάντησε επίσης θετική υποδοχή από την κριτική και το κοινό και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Ακολούθησαν “Η αυτοκινητιστική λέσχη” και η συλλογή διηγημάτων “Θα ήθελα να ήμουν αιγύπτιος”.

Ελληνική Γεωμυθολογία – Βιβλίο Πρώτο 

Συγγραφέας  Μαριολάκος Ηλίας 

Εκδόσεις Λιβάνης

Εισαγωγή στη Γεωμυθολογία
Γεωλογικό και Φυσικογεωγραφικό Δυναμικό Όλοι σχεδόν έχουν αποδεχθεί ότι η ελληνική μυθολογία είναι ένα γοητευτικό παραμύθι που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την προϊστορική πραγματικότητα. Η συστηματική μελέτη όμως της εξέλιξης του κλίματος κατά τα τελευταία 18.000 χρόνια κυρίως και των επιπτώσεών του στον αιγαιακό και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο έδειξε ότι η πρώιμη πολιτισμική εξέλιξη των κατοίκων των περιοχών γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο συνδέεται άμεσα με τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, την ίδια εποχή που στην υπόλοιπη Ευρώπη, βόρεια των οροσειρών των Πυρηναίων και των Άλπεων, επικρατούσε το ψύχος (παγετώδης περίοδος). Αποδείχθηκε ακόμη ότι η γενεαλογική εξέλιξη των θεών, όπως μας την έχει κληροδοτήσει ο Ησίοδος, ακολουθεί την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου κατά την περίοδο μεταξύ 18.000 και 6.000 χρόνων πριν από σήμερα.
Στο βιβλίο αυτό αναλύονται συνοπτικά η φυσικογεωλογική εξέλιξη του ευρύτερου αιγαιακού χώρου, καθώς επίσης και ορισμένες από τις πρώτες τεχνολογικές δραστηριότητες των προϊστορικών κατοίκων του.

Ο Ηλίας Δ. Μαριολάκος είναι Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Υδρογεωλογίας (Dr. rer. nat.) του Πανεπιστημίου Erlangen Nürnberg της Γερμανίας (1968). Υπήρξε υπότροφος της DAAD, του Ιδρύματος Humboldt και του Deutsch-Japanisches Zentrum. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο New South Wales (Σίντνεϊ) (1968-1969) και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών ως Επισκέπτης Καθηγητής. Είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ και Ξένος Εταίρος της Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών της Ρωσίας. Ίδρυσε τον Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει χρηματίσει Πρόεδρος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του μεταπτυχιακού τμήματος της UNESCO για το Τεταρτογενές (Συνεργασία Πανεπιστημίου Αθηνών – Vrije Universiteit Brussel), Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, καθώς και της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, ενώ για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδας. Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια και γεωλογικές υπηρεσίες του εξωτερικού. Στα πλαίσια αυτά τον Δεκέμβριο του 1968 έδωσε μια διάλεξη στη Royal Society του New South Wales (Σίντνεϊ) με τίτλο «Geology, Mythology and Classical Buildings in Greece». Έκτοτε, παράλληλα με την επαγγελματική και ακαδημαϊκή του πορεία, καλλιέργησε την έρευνα και την ανάπτυξη του αντικειμένου της Γεωμυθολογίας, για να φτάσει σήμερα στην ολοκλήρωση ενός σημαντικού τμήματος της εργασίας του, που παρουσιάζεται στο παρόν έργο. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητική αποστολή της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης στα όρη Τιεν Σαν της Κιργισίας και στη νήσο Σάντο της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το National University της Γιοκοχάμα. Είναι συγγραφέας άνω των διακοσίων πρωτότυπων εργασιών και πέντε διδακτικών βιβλίων – πανεπιστημιακών σημειώσεων και δύο σχολικών βιβλίων Γεωγραφίας που διδάχτηκαν στα ελληνικά Γυμνάσια για πολλά χρόνια. Η σχέση μεταξύ των φυσικογεωλογικών διεργασιών του ευρύτερου αιγαιακού και περιαιγαιακού χώρου και των ελληνικών μύθων, και γενικότερα του προϊστορικού πολιτισμού, αποτέλεσε για τον Καθηγητή Μαριολάκο διαρκές αντικείμενο ενδιαφέροντος και έρευνας σε όλη αυτή την πορεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της πολυετούς συναρπαστικής αναζήτησης έχει δώσει πλήθος σχετικών διαλέξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό πρωτότυπων εργασιών. Το ώριμο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι το έργο αυτό.

