Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Αφιέρωμα στα Θεοδωριανά των Κεντρικών Τζουμέρκων

ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ

Δυο Κορφοβούνια άνοιξαν μια τεράστια αγκαλιά για να κρύψουν και να προστατευόσουν ένα ακόμη πανέμορφο κεφαλοχώρι των Κεντρικών Τζουμέρκων –Τα Θεοδωριαννα.

Κρυμμένα από ανθρώπινο μάτι τα Θεοδωριανα μαζί με τον δεύτερο οικισμό τους ,Το Σκαρπαρι ανήκουν στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και συγκεκριμένα στην Δημοτική Κοινότητα Θεοδωριανων  ,ενώ παλαιότερα αποτελούσε μια από τις παλιότερες κοινότητες της Πίνδου , πλαισιωμένης από τις δύσβατες βουνοκορφές  οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως οριοθέτηση από τα γύρω  του  χωριά (Άγναντα, Μελισσουργούς και Νομού Τρικάλων).

C:\Users\bagia\Desktop\images (1).jpg

Βρίσκεται σε χιλιομετρική απόσταση 80 χιλ από την Άρτα και σε ένα υψόμετρο μεταξύ 850-1100 μέτρων και αποτελείται από δυο συνεχόμενες γειτονιές  ,ενώ το Σκαρπαρι είναι σε απόσταση 4,5χιλιομέτρων από τα Θεοδωριανα με λιγοστά σπίτια στην δεξιά πλευρά του χωριού. C:\Users\bagia\Desktop\download.jpg σκαρπαρι.jpg

ΚΑΣΚΑΡΠΑΡΙ

Η πρώτη φορά που γίνονται γνωστά τα Θεοδωριανα είναι βασισμένη πάνω σ ένα βενετσιάνικο κατάλογο του 1695 ,ενώ ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή Σελιο αποδεικνύουν ότι τα Θεοδωριανα είναι η ιστορική συνέχεια της αρχαίας Θεοδωριας των Αθαμανων οι οποίοι έζησαν στα Τζουμέρκα .

Βάση της απογράφης του 2001 οι κάτοικοι ανέρχονται στους 994 εκ των οποίων αρκετοί ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Ελάχιστοι όμως μένουν στο χωριό κατά την διάρκεια του χειμώνα ενώ τα καλοκαίρια σφύζει από ζωή ,όχι μόνο από τους ντόπιους αλλά και από τους τουρίστες.

C:\Users\bagia\Desktop\images (4).jpg

Πάνω από το χωριό βρίσκονται και τα βοσκοτόπια της Κωστηλατας και το εργοστάσιο εμφιαλώσεως νερού.

Οι κάτοικοι αγωνίστηκαν πολύ για να κρατήσουν την φυσική ομορφιά των Θεοδωριανων και έδωσαν μεγάλο αγώνα το 1997 ενάντια στην κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην περιοχή των δυο ποταμών που βρίσκονται στην περιοχή τους και οπού τελικά κατασκευάστηκε μόνο το ένα εξ αυτών.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διάλεξε τα Θεοδωριανα ως τόπο εγκαταστάσεως μετεωρολογικού σταθμού εντάσσοντας τον στο εθνικό του δίκτυο.

C:\Users\bagia\Desktop\images.jpg

Τα Θεοδωριανα  θεωρούνται  το χωριό με τα περισσότερα νερά στην Ελλάδα και δικαίως μιας και έχει 300 φυσικές πήγες οι οποίες μαζί με τους καταρράκτες ,ρέματα , γεφύρια  κλπ. συνθέτουν το μαγευτικό τοπίο που θα αντικρύσει ο επισκέπτης μένοντας ίσως άφωνος με το πώς η φύση συνδυάζει & συνθέτει αψογά τις φυσικές ομορφιές ενός τόπου. Τα ποτάμια Άσπρη Γκουρα και Μουζακι με Ανεξάρτητη πορεία το καθένα ,αγκαλιάζουν το χωριό και αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς  για περπάτημα, ξεκούραση  και κολύμπι.

