Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Αφιέρωμα στο Βουργαρέλι Κεντρικών Τζουμέρκων

Αφιέρωμα στο Βουργαρέλι Κεντρικών Τζουμέρκων

Αισθάνομαι πολύ λίγη ,μικρή αλλα με τεράστια υπερηφάνεια που γράφω αυτό το κείμενο για την «πρωτεύουσα» των Κεντρικών Τζουμέρκων ,το ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ.  Ελπίζω και εύχομαι να του αποδώσω την ιστορία του, τ αξιοθέατά του  και την ομορφιά του όπως του αρμοζει.                       

ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ

Φωτο  aetostzoumerkon blogspot.

58χιλιόμετρα από την Άρτα ,στην νότια πλευρά των επιβλητικών Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 800 μέτρων ,ανάμεσα σε μια διπλή σειρά λόφων γεμάτα έλατα , ξεπροβάλλει το υπέροχα γοητευτικό και  συγκροτημένο αυτό χωριό.

Το Βουργαρελι μαζί με τους έξι ακόμη οικισμούς του (Γιαννίτσι,Κάμπος, Κουβέλι, Ομαλή, Παλαιοχωρι & Σκιαδάδες)είναι ένα από τα κεφαλοχώρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων .Θα τολμούσαμε να το αποκαλέσουμε η ”Πρωτεύουσα ”του εφόσον εδώ είναι η Έδρα  του και  φυσικά το ίδιο το Δημαρχιακό κτήριο.

Το Βουργαρελι είναι ένα γραφικό, σαγηνευτικό χωριό με πλούσια βλάστηση και πήγες υδάτων που καταλήγουν στους ποταμούς Άραχθο & Αχελώο και οι οποίοι  βρίσκονται κοντά στο χωριό. Με τις γραφικές ρεματιές  και τα καλντερίμια που έρχονται να συμπληρώσουν την μαγική του εικόνα ,το καθιστά ιδεώδες μέρος διακοπών για τους λάτρεις του είδους

Γνωστότερο παλαιότερα ως Δροσοπηγή λόγω των πολλών δροσερών του πηγών ,το1927 μετονομάστηκε σε Βουργαρελι ,όνομα το οποίο φέρει  και ως σήμερα. Οι γνώμες διίστανται ως προς την προέλευση του ονόματος. Μερικοί λένε ότι εδώ κατοικούσε ένας Υλοτόμος με το επώνυμο Βουργαρελης, άλλοι το αποδίδουν  στους Βούλγαρους υλοτόμους που είχαν εγκατασταθεί στο χωριό με σκοπό την κοπεί δέντρων προς εκμετάλλευση ξυλείας στην Άρτα και τέλος άλλοι λένε ότι μετά την καταστροφή της Θεοδωριας ,ένας Βούλγαρος τσιφλικάς είχε στην κατοχή του το χωριό ,ο οποίος όμως εκδιώχθηκε από τους Τούρκους τον 15ο αιώνα.

Ξεκινήσαμε την εκστρατεία για την επανακυκλοφορία του περιοδικού Step, του κορυφαίου περιοδικού της Ηπείρου. Το περιοδικό Step με διμηνιαία κυκλοφορία αναδεικνύει την ιστορία, την φύση, την μυθολογία, τα χωριά, τους ανθρώπους της Ηπείρου. Σε μία πολυτελή έκδοση που σέβεται τον αναγνώστη. Και με επιπλέον ποικιλία στην ύλη του( ομορφιά, υγεία, συνταγές, σταυρόλεξα κλπ).

 Εσείς θέλετε να μας στηρίξετε με μία ετήσια συνδρομή των 30 ευρώ;

Μπορείτε να κάνετε μια κατάθεση μέσω paypal στο email  step.periodiko@gmail.com ή μέσω της εθνικής στον λογαριασμό

IBAN GR1101107190000071960114115

Στην συνέχεια στείλτε μας τα εξής στοιχεία: Όνομα, Επίθετο, ταχυδρομική διεύθυνση, email και τηλέφωνο.

