Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Αφιέρωμα: Αθαμάνιο των Κεντρικών Τζουμέρκων

Αφιέρωμα: Αθαμάνιο των Κεντρικών Τζουμέρκων

Στο νότιο τμήμα της Πίνδου, στους πρόποδες των Τζουμερκων ένα ακόμη κεφαλοχώρι του Δήμου .

To ΑΘΑΜΑΝΙΟ.

 Αμφιθεατρικά κτισμένο και σ ‘ένα υψόμετρο που ξεκινάει δείχνοντας 700 μέτρα στο κέντρο του χωριού ενώ στην κορυφή του δείχνει 2340 μετρ. Το Αθαμανιο  είναι το πολύπληθεστερο χωριό των κεντρικών Τζουμερκων μιας και στην τελευταία απογραφή του 2011 ο αριθμός των κατοίκων ανηρχετο σε 517 συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των 6 άλλων οικισμών του(Αμπέλια ,Κoρακαδα, Παλαιοχωρι, Πλάτανος, Σκαλουλα και Τελησι).

Το Αθαμανιο είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο με βουνοπλαγιές από ελάτινα δάση και καστανιές,με γάργαρα νερά ,γεφύρια και με μοναδικές εικόνες που σίγουρα θα μείνουν έντονα χαραγμένες στην μνήμη του κάθε επισκέπτη. Σε απόσταση  64 Χιλ από την Αρτα αξίζει σίγουρα να το  επισκεφτεί κανείς για να ανακαλύψει τους φυσικούς θησαυρούς που κρύβει.

Η παλαιότερη ονομασία που έφερε ήταν Λειψιστα. Αυτό άλλαξε τρεις φορές. Με  πρώτη το 1912 σε Λουψιστα (ανομβρία) ενώ ταυτόχρονα ορίστηκε ως έδρα της ομώνυμης Κοινότητας και ακολούθησαν το 1927 σε Λειψών ενώ η τελική ονομασία  ως Αθαμανιο του δόθηκε το1950 . 

Το Αθαμανιο υπήρξε το κέντρο και έδρα του Δήμου Αθαμανιας ως την επιβολή του Καλλικράτη το 2010 ενώ οφειλει το όνομά του στον βασιλιά των Αθαμάνων ΑΘΑΜΑ ο οποίος εγκαταστάθηκε  και βασίλευσε εδώ .

Κατά την Βυζαντινή αυτοκρατορία το Αθαμανιο ήταν τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και κατά την περίοδο του 1479 και παρά την τουρκική κυριαρχία στην περιοχή κατάφερε να παραμείνει αυτοδιοικούμενο έως το 1700.

Οι κάτοικοι της φιλόξενοι , ως επί το πλείστον αγρότες ενώ σιγά αλλα με σταθερά βήματα αυξάνονται  οι αγροτουριστικες επενδύσεις του τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Πλούσια η Ιστορία του Αθαμανιου και των κατοίκων του.

Οι κατοικοι του Αθαμανιου έλαβαν μέρος σε όλους τους πολέμους για την ανεξαρτησία της Ελλάδος από τους διάφορους εχθρούς και κατακτητές , αρχής γενομένης από την επανάσταση του 1821 και με συμμετοχή τους στις μάχες για την απελευθέρωση από τον Τούρκικο ζυγό( μάχη Σταυρού Θεοδωριανα, Μάχη του Πέτα, κλπ.) με αρκετές και σημαντικές ανθρώπινες απώλειες.

ΜΑΧΗ ΤΟΥ  ΠΕΤΑ

Tο 1824 οι Τούρκοι πούλησαν το χωριό στους Καραπάνο και Ζωγράφο (ο μεν Καραπάνος γαμπρός του Ζωγράφου και γιος του αρχιεπιστάτη του Τούρκου Μουσταφά Πασά και ο δε Ζωγράφος προμηθευτής του τουρκικού στρατού) οι οποίοι επέβαλαν βαριά φορολογία στους Αθαμανιωτες. Οι Κάτοικοι του Αθαμανιου προέβησαν σε ενέργειες αγοράς του χωριού και με την σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών συμφώνησαν στην αγορά του έναντι του ποσού των 4500 χρυσών λίρων. Η δοθείσα χρονική περίοδος της εξοφλήσεως ήταν το 1891, διάστημα το οποίο οι κάτοικοι δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν το πόσο ,έτσι το 1898 και με την χρηση εγγυητή και εξόφληση 33 ετών προχώρησαν σε νέα συμφωνία .Την ψιλή κυριότητα του Αθαμανιου είχε πλέον το κράτος. Το 1998 επιτελούς οι Αθαμανιωτες έγιναν οι ιδιοκτήτες του “δικού” τους χωριού.