Τα Θεοδωριανα στον μεγάλο Σεισμό του 1967 είχαν  καταρρεύσεις  κατοικιών, ζημιές κτηρίων   και απώλειες  ανθρώπινων θυμάτων (4 νεκρών ), ενώ κατά την μεγάλη νεροποντή του 1981 υπέστη ζημίες λόγω κατολισθήσεων .

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

C:\Users\bagia\Desktop\images (3).jpg

Πλούσια η Ιστορία αυτού του χωρίου αλλά μόνο  σε λίγα και βασικά  θα αναφερθούμε δίνοντας μια μικρή σύντομη περίληψη γεγονότων.

1821-1900

Οι Τούρκοι μετα τους πυρ πολισμούς των διαφόρων χωριών στο πέρασμα τους, έφτασαν και στα Θεοδωριανα τον Αύγουστο του 1821.Ο καπετάν Μπακόλας,  έχοντας την αρχηγία της Ελληνικής πλευράς ,στο στενό πέρασμα της ράχης του Σταυρού με λιγοστούς Έλληνες , σε μια ολοήμερη μάχη στις 5 Αυγούστου αντιμετώπισε 6000 εχθρούς, καταφέρνοντας όχι μόνο μια νίκη υπερ. του αλλά ανάγκασε τους Τούρκους να υποχωρήσουν  προς τα Ιωάννινα  και  με αρκετές απώλειες μάλιστα. C:\Users\bagia\Desktop\download.jpg

Καπεταν Μπακολας και η Μαχη σταυρου

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας τα Θεοδωριανα υπήρξαν καταφύγιο ανταρτών και κυνηγημένων όπως ο Κατσαντώνης ,Μπακόλας και άλλοι. Στο πλευρό τους και πολλοί Θεοδωριανιτες .

Το 1823 ο Καραϊσκάκης αποστάτησε από την κυβέρνηση. Την καταδίωξη του επιφορτίστηκε ο πρώην ως τότε σύντροφος του στις μάχες Γιάννης Ραγκος (1790-1870) με εντολή της τότε κυβερνήσεως .Οι Θεοδωριανιτες , υποστηρικτές φανατικοί του Καραϊσκάκη πληρώνουν το τίμημα της αφοσίωσης του προς αυτόν με την καταστροφή του χωριού τους από τα στρατεύματα του Γιάννη Ραγκού ως αντίποινα (1824)

Πολλοί Θεοδωριανιτες λάβαν μέρος σε διάφορες μάχες για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό όπως  Μάχες  Αμφιλοχίας , Ακρόπολης, Αράχοβας κλπ.

Τα Θεοδωριανα όπως και τα υπόλοιπα 35 χωριά  και την Άρτα το 1881 κατατάχθηκαν  στο Ελληνικό Κράτος  και ως το 1912 ανήκαν πλέον στον Δήμο Θεοδωριας με εδρα το Βουργαρελι.

Η εξέγερση της Κωστηλατας 

Οι θεοδωριανιτες ενωμένοι αντέδρασαν στην πώληση του λιβαδιού της Κωστηλατας από Τούρκους σε δυο τσιφλικάδες αδερφούς (Αδερφοί Αντωνοπούλου) υποστηρίζοντας με όλο τους το είναι ότι δεν έπρεπε να πουληθεί εφόσον δεν ήταν ποτέ Τουρκικής κατοχής.

Πέρασαν δια πυρρός και σίδερου ,με φυλακίσεις, διαμάχες και αγώνες και το 1883 τελικά υπογράψανε συμβόλαιο αγοράς δανειζόμενοι  χρήματα  για την αγορά  με αποτέλεσμα το περιβόητο  και πολυπόθητο για αυτούς λιβάδι να περιέλθει  στη δική τους ιδιοκτησιακή κατοχή.