Γίγαντες και φασόλια ή Δεν γίνονται αυτά εδώ

Συγγραφέας: Τάκης Καμπύλης

Εκδόσεις Καστανιώτης

Κι αν ο «Άγνωστος Στρατιώτης» δεν είναι κενοτάφιο; Κι αν πίσω ή κάτω από τον νεκρό οπλίτη υπάρχουν οστά; Κόκκαλα ενός άγνωστου νεκρού; Κι αν ναι, ποιος είναι ο νεκρός και ποιοι τα έβαλαν; Μπορεί να αποδειχτεί αληθινή η ενέργεια μιας αναρχικής σέκτας στις αρχές του 20ού αιώνα και να ταυτοποιηθεί ως νεκρός ο πρώτος αναρχικός τεροριστής στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους;

Η μεγαλύτερη προβοκάτσια εναντίον του κορυφαίου συμβόλου της νέας Ελλάδας ξετυλίγεται μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα μιας παράταιρης ομάδας φίλων σε δύο χρόνους: Σ’ ένα δυστοπικό (κι όχι πολύ μακρινό) μέλλον, με τη δολοφονία του αρχηγού των νεοφασιστών από τους Ελευθεριακούς, και σ’ ένα ζοφερό παρόν συγκρούσεων στους δρόμους και επερχόμενης πτώσης. Μέλλον και παρόν συνδέονται μέσα από το παρελθόν με καταλύτη την ελληνική αναρχική ιστορία από την επικράτηση της Επανάστασης του ’21 και μέχρι τις μέρες μας.

Η μνήμη, η βία, η ιστορική αλήθεια, η παρακμή, η ήττα των λέξεων, η υπερκατανάλωση αγώνων και αγωνιστών αλλά και οι στρεβλώσεις των ιδεολογιών της αλλαγής είναι μερικές από τις αναζητήσεις αυτού του μυθιστορήματος. Κυρίως, όμως, είναι η αναζήτηση της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στους γίγαντες και στα φασόλια…

Ο Τάκης Καμπύλης γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία στα Νέα, το1986, ως ρεπόρτερ και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης. Το 2006 εργάστηκε ως διευθυντής σύνταξης στον Ελεύθερο Τύπο και μετά στην Καθημερινή, από το 2007 ως το 2010, ως επιτελικό στέλεχος και αρθρογράφος. Από το 2010 μέχρι το 2014 ήταν γενικός διευθυντής του δημοτικού ραδιοσταθμού του Δήμου Αθηναίων, του «Αθήνα 9,84». Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Δεσποινίς Πελαγία

Συγγραφέας:Γιάννης Ξανθούλης

Εκδόσεις Διόπτρα

α παράτησε όλα η Πελαγία από ανάγκη. Μαθηματικά, έρωτες, κοριτσίστικες απλές φαντασιώσεις, την πολυτέλεια να ονειρεύεται… Όλα. Έπρεπε να δουλέψει, για να βοηθήσει την οικογένεια να μεγαλώσει τα δύο αδέρφια της, που ήρθαν με καθυστέρηση δέκα χρόνων. Όμορφα και αρτιμελή. Ακριβώς το αντίθετο από κείνη.
Η Πελαγία ξέχασε πως ήταν αδερφή τους κι έπαιξε ρόλο «ετεροθαλούς» μάνας, κι ας είχαν μάνα καθ’ όλα άξια. Ο δικός της ρόλος καθορίστηκε από πολύ νωρίς. Δουλειά και μικρές ανάσες. Δουλειά και προσήλωση στην ασήμαντη καθημερινότητα. Και μια φαντασία που σκλήραινε με τον καιρό.

Όταν πια η ζωή έδειχνε να ’χει πάρει τον δρόμο της –μια ύποπτη ευθεία που γίνεται καθεστώς μέσ’ από την αποδοχή της ήττας και των συμβιβασμών– συνέβη, σαν ακραίο καιρικό φαινόμενο, κάτι τόσο απρόσμενο, που ακύρωσε όλη της την πραγματικότητα. Ωστόσο υπερασπίστηκε με πείσμα τον επίπονα κατακτημένο τίτλο της «δεσποινίδος Πελαγίας» ως μοναδική της άμυνα. Εκείνο που δεν σκέφτηκε ποτέ ήταν αυτό που οι τζογαδόροι τρελαίνονται να αποκαλούν «συνωμοσία της τύχης». Μια δύσκολη συναστρία ζωδίων, με μαθηματικό οίστρο και μια απέραντη γκάμα δοκιμασιών για κάθε επίλεκτο συνωμότη… Από κει και πέρα, όλα ήταν θέμα αισθηματικής αντοχής και σωστής διαχείρισης του φόβου για το άγνωστο.

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, καθώς και θέατρο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος (είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) σε εφημερίδες και στο ραδιό­φωνο. Με πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 1,5 εκ. αντίτυπα, ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι: Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα (1984), Το πεθαμένο λικέρ (1987), Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας (1989), Το ροζ που δεν ξέχασα (1991), Η εποχή των καφέδων (1992), Οικογένεια Μπες-Βγες (1994), Το τρένο με τις φράουλες (1996), …ύστερα, ήρθαν οι μέλισσες (1998), Ο Τούρκος στον κήπο (2001), Το τανγκό των Χριστουγέννων (2003), Ο θείος Τάκης (2005), Του φιδιού το γάλα (2007), Κωνσταντινούπολη – Των ασεβών μου φόβων (2008), Η εκδίκηση της Σιλάνας (2009), Δεσποινίς Πελαγία (2010), Ο γιος του δάσκαλου (2012), Την Κυριακή έχουμε γάμο (2015), το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο μυθιστό­ρημα της χρονιάς, και Εγώ, ο Σίμος Σιμεών (2017). Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στην Αθήνα.