Ο συνολικός πληθυσμός του Βουργαρελιου , συμπεριλαμβανομένων των οικισμών του ανέρχεται σε 582 μόνιμους κατοίκους κατά τους χειμερινούς μήνες και βάση της απογραφής του 2011,αυτό όμως διαφοροποιείται το καλοκαίρι όπου οι δρόμοι ,τα σοκάκια και οι πλατείες γεμίζουν με κόσμο

Το Βουργαρελι είναι έδρα ειρηνοδικείου και υποθηκοφυλακείου από τον 19ο αιώνα ενώ λέγεται ότι τα πρώτα σπίτια του χτίστηκαν μεταξύ του 1600-1650

Αξίζει ν αναφέρουμε ότι το χωρίο διαθέτει καταστήματα ειδών τροφίμων και άλλων ειδών καταστημάτων ,προσφέροντας έτσι σχεδόν όλα όσα χρειάζεται ένας καταναλωτής.(Φαρμακεία, ανθοπωλείο, καφετέριες, ταβέρνες, μπαράκια ,ξενοδοχεία, κλπ.)Ενώ διαθέτει μεταξύ των άλλων  Συμβολαιογραφείο, Βιβλιοπωλείο ,λογιστικό Γραφείο, Ταχυδρομείο, Κατάστημα Στοιχημάτων, ΑΤΜ, Γιατρικό Κέντρο ,Δημοτικό Γυμναστήριο ,το γραφείο της ποδοσφαιρικής ομάδας των Κεντρικών Τζουμέρκων( ΑΟΚ Τζουμέρκων),σχολεια (δημοτικο,Γυμνασιο,Λυκειο )ΚΔΑΠ(Κεντρο Δημοτικής Απασχόλησης Παιδιών).Βιβλιοθήκη ,Εκθεσιακό κέντρο (Κύτταρο Τέχνης ). όπως και επίσης  Κομμωτήριο. Γυμναστήριο, Κέντρο εξυπηρέτησης Πελατών κλπ

ΦΩΤΟ ΔΗΜΟΣ Κ.ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Ο Πολιτιστικός σύλλογος του Βουργαρελιου ,κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού διοργανώνει πολλές και διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε ενεργά .

Το χωριό διαθέτει την δική του τοπική ενημέρωση δια μέσου του συλλόγου Βουργαρελιωτων Αττικής από το 1977 εκδίδει την εφημερίδα ‘’ΤΟ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ’ ’όπου  προβάλλονται γεγονότα, ειδήσεις και ιστορικές διαδρομές του τόπου .

Επίσης εδώ βρίσκονται και τα γραφεία του Αθλητικού Όμιλου Κεντρικών Τζουμέρκων με έτος ιδρύσεως το 2000 .Μια ποδοσφαιρική ομάδα που αποτελείται από ποδοσφαιριστές από 16-40ετων ,αγωνίζεται στην β Τοπική Κατηγορία της ΑΠΣ ΑΡΤΑΣ με αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό της.

Γήπεδο  ΑΟΚ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΦΩΤΟ Κ.CRIGHTON

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Πλούσια η Ιστορία του Βουργαρελιου και η συμμετοχή των κατοίκων της ,αλλά όπως έχουμε ήδη προ αναφέρει, θα αναφερθούμε συνοπτικά σε ορισμένα από αυτά αρχίζοντας βέβαια με την σύνδεση του Βουργαρελιου με το Δεσποτάτο Της Ηπείρου κατά την Βυζαντινή εποχή και με ζωντανή απόδειξη την Κόκκινη Εκκλησίά , στην οποία θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο κεφάλαιο Ναοί/

Όπως όλα τα Τζουμερκοχωρια έτσι και το Βουργαρελι κατέφυγαν Σουλιώτες και υποτάχτηκε στους Τούρκους το 1449. Μάλιστα το 1800 κατατρεγμένοι οι Σουλιώτες Μποτσαραίοι βρήκαν καταφύγιο στο χωριό και εγκαταστάθηκαν, στέλνοντας τα παιδιά τους στο μοναδικό τότε σχολείο που λειτουργούσε στο Μοναστήρι του Αγ Γεωργίου.

ΦΩΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ

(taneatis mikrospilias)

1821

Η ενεργή συμμετοχή των Τζουμέρκων στην επανάσταση του 1821 εναντίον των Τούρκων δυναστών ξεκίνησε από το Μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Βουργαρελιου τον Ιούλιο του 1821 (βάση πλακέτας η οποία υπάρχει στο Μοναστήρι ως σήμερα και φέρει την συγκεκριμένη χρονολογία Οπού μαζευτήκαν  μεταξύ άλλων οι αρχηγοί Μπακόλας , Μπότσαρης, Καραϊσκάκης, Κουτελίδας  και 200 μέλη και αποφασίστηκε ομόφωνα η ενεργή συμμετοχή τους στον Αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης..

 ΦΩΤΟ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

  ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΟΤΕΛΙΔΑΣ & ΓΩΓΟΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

(ellada.gr)

Ενδεικτικά να αναφερθούμε στις δυο σημαντικότερες αιματηρές μάχες που ‘λαβαν μέρος οι Βουργαρελιωτες .Η μεν πρώτη στις 23/9 /1824  στο Βουργαρελι ΥΠΟ την ηγεσία των Ραγκου, Κουτελίδα ,Σπαή και Κουτσονικα εναντίον του Ομερ Βρυώνη και η δεύτερη και ποιο σημαντική υπό την ηγεσία του Μπακόλα στις 4&5/8/1822 στην θέση Σταυρός μεταξύ Βουργαρελιου και Θεοδοριανων με νικηφόρο κατάληξη.

ΦΩΤΟ ΟΜΕΡ ΒΡΥΩΝΗΣ

(απο Μουσουλμανοι αρχηγοι και πασαδες)

1881

Με την απελευθέρωση της Άρτας ,ήρθε και η απελευθέρωση του ιδίου του χωριού το οποίο μάλιστα υπήρξε και έδρα του νέου Δήμου Θεοδωριας. Δυστυχώς όμως , πολλά  χωριά των Τζουμέρκων  παράμεναν  τσιφλίκια Τούρκων οι οπαίοι αρχίσαν και τα πουλούσαν στους χωριανούς έναντι αρκετά μεγάλων ποσών , έτσι και το Βουργαρελι υπήρξε Τσιφλίκι του Αβραάμ Πασά Κεχαγιά.

Οι Βουργαρελιωτες θέλησαν να το εξαγοράσουν από αυτόν αλλά ενώ ξεκίνησαν την εξαγορά δεν μπορούσαν να το εξοφλήσουν διακινδυνεύοντας να χάσουν την κυριότητα του χωριού και να επανέλθει ξανά στα χέρια του Τούρκου Ιδιοκτήτη του. Τότε μεσολάβησε  ο μεγαλοτσιφλικάς Κωνσταντίνος Καραπάνος ο οποίος εξόφλησε το υπόλοιπο του ποσού το 1889 αλλά δυστυχώς το Βουργαρελι απέκτησε νέο «αφεντικο και ιδιοκτητη», τον Καραπάνο!

Το 1924 τελικά ,δηλαδή 35 χρονιά  περίπου μετα οι χωριανοί ξεπλήρωσαν το χρέος τους στον Καραπάνο ,πήραν πλέον το χωριό τους πίσω ,μοίρασαν την έκταση εξ αδιαιρέτου σε όλους τους συγχωριανούς και οργάνωσαν Συνεταιρισμό για την διαχείριση των εσοδών με τα οποία και έκαναν διάφορα έργα στο χωριό . Ο Συνεταιρισμός υπάρχει ως και σήμερα.

1940-1943

Το χωριό ,λόγω της καίριας στρατηγικής του θέσης κατά την διάρκεια της Κατοχής  υπήρξε εδραίο της Εθνικής Αντίστασης .Εδώ επέλεξε ο Ζέρβας να δημιουργήσει το αρχηγείο του. Γι’  αυτό  οι Γερμανοί κατακτητές  στις 5/5//1943 και για λόγους εκδίκησης  βομβάρδισαν το χωριό ρίπτοντας 400 βόμβες εναντίον του προκαλώντας τεράστιες ζημίες, θανάτους και τραυματισμούς .Δυο από τις βόμβες δεν εξερράγησαν και διακοσμούν σήμερα το Μνημείο Πεσόντων στην Κεντρική Πλατεία του Χωριού.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τον Οκτώβριο του 1943 πυρπολήσαν το χωριό όπου κάηκε ο Ιερος Ναός του Αγ. Νικολάου ,πολλά σπίτια , καταστράφηκαν  Δημόσια έγγραφα και αρχεία του υποθηκοφυλακείου (ελάχιστα σώζονται σήμερα στο σημερνό υποθηκοφυλακείο)

(εκδήλωση για την επέτειο του βομβαρδισμού κάθε χρόνο στις 5 /5)

ΦΩΤΟ  ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ spoilers .gr

ΦΩΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙΟΥ

 (ta nea tis mikrospilias)                                          

ΦΩΤΟ ΜΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΟΜΒΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΕΡΑΓΕΙτο 1943.

(facebook Vourgareli artas)

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Κατά την διάρκεια της επισκέψεως σας στο  Βουργαρελι ,πολλά τα σημαντικά μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε.

1.Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 

Στην θέση Τσούκα Παλαιοχωριου κοντά στο Βουργαρελι  ,υπάρχουνε εμφανή σημάδια αρχαίας ακροπόλεως χρονολογίας περίπου  το 100 πχ., εντάσσοντας την στα ιστορικά διατηρητέα μνημεία αρχαιολογικού χώρου.

2.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙΟΥ..

Το μπαλκόνι του Βουργαρελιου ,πως την χαρακτηρίζουν μερικοί εφόσον είναι χτισμένη σε εν ύψωμα με μια θέα που κυριολεκτικά σου κόβει την ανάσα.  Πλακόστρωτη και  με μικρά καλντερίμια που σε οδηγούν σε αυτήν.

Στην Μια της πλευρά δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου ενώ στο κέντρο της ένας τεράστιος πλάτανος προσφέρει απλόχερα την σκίαση και την δροσιά του κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Εκεί στην πλατεία και το μνημείο πεσόντων του χωριού με τις δυο βόμβες που δεν εξερράγησαν τον Οκ/ριο του 43 να το διακοσμούν και φέρνοντας μνήμες μιας αλλης εποχής στους γεροντότερους και εν δέος και θαυμασμό στους νεότερους ,αναφορικά με τους προγονούς τους και τα δεινά που υπέστησαν.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η πλατεία σφύζει από ζωή με γλέντια, πανηγύρια και εκδηλώσεις, προσφορά του πολιτιστικού συλλόγου και του Δήμου . Απολαύσετε τον καφέ /ποτό η και φαγητό σας στα τραπεζο καθίσματα που βγάζουν τα τρία μαγαζιά  της πλατείας

(πολιτιστικές εκδηλώσεις  4-12 Αυγούστου)

news ,gr

K.Crighton

3.ΜΟΝΕΣ/ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ

3.1 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Κεντρικός Ναός του Χωριού  ο οποίος υπέστη ολοσχερή καταστροφή πυρπολήσεως το 1943 από τους Γερμανούς. Αναστηλώθηκε από τους κατοίκους το 1952 και στέκει επιβλητικός στην κεντρική πλατεία του Βουργαρελιου.

vourgarelitheasis.gr

3.2 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Έτος ιδρύσεως 1690. Μέσα σ εν πυκνό πευκοδάσος , η Ιερά Μονή του Αη Γιώργη ,προστάτη του χωριού με σημαντικά γεγονότα στο ενεργητικό της. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως σχολείο ,αλλά και μετέπειτα σαν άσυλο των επαναστατών και των κατοίκων όταν κινδύνευαν . Από εδώ ξεκίνησε και η Επανάσταση των Τζουμέρκων το 1821 για την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Δικαίως μερικοί αποκαλούν την Μονή Αγ. Λαύρα της Ηπείρου..

Σήμερα αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Μελάτων και θεωρείται ιστορικά διατηρητέο μνημείο.

Μονή Αγίου Γεωργίου, Βουργαρέλι Άρτας - YouTube

Φωτος ΚCrighton

3.3 Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μόλις 3 χιλιόμετρα από το Βουργαρελι ,στο Παλαιοχωρι ,το μοναδικά σωζόμενο βυζαντινό μνημείο των Κεντρικών Τζουμερκων,η Κόκκινη Εκκλησίά .Χτισμένη περίπου το  1280  με κόκκινους πλινθους,με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ,σπάνιες αγιογραφίες/τοιχογραφίες και αφιερωμένη στην γέννηση της Θεοτόκου( γι’ αυτό μερικοί την αποκαλούν και ΒΑΣΙΛΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ).