C:\Users\bagia\Desktop\kostilata_istoria.jpg

1912-1942

Δυναμική και οι παρουσία τους κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, Α Παγκόσμιο πόλεμο 1914-1918 όπως και στην Μικρασιατική καταστροφή 1921-1922 οπού και υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Το 1940 πολλοί Θεοδωριανιτες επιστρατευτήκαν ,αλλά στα Θεοδωριανα λιγοστές οι παρουσίες των Γερμανών και πιο συγκεκριμένα οι Γερμανοί κατακτητές έφτασαν δυο μόνο φορές στα Θεοδωριανα και μόνο για το διάστημα  ολίγων ωρών

Αξίζει να τμήσουμε αναφέροντας  μερικούς από τους ήρωες Θεοδωριανιτες που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια του  1940-1943.

Ο έφεδρος 28χρονος Ανθυπολοχαγός Λευτέρης Ντασκας το Νοέμβριο του 1940 (στον Ελληνικό ιταλικό πόλεμο) 

C:\Users\bagia\Desktop\ntaskas.jpgντασκασ.jpg

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ

Ο Σπύρος Τλουπας από το σύνταγμα Ευζώνων  25ετων τον οκτ.του 1940

Γιώργος Διαμαντής Δεκανέας ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά τον Δεκ του 1940 και απεβίωσε τον Ιανουάριο του 41.

Φώτης Διαμαντής Δεκανέας  28 ετών το 1941

Κατά τα έτη 1942-1943 πολλοί Θεοδωριανιτες γίνονται αντάρτες στο πλάι του Άρη Βελουχιώτη και του Ζέρβα στο ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΕΔΕΣ λαμβάνοντας μέρος σε πολλές μάχες. Ο Βελουχιώτης και ο Ζέρβας περνάνε συχνά πυκνά από τα Θεοδωριανα.

Το 1942 οι Βρεττανοί  σύμμαχοι των Ελλήνων  εγκαθίσταντο στα Θεοδωριανα. Αυτό εξοργίζει τους Γερμανούς κατακτητές και δυο φορές , συγκεκριμένα 8 και 23 Ιούνιου 1943 βομβαρδίζουν ανελέητα το χωριό οπού χάνουν την ζωή τους  στον πρώτο βομβαρδισμό 3 άτομα και στον δεύτερο 6 νεαρές  κοπέλες. 

 C:\Users\bagia\Desktop\download (1).jpgΜαχητικό Ναζιστικό βομβαρδιστικό.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Πολλά και υπέροχα μέρη να επισκεφτεί κανείς χρησιμοποιώντας  ως ορμητήριο τα Θεοδωριανα.

1.ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ 

Δυο υπέροχοι σχηματιζόμενοι καταρράκτες δίπλα στα νερά του ρέματος Γκουρας με εύκολη πρόσβαση προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα προκαλώντας δέος και θαυμασμό. C:\Users\bagia\Desktop\ΔΙΠΛΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ.jpg

2.ΡΕΜΑ ΜΑΡΚΣ

Συνδυασμός σπάνιας ομορφιάς και άγριας φύσεως. Μια διαδρομή δίπλα από το Ρέμα μέσα από  δάσος ,καταρράκτες , λίμνες και φυσικές νεροτριβές αποτελούν ένα πραγματικό Παράδεισο. Προσφέρεται και για κολύμπι σε όσους τολμούν.

C:\Users\bagia\Desktop\download.jpgΡΕΜΑ ΜΑΡΚΣ.jpg

3.ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΓΕΦΥΡΙ 

Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Γκουρας ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό προς τα Τρίκαλα πάνω από το Ποταμό Γκουρα στέκει αγέρωχο και άξιο θαυμασμού .

C:\Users\bagia\Desktop\download (1).jpgΠΕΤΡΙΝΟ.jpg

4.Ο ΠΑΛΑΙΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ-ΝΕΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ/ΝΕΡΟΤΡΙΒΗ

Ακριβώς στην ένωση των δυο ποταμών ,μέσα σε πλατάνια και δίπλα από τα γάργαρα νερά του ποταμού Γκουρα βρίσκετε ο Παλιός Νερόμυλος ιδιοκτησίας   εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου και με έτος ιδρύσεως το 1918.Ο Μύλος σταμάτησε να λειτουργεί από το 1980.Θεωρειται διατηρητέο μνημείο από το 1999.

ΠΑΛΙΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ

C:\Users\bagia\Desktop\neromilos_small.jpgπαληοσ.jpg

Ο παλιός νερόμυλος αντικαταστάθηκε με καινούργιο Νερόμυλο/Νεροτριβή στην είσοδο του χωριού δίπλα βέβαια στο ποτάμι ,κι αυτό ιδιοκτησίας της εκκλησιάς του Αγ. Γεωργίου .Λειτουργεί από την Άνοιξη ώς το Φθινόπωρο καθημερνά κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών οπού πρόκειται να το επισκεφθείτε άνετα όχι μόνο ως μουσείο αλλά να δείτε  κι από κοντά όλη την διαδικασία για πλύσιμο χοντρών ρούχων και αλέσεως καλαμποκιού. 

ΝΕΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣC:\Users\bagia\Desktop\nerotribi.jpg

5.ΘΕΣΗ ΣΤΑΥΡΟΣ

Αυτό το σημείο  διάλεξε και έστησε ο Πάτερ Κοσμάς έναν ξύλινο Σταυρό το 1777  εξ ου και το όνομα κι εδώ έγινε και η Ιστορική νικηφόρα Μάχη εναντίον των Τούρκων ,υπό την αρχηγεία του Μπακόλα γι’ αυτό κι εκεί είναι η τοποθεσία που έχει αναγερθεί και το Μνημείο των πεσόντων.

C:\Users\bagia\Desktop\stavros_monument.jpg

Εδώ βρίσκεται και το καταφύγιο Θεοδωριανων σε ένα υψόμετρο 1400 μέτρων με απεριόριστη και απολαυστική θέα ..

C:\Users\bagia\Desktop\Καταφυγιο-θεοδώριανα-STAUROS-1024x560.jpg          ΟΡΕΙΝΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ                      ΘΕΣΗ ΣΤΑΥΡΟΣ C:\Users\bagia\Desktop\stavros_istoria.jpg

6.ΔΑΣΟΣ ΣΙΑΜΑΝΤΑ

Εύκολη πρόσβαση από το χωριό σε ένα πανέμορφο κατά  πράσινο δάσος οπού συναντάμε τις πηγές Κρανιές με  τα κρυστάλλινα νερά τους . 

C:\Users\bagia\Desktop\siamanta_small.jpg

7.ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ

7.1. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΙΣ 8/9)

Το 1973 ο Ιερομόναχος ΑΝΘΙΜΟΣ ίδρυσε ΤΟ Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το σχολείο του χωριού προσφέροντας ταυτόχρονα ένα χώρο  προστασίας στους κατατρεγμένους .Γι’’ αυτές του τις ενέργειες τιμωρήθηκε από τον Αλή Πασά ο οποίος τον φυλάκισε για πολλά χρόνια. Μετά την αποφυλάκιση του εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα οπού συναντώντας μέλη της Φιλικής Εταιρείας αποδέχτηκε πρόταση και εισχώρησε σε αυτή φέρνοντας το αξίωμα του   κατηχητή των μελών και οπλαρχηγών  .Απεβίωσε το 1847.Εδω σε αυτό το Μοναστήρι μόνασε για πολλά χρονικά ο Άνθιμος. 

C:\Users\bagia\Desktop\Filiki-Etaireia_Patriarxis.jpgΟ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ

C:\Users\bagia\Desktop\monastiri_small.jpgΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Το Μοναστήρι το οποίο βρίσκετε στην Βόρεια πλευρά του χωριού,  κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε κι ως σχολείο και κατά την Γερμανική Κατοχή εκτός από κρησφύγετο χρησιμοποιείτο και ως νοσοκομείο .Εκεί μπορεί κανείς να δει και την ξυλόγλυπτη εικόνα του Αγ. Γεωργίου.

Αξίζει να βρεθείτε στις εκδηλώσεις του 15 Αυγούστου οπού μετα την λειτουργία στο Μοναστήρι η εικόνα μεταφέρετε από τους κάτοικους στην κεντρική πλατεία του χωριού και αρχίζει το πανήγυρι.

