Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Αφιέρωμα στο Τετράκωμο των Κεντρικών Τζουμέρκων

Αφιέρωμα στο Τετράκωμο των Κεντρικών Τζουμέρκων

Άλλο ένα χωριό του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων που με τους οικισμούς του ΑΡΙΑ,ΚΑΡΥΑ,ΚΕΡΑΝΙ,ΛΟΓΑΡΟΥ,ΝΕΒΡΟΠΟΛΗ,ΠΕΡΑΝΕΒΡΟΠΟΛΗ,ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ,ΠΗΓΗ & ΤΕΛΗΣΙ εντάχθηκε στον Δήμο βάση της Νέας διοικητικής διαίρεσης προβλεπομένης απο το Σχέδιο Καλλικράτης στις αρχές του 2011.

Πρώτιστος άνηκε στον Δήμο Αθαμανιας .

ΤΕΤΡΑΚΩΜΟ

Παλαιότερα δε το Τετρακωμο ήταν ευρύτερα γνωστό ως Μυγερη αλλά το 1927 με την αλλαγή ονομάτων των περισσοτέρων χωριών των Τζουμέρκων μετονομάστηκε σε Τετρακωμο, όνομα που φέρει ως και σήμερα.(Τέσσερις κώμες- δηλαδή χωριά)..

Βρίσκεται σε ένα υψόμετρο 820 μέτρων ,με καταπράσινα έλατα ,ανάμεσα στα βουνά και σε απόσταση 74  χιλιομέτρων από την Άρτα.

Ο συνολικός Πληθυσμός ,συμπεριλαμβανομένων των οικισμών ,ανέρχεται βάση της τελευταίας απογραφής του 2011 σε 427  εκ των οποίων οι περισσότεροι ασχολούνται με την γεωργία, κτηνοτροφία ,μελισσοκομική και με αποτέλεσμα ότι μπορείτε να προμηθευτείτε από εκεί μεταξύ άλλων ντομάτες( προϊόν για το οποίο φημίζεται πανελλαδικός το Τετρακωμο),μήλα, κάστανα, μέλι, καρύδια κλπ. 

Στο κέντρο του χωριού τα φιλόξενα τοπικά μαγαζιά της κεντρικής πλατείας  και οι λιγοστοί κάτοικοι κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών είναι έτοιμοι να σας υποδεχτούν και να σας προσφέρουν τοπικά εδέσματα και ποτά. Το καλοκαίρι βέβαια ο πληθυσμός του χωριού αυξάνεται με την επιστροφή πολλών Τετρακομιτων που ζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδος και η πλατεία όπως και τα μαγαζιά σφύζουν από ζωή.

Η άθικτη φύση του Τετρακωμου με τα ψηλά έλατα και κωνοφόρα δέντρα θα σας γοητεύσει κάνοντάς σα να  αισθανθείτε ένα  δέος  να σας κυριεύει κατά την διάρκεια επισκέψεώς σας

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Όπως τα περισσότερα χωριά έτσι και το Τετρακωμο πλήρωνε φόρους προστασίας απο τους ληστές στους Βενετους κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα .(σύμφωνο Άρτας -Βενατιας 1695)

Υπήρξαν πολλές εκδοχές  για την τότε ονομασία του χωρίου ,εμείς θα αναφερθούμε στην επικρατέστερη κατ την γνώμη μας ,τεκμηριώνοντας την κιόλας .Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι και η σωστότερη .ΜΗΓΕΡΙ =ΜΙΕΡΟΥΑΡ Αλβανικής προελεύσεως που σημαίνει αξιολύπητος. Φτάνουμε στο  συμπέρασμά ότι είναι η πιθανότερη λόγω του ότι στο χωρίο έφταναν πολλοί κυνηγημένοι και κατατρεγμένοι από τους Τούρκους από τις γύρω περιοχές και δημιουργούσαν τον τόπο κατοικίας του εδώ ,σε αυτό το χωριό με αποτέλεσμα το χωριό να επεκταθεί πολύ γρήγορα 

Μετά την Τουρκοκρατία και με την ένταξη του Τετρακωμου στο Ελληνικό κράτος το 1881  οι κάτοικοι εθελοντές υπηρετήσαν στον Ελληνικό στρατό ,προσφέροντας τις υπηρεσίες τους άλλα και τις ζωές τους σε μάχες κατά των κατακτητών αυτού του τόπου.

Κατά την περίοδο της Κατοχής ,το Τετρακωμο το οποίο ήταν κάτω από την προστασία του ΕΔΕΣ και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1943 δέχτηκε μεγάλη επίθεση από τους Γερμανούς οι οποίοι προχώρησαν σε λεηλασίες ,εγκλήματα και  πυρ πολισμό του .Στάχτη και ερείπια παρέμειναν πλέον στο χωριό,ζωές χάθηκαν αλλά οι κάτοικοι τα κατάφεραν ξανά μετά από μια τριετία να τα φτιάξουν πάλι όλα από την αρχή ξεκινώντας  πάλι τις ζωές τους με πίστη και θέληση ,αφήνοντας πίσω τους τα δεινά που υπέφεραν -άλλα ποτέ ξεχνώντας.-.