Το 1950 κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο ενώ το1967 υπέστη τεράστιες ζημίες κατά την διάρκεια σεισμού στην ευρύτερη περιοχή .Αναστηλωτικές εργασίες ξεκίνησαν άμεσα και το2000 η Βυζαντινή εφορία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προέβη στην συντήρηση οροφής και δαπέδου της .Κατά την διάρκεια των εκσκαφών δαπέδου βρέθηκαν πολλαπλοί ομαδικοί τάφοι που μαρτυρούν μαζική ταφή νεκρών θύματα κάποιου πολέμου ίσως η ακόμη και πιθανής θανατηφόρας ασθένειας που έπληξε την περιοχή.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 7& 8 ΣΕΠ/ΡΙΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φωτο Κ.CRIGHTON

3.4 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ-ΣΚΙΑΔΑΔΕΣ

Στον οικισμό Σκιαδαδες ο Ιερός αυτός Ναός .Το αρχικό του κτίσμα λειτουργούσε ως σχολείο κατά τον 19ο αιώνα ενώ σήμερα έχει αντικατασταθεί με νέο ναό στην κεντρική πλατεία του Οικισμού

ΦΩΤΟ wikimapia.gr

Να αναφερθούμε ονομαστικά και σε μερικές ακόμη εκκλησίες εξίσου άξιες επισκέψεως  και  εφάμιλλής ιστορίας

Το εκκλησάκι του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ εορτασμός 20/7

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑΣ εορτασμός 17/7

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 26/7

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ εορτασμός 9/11/

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ Βουργαρελιου)

4.ΓΕΦΥΡΙΑ

4.1 ΝΕΡΑΙΔΟΓΕΦΥΡΟ

Στην θέση Μπάρδα ,ακολουθώντας εν μονοπάτι από πλατάνια συναντάς το μονότοξο Νεραιδογεφυρο που ρέει πάνω από τον Σαραντάπορο με γάργαρα και κρυσταλλένια νερά.

VISITTZOUMERKA.GR

4.2 Στον δρόμο προς Αθαμάνιο το γκρεμισμένο μονότοξο γεφύρι το οποίο γεφυρώνει ρέμα του με  τα νερά  να καταλήγουν στον Άραχθο.

VISITTZOUMERKA.GR

4.3 ΓΕΦΥΡΙ ΚΟΡΑΗ

Μέσα στο Βουργαρελι ,το υπέροχο αυτό μονότοξο γεφύρι  ,που γεφυρώνει το ρέμα του ποταμού Καλεντινη, παραποτάμου του Άραχθου

visittzoumerka.gr

. 4.4 ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΥΣΗ

Στην θέση Μεγάλη Βρύση το μονότοξο ομώνυμο γεφύρι  του 19ου αιώνα πάνω από τον Ποταμό Άραχθο

VISITTZOUMERKA.GR

5.ΒΡΥΣΕΣ

 5.1 ΒΡΥΣΕΣ  ΚΡΥΣΤΑΛΛΩ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΩ

Περπατώντας στα πλακόστρωτα καλντερίμια από την πλατεία καταλήγεις  στις  πέτρινες  βρύσες Κρυστάλλω και Αρχόντω  με τα 7 & 4 αντίστοιχα στόμια και αστείρευτο καθημερινά τρεχούμενο δροσερό νερό τους κατευθείαν από τις πηγές του βουνού.  Αποτελούν ένα είδος δείγματος της ταυτότητας αυτού του υπέροχου χωριού .

ΚΡΥΣΤΑΛΛΩ 1926

Photos K.Crighton

ΑΡΧΟΝΤΩ 1926

5.2 ΒΡΥΣΗ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ –ΟΜΑΛΗ

Φωτο Κωστας Τριαντος

6.ΠΗΓΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

Υπεροχή διαδρομή  σε εν   μονοπάτι  που ξεκινά μέσα από τα στενά του χωριού και σας οδηγεί στην πηγή Λεπτοκαρυάς ακριβώς κάτω από το κέντρο υγείας του χωριού.

wiciloc.com

7.ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΙ

Ένας σπάνιας ομορφιάς καταρράκτης ,σε εν δύσβατο μονοπάτι παλιότερα γνωστός ως Παλιόμυλος λόγω του νερόμυλου ο οποίος βρίσκεται δίπλα του. Ο νερόμυλος έχει θεωρηθεί ιστορικά διατηρητέο μνημείο

face book tzoumerka

8.ΣΕΛΙΟ

(celio=χωριό στα σέρβικα)