Εκεί θα ακούσετε και το περίφημο γνωστό ανά το Πανελλήνιο τραγούδι ,το τραγούδι της Κωστηλατας ,αφιερωμένο στην μνήμη των ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ που έλαβαν μέρος στον αγώνα εναντίον των Τσιφλικάδων για την απόκτηση του λιβαδιού Κωστηλατας.

7.2 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ –(1880-1881)

C:\Users\bagia\Desktop\download (1).jpg ΑΓ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.jpgΙ.Ν.ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ

7.3 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (Στον οικισμού Σκαρπαρι)

7.4 ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ (Στο ομώνυμο Φαράγγι)

7.5 ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟ ΑΙ ΛΙΑ (απέναντι από τα παγωμένα νερά του ποταμού Γκούρα και σε υψόμετρο 1450 μέτρων) 

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΙ ΛΙΑ

C:\Users\bagia\Desktop\Ai-Lias.jpg

8.ΠΗΓΕΣ 

300 περίπου πήγες αναφέρετε ότι υπάρχουν στα Θεοδωριανα .Εμείς θα αναφερθούμε σε μερικές από αυτές.

8.1.ΚΡΑΝΙΕΣ–Μέσα στο Δάσος Σιαματα τροφοδοτεί το υδραγωγείο 

8.2.ΒΡΥΖΟΚΑΛΑΜΟΣ.Το νερό του οποίου τροφοδοτεί τα χωριά του Αθαμανιου

Και αναφέρουμε και μερικές ακόμη ονομαστικά μόνο γιατί αδύνατον να αναφερθούν και οι τριακόσιες. (ΙΤΙΕΣ ,ΚΟΥΡΤΣ, ΚΙΑΦΑ,ΚΑΠΑΡΕΛΙ,ΚΟΝΤΗ,ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ,ΡΕΜΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,ΚΑΤΩ ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ  ΧΟΥΝΗ )κλπ.

C:\Users\bagia\Desktop\download.jpg
C:\Users\bagia\Desktop\potamia1_small.jpg

9.Μεσα στο χωριό επίσης πρόκειται να δείτε κι από κοντά 

Α.Το ΠΑΛΗΟ  δημοτικό σχολείο το οποίο θεωρείται  και διατηρητέο Μνημείο από το 1999.

Και οικοδομήθηκε το 1864 μπροστά από την εκκλησία Αγ. Γεωργίου (Το σχολείο υπέστη ζημιές κατά την διάρκεια του Γερμανικού βομβαρδισμού ενώ  το 1967 δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από το σεισμό , με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλο για χρήση) .Ηδη εχουν εγκριθει σχεδια αναπαλαιωσης του .

C:\Users\bagia\Desktop\θεοδωριανα δημοτ σχολειο.jpg

Β.ΚΟΥΛΙΑ ΚΑΛΙΑΜΗΤΡΟΥ.

Κουλια ονομάζανε παλαιοτέρα  τα  διώροφα σπιτικά που το πάνω κατοικήσιμο μέρος ονομαζόταν Ανώι  και το κάτω που ζούσαν τα ζώα και επίσης το χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη, το Κατώι. Εν τέτοιο σπίτι βρίσκεται στα Θεοδωριανα και είναι το παλαιότερο του χωριού από το 1800.ιδιοκτησιας Καλιαμητρου.

Εικόνα που περιέχει συλλογή, δωμάτιο, σκηνή, οθόνηΠεριγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

10.ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

Εκεί που ενώνουνε οι ποταμοί Άσπρη Γκουρα και Μουζακι ,δημιουργείται ένα φαράγγι 3 χιλιομέτρων με έλατα ,απόκρημνες πλαγιές που συνθέτουν ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Σε αυτή την τοποθεσία είναι και το  εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας.

C:\Users\bagia\Desktop\faragi_small.jpgΦΑΡΡΑΓΙ ΑΓ.ΤΡΙΑΔΟΣ.jpg

11.Α.ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ (ΤΗΛ6972237193-6978052010)

Ένας Παράδεισος αναδεικνύεται για τους ορειβάτες , περπατητές και λάτρεις της φύσεως εφόσον υπάρχουν πολλά μονοπάτια που σηματοδοτήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν ηλεκτρονικά για την εύκολη πρόσβαση τους. 

