Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Αφιέρωμα στο Παλαιοκάτουνο Κεντρικών Τζουμέρκων

Αφιέρωμα στο Παλαιοκάτουνο Κεντρικών Τζουμέρκων

Με ένα συνολικό πληθυσμό 447 ατόμων ,συμπεριλαμβανομένων των οικισμών ,το Παλαιοκατουνο θεωρείται άλλο ένα  ακόμη  υπέροχο χωρίο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων ,με απέραντα δάση και τρεχούμενα νερά.

PHOTO VISIT TZOUMERKA .GR

Ως τις αρχές του 2011 και πριν το Πρόγραμμα Καλλικράτης τεθεί σε εφαρμογή ,το Παλαιοκατουνο άνηκε στον Δήμο Αθαμανιας με έδρα του Βουργαρελι.

Το Παλαιοκατουνο και οι επτά ακόμη οικισμοί του (Αγ Μηνάς ,Αγ. Στέφανος ,Αμπέλια, Ζαλος, Θανασια, Μητσορουβια  και Ποταμιά) βρίσκονται στους πρόποδες των Τζουμέρκων σ ‘ένα υψόμετρο 353 μέτρων ,ενώ  την περιοχή διασχίζει  ο παραπόταμος του Σαρανταπόρου,  Αβαρτσιωτης.


Ξεκινήσαμε την εκστρατεία για την επανακυκλοφορία του περιοδικού Step, του κορυφαίου περιοδικού της Ηπείρου. Το περιοδικό Step με διμηνιαία κυκλοφορία αναδεικνύει την ιστορία, την φύση, την μυθολογία, τα χωριά, τους ανθρώπους της Ηπείρου. Σε μία πολυτελή έκδοση που σέβεται τον αναγνώστη. Και με επιπλέον ποικιλία στην ύλη του( ομορφιά, υγεία, συνταγές, σταυρόλεξα κλπ).

 Εσείς θέλετε να μας στηρίξετε με μία ετήσια συνδρομή των 30 ευρώ;

Μπορείτε να κάνετε μια κατάθεση μέσω paypal στο email  step.periodiko@gmail.com ή μέσω της εθνικής στον λογαριασμό

IBAN GR1101107190000071960114115

Στην συνέχεια στείλτε μας τα εξής στοιχεία: Όνομα, Επίθετο, ταχυδρομική διεύθυνση, email και τηλέφωνο.


Μόλις 50 Χιλ από την πόλη της Άρτας ,με τα υπέροχα πέτρινα σπίτια του και την αμέριστη  φιλόξενη διάθεση των κατοίκων του   ,το κατατάσσει σε ένα χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε από κοντά. Έξαλλου θεωρείται μια από τις παλαιότερες κατοικημένες τοποθεσίες των Κεντρικών Τζουμέρκων με πολλά αξιόλογα μέρη για να δείτε.

Έστω και έναν περίπατο να κάνετε μέσα στο χωριό κάτω από την σκιές που προσφέρουν τα  πλατάνια και των ήχων των γάργαρων νερών που ρέουν όλο το εικοσιτετράωρο θα σας προκαλέσει ηρεμία και δέος. .

Στο Παλαιοκατουνο  θα βρείτε ταβέρνες με νόστιμα φαγητά και μεζέδες, ,καφενεία,  σούπερ μάρκετ όπως επίσης και βενζινάδικο εφόσον βρίσκεται σε κομβικό σημείο και πάνω στην Ε.Ο Άρτας -Τρικάλων.

Επισκεφτείτε  τους όμορφους οικισμούς του και σταματήστε στα καφενεία τους να απολαύσετε τον καφέ/αναψυκτικό σας άλλα και να γνωρίσετε τον κάθε οικισμό ξεχωριστά και φυσικά να γνωριστείτε με τους κάτοικους που όλο και κάτι θα έχουν να σας διηγηθούν από παλαιά συμβάντα και ιστορίες .

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Το Παλαιοκατουνο αναφέρεται για πρώτη φορά σ ένα έγγραφο του 1803 όπου αναγράφονται οι περιοχές με την σημερινή τους ονομασία ενώ ήταν κάτω από την κατοχή του Αλή Πασά.

Όπως πολλά από τα Τζουμερκοχωρια έτσι και το Παλαιοκατουνο φαίνεται 

ότι έχει διανύσει μακριά ιστορική πορεία πίσω στον χρόνο. Απόδειξη​? Ο λόφος ΤΣΙΟΥΚΑ .Εκεί βρέθηκαν ίχνη παλαιών ερειπίων και οχυρωμάτων που αποδεικνύουν ότι το σημείο είχε επιλεγεί λόγω της στρατηγικής του θέσεως  από την εποχή των Αθαμάνων.