                     ΖΩΓΡΑΦΟΣ                                                            ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ

ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ ΡΑΓΚΟΣ

1940-1949

Πέραν της συμμετοχής τους στα Ελλην.- Τουρκικά οι Αθαμανιωτες έλαβαν μέρος και στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας άλλα και το 1940 έδωσαν δυναμικό παρών αφού πολλοί από αυτούς κατατάχθηκαν στον Ελληνικό Στρατό αντιμετωπίζοντας σε σφοδρότατες μάχες τους Γερμανούς κατακτητές και με μια μεγάλη λίστα απωλειών από πλευράς τους. Το ίδιο το χωριό έπεσε στα χέρια των Γερμανών και Πυρπολήθηκε κατά την διάρκεια των εκκαθαριστικών τους επιχειρήσεων το 1943.Ηταν η τρίτη φορά που το Αθαμανιο γινόταν παρανάλωμα του Πυρός (α.1696 από τον λήσταρχο  Λυμπεράκη Γερακάρη και τους άντρες του. &  β. Το 1824 από τον Ιωάννη Ραγκο με αίτια την διαφωνία των Μαυροκορδάτου και Καραϊσκάκη για την αρχηγία).


   ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ                                                              

                                                                                                      ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ

Μετά την Γερμανική κατοχή οι κάτοικοι του χωριού ,όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες χωρίστηκαν σε υποστηρικτές του ΕΔΕΣ & Του ΕΛΑΣ χωρίζοντας αδέρφια και συγγενείς σε διαφορετικά στρατόπεδα σε έναν αδελφοκτόνο ,εμφύλιο και αιματηρό πόλεμο ως το 1949, με .μια τεράστια λίστα όλων όσων έχασαν τις ζωές τους και με τεράστιες πληγές των οικογενειών που υπέστησαν απώλειες.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

1 ΓΕΦΥΡΙΑ/ΒΡΥΣΕΣ

Στο Αθαμανιο οπού και να γυρίσει κανείς την ματιά του θα συναντήσει πολλές βρύσες με τρεχούμενα και γάργαρα νερα .Τα τρία γεφύρια του χωριού στέκουν περήφανα παρα την πάροδο των ετων και έτοιμα να δεχτούν τον κάθε επισκέπτη για να τα θαυμάσει από κοντά .

1.1.ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΒΡΥΣΗ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ

Το πρώτο μονοτοξο γεφύρι που συναντάμε στην είσοδο του χωριού ,πάνω από τα ορμητικά νερα του Σαρανταπορου ποταμού είναι η γέφυρα Τσαγκαράκη  πάνω από το ρέμα Τσαγκαράκη η οποία χρονολογείται από το 1890.Εκει και η ομώνυμη βρύση οπού μπορείτε να κάνετε μια στάση και να ξεδιψάσετε με το δροσερά της νερά και είναι ακριβώς πάνω στον δρόμο

                                      ΓΕΦΥΡΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΙ

1.2.ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

Πάνω από το ρέμα Χατζηγιάννη ,το δεύτερο μονοτοξο γεφύρι στο κέντρο του χωριού με τα νερα του ρέματος να καταλήγουν στον Άραχθο ποταμό .Το γεφύρι χρονολογείται από το 1912.

1.3.ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΦΙΤΟ

Επίσης στο κέντρο του χωριού στο ρέμα Κορφιτο που καταλήγει στον Σαραντάπορο ποταμό με την ομώνυμη μονοτοξη γέφυρα.

1.4.ΒΡΥΣΕΣ

Λόγω τον πολλων υδάτων που διαθέτει το Αθαμανιο έχει και αρκετές πέτρινες βρύσες με γάργαρα και δροσερά νερα.

Πλην της Βρύσης Τσαγκαράκη που εχουμε προαναφέρει ,υπάρχει και η παλαιότερη βρύση του Αθαμανιου ,κοντά στον Ιερο Ναο Μεταμορφώσεως του Σωτηρος η βρύση ΜΠΑΤΑΛΑ.