Το μνημείο πεσόντων του χωριού ,αδιάψευστος μάρτυρας όλων όσων έχασαν την ζωή τους μεταξύ 1940-1941 στον Ελλην. ιταλικό Πόλεμο, όπως και κατά την διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς αλλά και του εμφυλίου ..

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Πληθώρα  επισκέψεων  που μπορείτε να κάνετε κατά την διάρκεια παραμονής σας στο Τετρακωμου

1.ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

1α.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Στο κέντρο του χωριού ο Ιερός αυτός Ναός που χρονολογείται από το 1879 ,υπέφερε κι αυτός μαζί με τους κατοίκους του χωριού κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Οι εισβολείς δεν σεβάστηκαν την ιερότητα του χώρου και πυρπόλησαν τον Ναό το1943.

Ανοικοδομήθηκε από τούς ιδίους τους κατοίκους τρία χρόνια αργότερα το 1946.

Πανηγυρικές εκδηλώσεις 14&15 Αυγούστου

1β.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Στον οικισμό Πηγή -Τετρακωμου άλλος ένας Ιερός Ναός , αυτός του Αγ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ με τιμητική εκδήλωση κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου

Στον οικισμό Πηγή θα δείτε  επίσης  στην είσοδο του οικισμού  ,την μεγάλη πέτρινη πηγή η οποία χρησιμοποιείτο και ως μονάδα ύδρευσης της περιοχής.

ΑΛΛΟΙ ΝΑΟΙ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ στον οικισμό Καρυα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ στην θέση Ταμπούρια, στον οικισμό Πετραλώνων

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ στον οικισμό Πέρα Νεβροπολη.

2.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 

Στην κεντρική πλατεία του χωριού ,η οποία καλύπτεται από Πλατάνια που χρονολογούνται από το 1905 (να αναφέρουμε ότι ένα εξ αυτών λόγω της χωρητικότητας της κουφάλας που είχε ,το μετέτρεψαν οι Γερμανοί σε κρατητήριο),μπορείτε να απολαύσετε πέραν της δροσιάς που σας προσφέρουν οι σκιάσεις των δέντρων και μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο πρώην κοινοτικό γραφείο με εκθέματα λαογραφικού περιεχομένου και φωτογραφίες άλλων εποχών  ,άλλα και το δημοτικό πετροκτηστο  σχολείο  που βρίσκεται εκεί από το 1957 και λειτουργεί ακόμη και σήμερα, με ελάχιστους μαθητές βέβαια.

Εδώ  θα βρείτε  και  την βρύση  που θα σας προσφέρει κρυστάλλινο δροσερό νερό και που δεν σταματάει ποτέ να ρέει

3.ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΝΔΥΛΗ

Στον οικισμό Πετράλωνα Μεσουντας θα βρείτε την γέφυρα Κονδύλη η οποία κατασκευάστηκε το 1936 για τις ανάγκες συνδέσεις του Νομού Τρικάλων με τα Ορεινά χωριά. Το ύψος της ειναι 22 μέτρα και φέρει το όνομα πρώην πρωθυπουργού και αντιβασιλέα της Ελλάδος Γεωργίου Κονδύλη.

Το 1943 και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ,Έλληνες αντάρτες για να εμποδίσουν τους Γερμανούς να εισέλθουν στην περιοχή με τα μηχανοκίνητα στρατεύματα τους  ,προέβησαν σε ανατίναξη του αριστεροί βάθρου της Γέφυρας .Αποκαταστάθηκε αργότερα.

4.Θα θέλαμε να σας προτείνουμε να κάνετε έναν περίπατο στο μονοπάτι που ενώνει το Τετρακωμο  με  την Καναλα .και μην ξεχάσετε βέβαια να επισκεφτείτε και τον ποταμό Αχελώο για ψάρεμα η κολύμπι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η απλά να θαυμάσετε τα φουσκωμένα του νερά τον Χειμώνα.

  ΑΘΑΜΑΝΙΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 

Τέλος θα θέλαμε να αναφερθούμε στην Αθαμανιο Διαδρομή (αγώνας τρεξίματος)που διοργανώνει κάθε χρόνο  ο  Δήμος Κεντρικών Τζουμερκων.

Μια διαδρομή 12,2 χλμ  σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, μέσα στην άγρια φύση ,με ανηφόρες- κατηφόρες ,με όλους τούς κανονισμούς ασφαλείας για τους συμμετέχοντας άνω των 15 ετών, σταθμούς τροφοδοσίας ,αστυνομική και ιατρική κάλυψη  και με μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα κατά τον τερματισμό/

Ο αγώνας διεξάγεται μεταξύ Τετρακωμου -Αθαμανιου ,ενώ η αφετηρία /τερματισμός κάθε χρόνο εναλλάσσονται μεταξύ των δυο χωριών.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

ΕΡΕΥΝΑ & ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