                 PHOTO PALAIOKATOUNO ARTAS TSIOUKA

Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και το Παλαιοκατουνο είχε τις δίκες του απώλειες ενώ οι κάτοικοι συμμετείχαν  ενεργά σε μάχες, καθώς  όπως επίσης  πολλοί υπήρξαν και μέλη  της Εθνικής Αντίστασης .

Στις 22/10/1943 οι Γερμανοί κινούμενοι προς το Βουργαρελι εισέβαλαν από την Γέφυρα Κοντοδημα. Οι κάτοικοι έντρομοι κατέφυγαν προς το Καθαροβουνι και τις γειτονικές σπηλιές των Τζουμερκων  για προστασία..Οι κατακτητές μην βρίσκοντας αντίσταση προχώρησαν σε πυρ πολισμούς σπιτιών  και του σχολείου ενώ οι χωριανοί το μόνο που μπορούσαν να κάνουν είναι να βλέπουν από τα υψώματα τους μαύρους καπνούς που κατάκαιγε το χωριό τούς.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αυτό το καθόλα παραδοσιακό χωριό έχει και αρκετά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε κατά την διάρκεια της επισκέψεώς σας.

1.ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Το Παλαιοκατουνο εκτός από τους δυο Πέτρινους βασικούς Ναούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και των Αγ Αναργύρων ,σε κάθε γύρω λοφίσκο του έχει κι από ένα ξωκκλήσι πνιγμένο στο πράσινο  ,γι’ αυτό θα σας προτείναμε να κάνετε και έναν περίπατο προς τα εκεί.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Photo ΑΠΟ ΦΙΛΟ

Ένας ακόμη Ιερός Ναός ο οποίος χρονολογείται από το 1712 με σπάνιες τοιχογραφίες είναι του Αγ. Δημήτριου.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Photo churches.gr

Πανηγύρια και εκδηλώσεις γίνονται κάθε χρόνο και θα σας προτείναμε να παρευρεθείτε για να δείτε και να ζήσετε δια ζώσης τις πανηγυρικές γιορτές αυτού του τόπου., ώστε να γνωρίσετε ταυτόχρονα τα ήθη και τα έθιμά μας .

Ενδεικτικά 

ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ Της ΘΕΟΤΟΚΟΥ   15/8

ΑΓ.ΣΩΤΗΡΟΣ                                  6/8

ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ                            1/7

ΑΓ.ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ  κινητή γιορτή στον οικισμό Θανασια

ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ  (Αβαριτσα)          7/3

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

PHOTO GREECE.COM

2.ΣΧΟΛΕΙΟ

Το Δημοτικό σχολείο ιδρύθηκε μεταξύ του 1902-1903 ενώ στην σημερινή του θέση αναγέρθηκε το 1926 από τον Συνεταιρισμό Συνιδιοκτησίας Βουργαρελιου και σε χώρο που άνηκε στην Ιερά μονή Μελάτων ο οποίος απαλλοτριώθηκε το 1924.

                   PHOTO PALAIOKATOUNO ARTAS BLOG SPOT 

Όπως προαναφέραμε πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1924 και ανακατασκευάστηκε το 1949,ενώ λειτούργησε κι ως μονοθέσιο το 2018-2019.

3.ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Δυο βασικές  πλατείες βρίσκει κανείς στο Παλαιοκατουνο

3.1Πλατεια Αγ Αναργύρων όπου και η ομώνυμη εκκλησιά αλλά και η πέτρινη βρύση με το δροσερό γάργαρο νερό κατευθείαν από το βουνό.

3.2.Πλατεία πολιτιστικού συλλόγου.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Παλαιοκατουνου ”Αγ. Δημήτριος ”που ιδρύθηκε το 1983 στην Αθηνά ,μετέφερε την έδρα του στο Παλαιοκατουνο όπου πρωτοπόρος όπως πάντα στο είδος του  μετέτρεψε το πρώην Κοινοτικό γραφείο σε ένα πλήρως σύγχρονα εξοπλισμένο ιδιόκτητο κτήριο του συλλόγου, με δική του πλατεία για εκδηλώσεις .

Photo palaiokatouno artas blog spot(Πολιτιστικός σύλλογος Παλαιοκατουνο -Δ. Διονύσης)

4.ΝΕΡΟΜΥΛΟ/ΝΕΡΟΤΡΙΒΙΑ/ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΒΡΥΣΕΣ

Αρκετοί Νερόμυλοι στην περιοχή ,μερικοί ενεργοί ,άλλοι πάλι όχι όπως και βρύσες πέτρινες που ρέουν αδιάκοπα κρυστάλλινο δροσερό νερό. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε 

ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ

4.1. Νερόμυλος ιδιοκτησίας Καυκιά στον οικισμό Ποταμιά

4.2 Νερόμυλος Ιδιοκτησίας Τζιωνυ στον οικισμό Αγ. Στεφανο

4.3  Νερόμυλος Ιδιοκτησίας Κολοκυθα στην θέση Αβαριτσα

4.4  Νερόμυλος  ιδιοκτησίας Κατσανου στην θέση Αβαριτσα

Photo rhtzoumerka artas blogspot

ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΒΡΥΣΕΣ

Διαθέτει πολλές πέτρινες βρύσες εκάστη εκ των οποίων φέρνει και μια παράδοση. Όλες καθαρίστηκαν και επιδιορθώθηκαν από τον τοπικό σύλλογο και έτσι μπορείτε να τις θαυμάσετε από κοντά 

Οι ποιο γνωστές είναι

Βρύση ΑΣΠΡΟΒΡΥΣΗ

Βρύση ΚΑΘΑΡΟΒΟΥΝΙ

Βρύση ΜΑΡΓΩΝΙ 

5.ΓΕΦΥΡΙΑ 

5.1 Στην είσοδο του χωριού συναντάτε το μονότοξο, πέτρινο γεφύρι ΚΟΝΤΟΔΗΜΑ ( 1930) που  γεφυρώνει τον Σαραντάπορο. Συμπληρωματική κατασκευή το μετέτρεψε σε οδογέφυρα.

Photo K.Crighton

5.2 Γέφυρα ΜΥΛΟΥ photo petrina gefyria. com 

Κοντά στην Γέφυρα Κοντοδημα, υπάρχουν τα ερείπια ενός παλαιού πέτρινου γεφυριού που γεφύρωνε τον Άραχθο με τον Σαραντάπορο και που δυστυχώς το μόνο που του ‘χει απομείνει μετά από καταστροφική πλημμύρα την  οποία υπέστη είναι τα στηρίγματα.

5.3 ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΡΓΩΝΗ photo petrina gefyria.com

Μονότοξη πέτρινη γέφυρα του 19ου αιώνα η οποία χρησιμοποιείτο παλαιά ως και σήμερα βέβαια σαν   ο ενωτικός δρόμος Άρτας Βουργαρελιου

Παραπλήσια θα βρείτε και την ομώνυμη βρύση. .

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ

1.ΠΑΛΑΙΟΚΑΤΟΥΝΟ -ΣΕΛΙΟ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙΟΥ με μαγευτική θεά Άγραφων,,Αμβρακικού  και Τζουμέρκων

2.ΠΑΛΑΙΟΚΑΤΟΥΝΟ -ΚΑΘΑΡΟΒΟΥΝΙ (Ιερός Ναός Αγ. Δημήτριου)

    3.ΠΑΛΑΙΟΚΑΤΟΥΝΟ-ΛΟΦΟΣ ΤΣΙΟΥΚΑ(Αρχαία ερείπια)

Photo lofos Tsiouka Πολιτιστικός Σύλλογος Κόκκινη Εκκλησιά.

4.ΑΒΑΡΙΤΣΑ-ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΣ (Πλάτανό δάσος)

5.ΑΒΑΡΙΤΣΑ -ΓΙΑΝΝΙΤΣΙ (Καταρράκτης Παλιός Μύλος)

Αν πάλι δεν είστε του περπατήματος δοκιμάστε την τύχη σας στο ψάρεμα στον παραπόταμο του Σαρανταπόρου. Τα ποταμίσια μικρά ψάρια  εκτός από πολύ νόστιμα είναι και  εκλεκτός μεζές για Τσίπουρό.

Τέλος να αναφερθούμε στο Δημοτικό Στάδιο Κεντρικών Τζουμέρκων καλυμμένο με χλοοτάπητα ,έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΟΚ Τζουμέρκων. Αν έρθετε κατά την διάρκεια διεξαγωγής ποδοσφαιρικού αγώνος ,ελάτε να παρακολουθήσετε από κοντά και να ενισχύσετε την τοπική μας ομάδα με την παρουσία σας.

Εικόνα που περιέχει χλόη, ουρανός, υπαίθριος, πεδίοΠεριγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Photo K.Crighton

ΤΑΒΕΡΝΕΣ/ΚΑΦΕΝΕΙΑ 

Στο 50ο χιλιόμετρον της Ε.Ο.ΑΡΤΑΣ -ΤΡΙΚΑΛΩΝ με πλούσιους μεζέδες και καλό φαγητό.

Photo K Crighton

ΚΑΦΕ  ΣΠΑΝΟΣ 

Κάντε μια στάση στον Σπανό κι απολαύστε τον καφέ/αναψυκτικό σας, Φάτε από τα υπέροχα γλυκά του ,η ένα παγωμένο παγωτό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού .Το βράδυ με την παρέα σας σταματήστε για ένα ποτάκι ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να κάνετε και τα ψώνια σας.

Ο Σπανός είναι και το τοπικό Σούπερ Μάρκετ που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα Μάρκετ της περιοχής εφόσον διαθέτει σχεδόν τα πάντα .

    Photo K.Crighton

ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

ΦΩΤΟ ΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