Αλλες βρύσες είναι η Βρύση ΣΟΥΡΩΤΟ στην θέση Πρόδρομος εκτός χωριού, η βρύση ΣΓΟΥΡΟΥ στην περιοχή Καρκαδιτσα,η βρύση ΑΓΚΑΘΑΚΙ, η βρύση στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ του χωριού και βέβαια η πέτρινη βρύση του Αγ. ΝΙΚΌΛΑΟΥ.

2.ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ/ΝΕΡΟΤΡΙΒΗ ΑΓ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο ενας και μοναδικος λειτουργικος ως σήμερα νερόμυλος του Αθαμανιου στην περιοχή της Αγ Κυριακής ο οποίος έχει κυριχτει και διατηρητέο μνημείο.

3.ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ

3.1.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Στην Κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του Αθαμανιου με τους δυο πλατάνους ο ενός εκ των οποίων είναι αιωνόβιος ,δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναοσ της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με  Πανηγυρικο διήμερο εορτασμό στις 15 & 16 Αυγούστου και με μεγάλη προέλευση πιστών.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

                                       ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

                                       ΑΘΑΜΑΝΙΟΥ

3.2.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στην θέση Παλαιοχωρι Αθαμανιου αυτος ο ιερος Ναος ,ο οποίος θεωρείτε διατηρητέο με ετος ιδρύσεως  τον1849 και χτισμένος στα ερείπια παλαιού μοναστηριακού συγκροτήματος. Μέσα σε εν καταπράσινο δάσος. Εορτάζει με πανηγυρικές εκδηλώσεις στις 26/7.

3.3 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Το μικρο πανέμορφο εξωκλήσι της ΑΓ Κυριακής  στην Περιοχή Κορακαδα.Εκει βρίσκεται και ο νερόμυλος του Αθαμανιου..Γιορτάστηκες εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγ Κυριακής με Πανηγύρι στις 7/7.

3.4 Αλλες εκκλησίες που μπορούμε να βρούμε στο Αθαμανιο είναι. Το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, Ο Ιερος Ναος Αγ. Αθανάσιου (1900) ,ο Ι.Ν.Αγ Γεωργίου στον οικισμού Αμπελια,ο Ι.Ν Ταξιάρχη στον οικισμό Σκαλουλα, Ιερος Ναος 12 Αποστόλων εκτός του χωριού , ο Ι.Ν Μεταμόρφωση του Σωτηρος με το κοιμητήριο του Αθαμαναιου, Ιεροσ Ναος Σοφίας ,Πίστεως, Ελπίδας  και Αγάπης στην Θέση Τσαγκαράκη και αλλοι ναοί.

3.5 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥΙΩΑΝΝΗ & ΔΑΣΟΣ ΑΓ ΙΩΑΝΝΗ

Τελευταία αφήσαμε την εκκλησιά του Αγ Ιωάννη  Αθαμανιου η οποία βρισκετε στην Ε.Ο Αρτας Τρικάλων   .Εν άμορφο ξωκκλήσι μέσα σε ελατοδες δάσος ,το Δάσος του Αγιου Ιωάννη με τα χαρτογραφημένα μονοπάτια του που προσφέρονται για πεζοπορία στους λάτρεις του είδους

.                ΔΑΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟ ΑΠΟ Γ.ΛΙΑΠΑΤΗ

4.ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΑΜΑΝΙΟΥ

Το παλαιο δημοτικο σχολείο Αθαμανιου ,πλήρως ανακαινισμένο από 20/3/2013 και κάτω από την αιγίδα του τοπικού εκπολιτιστικού συλλόγου ο ΑΘΑΜΑΣ λειτουργεί πλέον ως το Λαογραφικο Μουσείο του Αθαμανιου οπού μπορείτε να θαυμάσετε εκθέματα και φωτογραφίες του 20ου αιώνα

ΦΩΤΟ Απο τα εγκαίνια του Λαογραφικού 

 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΑΜΑΝΙΟΥ

5.ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Οπως εχουμε προαναφέρει το Αθαμανιο υπήρξε η Παλαιά “Πρωτεύουσα “του Αθαμανιου οπού και εδρα του Δήμου .Στο κέντρο του χωριού εκεί οπού τώρα στεγάζετε το ΚΔΑΠ Αθαμανιου λειτουργούσε το Δημαρχικό Μέγαρο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΘΑΜΑΝΙΟ

Πολλά και διαφορά που μπορεί κάποιος να κάνει  μόνος η και οικογενειακός στο Αθαμανιο οπως ενδεικτικά

α.  Καλοκαιρινό κολύμπι στον Αχελώο στην θέση Τερπνά.