C:\Users\bagia\Desktop\images (6).jpg καταρρακτησ σουδασ διαδρομη.jpg
C:\Users\bagia\Desktop\images (2).jpg

Τα μονοπάτια  που έχουν χαρτογραφηθεί ηλεκτρονικά είναι είναι τα εξής:

1.     Θεοδώριανα-  Καταρράκτες (Σούδα).

2.     Θεοδώριανα – Καταρράκτες (Σούδα) – Άσπρη Γκούρα – Προφήτης Ηλίας- Θεοδώριανα.

3.     Θεοδώριανα – Άφκος – Προφήτης Ηλίας Νεράιδας –  Νεράιδα.

4.     Θεοδώριανα- Σιαμαντά- πηγή Κρανιές.

5.     Θεοδώριανα –  Ρέμα «Μάρκς».

6.     Θεοδώριανα- Σκάλα- Φτέρη.

7.     Θεοδώριανα – κορυφή Καταφίδι (Πυραμίδα).

8.     Θεοδώριανα – Χούνη- Αυτί – Τούρλα – Κριάκουρας – Διάσελο Νεράιδας Μελισουργών – Νεράιδα.(ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΗΠΕΙΡΟ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ)

9.     Θεοδώριανα – Λιβάδι – Τρία Σύνορα – Σκλάβα. 

11.Β.Κατοπιν συνεννοήσεως με το ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ (6972287943- overlandarta@gmail.com) μπορείτε να απολαύσετε Χειμερινό μηχανοκίνητο αθλητισμό στην θέση Λιβάδι στο Σταυρό Θεοδωριανων, Υδάτινες διαδρομές Rafting στον Άραχθο και Αχελώο, Ορειβατικοί σκι ,πεζοπορία , τοξοβολία .περιηγήσεις και αλλά πολλά. 

C:\Users\bagia\Desktop\images (5).jpg

.

Τέλος Αξίζει να αναφερθούμε στις Πηγές Κωστηλατας από που το φυσικό μεταλλικό νερό των πηγών Κωστηλατας  εμφιαλώνεται κατευθείαν από την πηγή που βρίσκεται σε υψόμετρο 1450 μέτρων στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο ΚΩΣΤΗΛΑΤΑΣ , με σύγχρονη Γραμμή Παραγωγής από το 2007 .(ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ)

C:\Users\bagia\Desktop\download.jpg

Όπως καταλαβαίνετε τα Θεοδωριανα είναι ιδανικός τόπος Χειμερινών και Καλοκαιρινών διακοπών και οι κάτοικοι φιλόξενοι και ανοιχτόκαρδοι έτοιμοι να σας υποδεχτούν ανά πάσα στιγμή

Ιδιαίτερη τιμή για μένα που έγραψα  για αυτό το όμορφο χωριό ,τόπο καταγωγής της Γιαγιάς του συζύγου μου Μαρίας Παπαγεωργίου που δυστυχώς δεν είχα την τιμή να γνωρίσω και που θα μου επιτρέψετε να της το αφιερώσω 

ΤΑΒΕΡΝΕΣ /ΚΑΦΕΝΕΙΑ 

Εδώ θα βρείτε μεζέδες όλων των ειδών, ντόπια φαγητά , ψητά σούβλας , πίττες και ότι ζητάει η ψυχή σας με άφθονο κρασί και τσίπουρο και βέβαια αρίστη εξυπηρέτηση από όλους. Απολαύστε  και τον καφέ σας στα  παραδοσιακά καφενεία του χωριού  .

Το χωριό διαθέτει ξενώνες για  τυχόν παραμονή σας .

Πηγές Έρευνας και φωτογραφίες δια μέσου διαδικτύου ,άρθρων και φίλων

Καθλυν Κραιτον Τριαντου 

Μέλος Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου 

Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

C:\Users\bagia\Desktop\73364266_344701349822957_3110368161317257216_n (1).jpg