Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Αφιέρωμα: Αγ. Παρασκευή στην Πλαταριά

Αφιέρωμα: Αγ. Παρασκευή στην Πλαταριά

Στο τεύχος 26 του περιοδικού Step έχουμε ένα αφιέρωμα στο ξωκκλήσι της Αγ. Παρασκευής, στην Πλαταριά. 
Αριστερά του δρόμου προς Ηγουμενίτσα, και σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την Πλαταριά, βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής. Κοντά στον σημερινό Ναό σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στην υστεροβυζαντινή εποχή (Ενετοκρατία) σε κοντινή θέση βρίσκονταν Μοναστήρι. Σήμερα μπορεί κανείς με δυσκολία να δει τα ερείπια της παλαιάς Εκκλησίας και ένας από τους βασικούς στόχους της τοπικής Εκκλησίας είναι η ανάδειξή τους.

Η σημερινή Εκκλησία κατασκευάστηκε από τον εργολάβο μηχανικό Χριστόφορο Παπαδόπουλο και λειτούργησε για πρώτη φορά στις 24/07/1966. Ο Παπαδόπουλος είχε αναλάβει την διάνοιξη και κατασκευή του οδικού δικτύου της περιοχής. Σύμφωνα με την δική του μαρτυρία, όπως μας είπε και ο παπά Χάρης, σε ένα δρομολόγιο με φορτηγό της εταιρίας του γεμάτο εργάτες το οποίο οδηγούσε ο ίδιος, συνέβη ατύχημα. Πλησίον του σημείου που βρίσκεται σήμερα ο Ναός, κοντά στην παλιά εκκλησία,  έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε στον γκρεμό.

Σύμφωνα,  πάντα, με μαρτυρία του ιδίου κατά την ώρα της πτώσης εμφανίστηκε μία γυναικεία μορφή η οποία του είπε «Μη φοβάσαι! Δεν θα πάθετε τίποτα! Έχεις εμένα μαζί σου». Πράγματι, δεν έπαθε κανείς τίποτα και ο Παπαδόπουλος επισκέφθηκε την Πλαταριά ρωτώντας τι υπήρχε εκεί προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση σε αυτό που του συνέβη. Ανακάλυψε ότι στο σημείο του ατυχήματος υπήρχαν τα ερείπια του αρχαίου Ναού της Αγίας Παρασκευής και προς τιμήν της προχώρησε στην κατασκευή της σημερινής Εκκλησίας.

Ο παπα Χάρης σημείωσε ότι στο δρόμο, στο σημείο της Αγ. Παρασκευής, έχουν συμβεί πάρα πολλά ατυχήματα αλλά ως εκ θαύματος κανείς δεν έχει πάθει τίποτα.

Η ανακαίνιση

Η Εκκλησία, το 2006 ανακαινίστηκε πλήρως από τον παπά Χάρη και απέκτησε πλέον και περιουσιακή υπόσταση. Και να τονίσουμε ότι στην ομορφιά της εκκλησίας έχει συμβάλει ο παπα Χάρης, ο οποίος λατρεύει τα λουλούδια και έχει κάνει τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας ένα πραγματικό κόσμημα.

Εκατοντάδες γάμοι και βαφτίσεις από Έλληνες και αλλοδαπούς ορθοδόξους τελούνται στον Ναό κάθε χρόνο καθώς, εκτός των άλλων, βρίσκεται σε μια θέση με καταπληκτική θέα.

Αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πλαταριά. Ο Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής γίνεται στις 26 Ιουλίου κάθε χρόνο με την διεξαγωγή μεγάλου πανηγυριού στο κέντρο του χωριού. Τα παλαιότερα χρόνια το πανηγύρι γινόταν στον προαύλιο χώρο του ναού της Αγίας Παρασκευής. Τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον εκπολιτιστικό σύλλογο , μεταφέρεται στα πλαίσια του εορτασμού η εικόνα της Αγίας Παρασκευής δια θαλάσσης με καΐκι, από την Εκκλησία στο λιμάνι του χωρίου όπου ακολουθεί λιτανεία και οι τιμές που αρμόζουν στην Αγία.
Λόγω της πανέμορφης τοποθεσίας και της εύκολης πρόσβασης, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.