β. Περπάτημα δια μέσου των Χαρτογραφημένων μονοπατιών .(ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ-ΑΓ ΤΡΙΑΔΑ/ΑΗ ΛΙΑΣ-ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΗ/ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ-ΣΚΑΛΟΥΛΑ/ΣΤΑΥΡΟΣ-ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ)

φωτο Αγ Τριαδα

γ. Ποδηλατικές διαδρομές.

δ. Αναρρίχηση Πάνω από το χωριό.

ΑΘΑΜΑΝΙΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 

Κάθε χρόνο διοργανώνετε ο ετήσιος αγώνας Αθαμάνιος διαδρομή με διοργανωτές τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και ένωση συλλόγων του Αθαμανιου .Οι αγωνες συμπεριλαμβάνουν εκτός από τους αγώνες δρόμου, περπατητή διαδρομή και παιδικούς αγωνες .Αφετηρία και τερματισμούς εναλλαξ κάθε χρόνο από τις πλατείες Αθαμανιου και Τετρακωμου.

δ.ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑΘΑΜΑΝΙΟΥ

Λόγω του καλού κλίματος του Αθαμανιου υπάρχουν δυο κατασκηνώσεις.

Η πρώτη σε εν υψόμετρο 900 μετρων,στην θέση Τσαγκαράκη ,ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Αρτας  και σε μια έκταση 7 στρεμμάτων .Είναι κατασκήνωση Θηλέων και φιλοξενεί μαθήτριες δημοτικου,γυμνασιου ,λυκείου και φοιτήτριες.

Λειτουργει σε τρεις περιόδους.

1η περίοδος για μαθήτριες  Δημοτικού( Δ,Ε και ΣΤ)

2η περίοδος για μαθήτριες Γυμνασίου και λυκείου.

3η περίοδος για απόφοιτες λυκείου και Φοιτήτριες.

Δηλώσεις συμμετοχής δια μέσου συμπληρώσεως του ειδικού εντύπου  με υποβολή ετήσιος τον Ιούνιο και με ιατρικού δελτίου αρμόδιου Ιατρού.

Τηλ 2681028475 

έντυπα.www.imartis.gr/κατασκηνωσεις.

Η δεύτερη κατασκήνωση είναι η Χριστιανική Φοιτητική κατασκήνωση ,σε υψόμετρο 1100 μέτρων ,μικρης εκτάσεως και Ιδιοκτησίας του συλλόγου Μέγας Βασίλειος στην θέση Καρακαδα,στον δρόμο που οδηγεί στα Θεοδωριανα.

Εδώ φιλοξενούνται πιο ώριμα άτομα, επιστήμονες ,αντρες και γυναικες 

Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες στο τηλ 210 7700170

ε.ΦΡΑΓΜΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το φράγμα Μεσοχωρας .Τον Υδροηλεκτρικο σταθμό του 1980 ,μέσα στην κοίτη του Αχελώου ο οποίος όμως είναι αν ενεργής.

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αλέξης Τσίπρας. O νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος ,αυτο του Συνασπισμού,  εκλεγείς το 2008.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974 με πατρική καταγωγή από το Αθαμανιο,. Πολιτικος Μηχανικος ,απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου .

Εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδος από το 2015-2019 ενώ ως σήμερα είναι αρχηγός της αντιπολιτεύσεως.

Το Αθαμανιο διαθέτει γήπεδα μπάσκετ ,ποδοσφαίρου ,παιδική Χαρά ,σούπερ μαρκετ και βενζινάδικο.

Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε Τραχανά, καστανα ,καρύδια, κατσικίσιο τυρί , μέλι , τσάι και πέστροφα ζωντανή (Γκουρα)

Εδώ θα βρείτε ,ξενώνες ,πανδοχεία ,ταβέρνες ,καφενεία και καφετέριες.

Ένα υπέροχο μέρος που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε.

ΚΕΙΜΕΝΑ ,ΕΡΕΥΝΑ  ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