Δυτικά του Βουργαρελιου  ένας εγκαταλελειμμένος πετροκτιστος οικισμός. Κατοικείτο ως το 1970 οπού και ερήμωσε αλλά διατηρεί την αίγλη του ως και σήμερα

trip advisor

9.ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ

Στην θέση Παστρικο σε εν υψόμετρο 110 μέτρων και σε απόσταση 2,5 χιλ από το Βουργαρελι ,βρίσκεται η Δρακοτρυπα .Ένα σπήλαιο που εξερευνήθηκε από σπηλαιολόγους ,χαρτογραφήθηκε και φωτογραφήθηκε το 1978. Στην ερώτηση μου σε ντόπιους της περιοχής ως προς την ονομασία ,μου διηγήθηκαν τα έξεις.¨. «Τόπος κατοικίας ενός δράκου όπως έλεγαν οι παλιότεροι που κάθε 15 Αυγούστου ανέβαινε να γιορτάσει μαζί με τους χωρικούς την γιορτή της Παναγίας και άρπαζε την ωραιότερη κοπέλα του χωριού σέρνοντας την στην φωλιά του και την σκότωνε. Όμως η Παναγιά προστάτευσε το χωριό και τους χωρικούς όταν κατά την διάρκεια ενός πανηγυριού και προσπαθώντας να τραβήξει μια ωραιότατη κοπελιά στην σπηλιά του ,του κόπηκε το χέρι.. Τότε κατάλαβε ότι η κοπέλα ήταν η Παναγιά ,σύρθηκε στην σπηλιά του και δεν ξαναεμφανίστηκε ποτέ.

φωτο Κωστας Τριαντος

10.ΤΟΥΡΚΟΜΝΗΜΑ

Εδώ λέγεται ότι το 1838 ο Καπετάν  Γιάννης Κουτελίδας σκότωσε τον  Χαλίλ ,φοροεισπράκτορα ανιψιό του τουρκαρβανιτη στρατιωτικού διοικητή των Τζουμέρκων Πιτσαρη.

Με την σειρά του ο Πιτσαρης κάλεσε τον Κουτελίδα για να συζητήσουν διάφορα θέματα σε σχέση με τα Τζουμέρκα ,στα Θεοδωριανα ,και εκεί  τον δολοφόνησε παίρνοντας έτσι  εκδίκηση για τον θάνατο του ανεψιού του.

φωτο Κωστας Τριαντος

11.ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

Με έτος ιδρύσεως το 2017 το Κύτταρο Τέχνης είναι το πολιτιστικό, εκθεσιακό κέντρο του Βουργαρελιου Οπού προβάλλονται εκδηλώσεις τεχνών(λογοτεχνία, φωτογραφία ζωγραφική, λαογραφία κ.λπ.)

παλαιά έδρα Του Κύτταρου Τέχνης


Πρόσφατα το Κύτταρο Τέχνης Μεταφέρθηκε σε ένα νέο πλήρως ανανεωμένο χώρο και για καλύτερη κάλυψη των αναγκών του 

ΝΕΑ ΕΔΡΑ

12.ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ/ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Πολλά μονοπάτια έχουν αξιοποιηθεί για την διευκόλυνση των φυσιολατρών και πεζοπόρων με εύκολη πρόσβαση στα περισσότερα από αυτά .

1.Θεση Σταυρός (στην έξοδο προς Αθαμανιο)δια μέσου παρθένου δάσους προς το εκκλησάκι του αη Λια

ΘΕΣΗ ΣΤΑΥΡΟΣ

El.wikiloc κορυφαία μονοπάτια

2.Βουργαρελι προς Κυψέλη  προς  Τουρκομνήμα

3.Βρυση Καπετάνιου ,Δρακοτρυπα,Ιερος Ναος Αγ Γεωργιου

4.Βουργαρελι-Πηγη Λεπτοκαρυας

5.Βουργαρελι _Σελιο

Σας συνιστώ μια επίσκεψη σε αυτό το υπέροχο και μοναδικό χωριό

  ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ

ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Κεντρική φωτό vourgarelinet.gr