Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ανακοινώσεις από ΚΚΕ και ΚΚΕ(μ-λ) για την τράπεζα Πειραιώς στην Παραμυθιά

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Περιοδεία πραγματοποίησε σήμερα η ΚΟ Παραμυθιάς του ΚΚΕ στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στην Παραμυθιά συζητώντας με τους εργαζόμενους και παρεμβαίνοντας με βάση την ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής:

Το δρομολογούμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Παραμυθιά προκαλεί έντονα την εύλογη ανησυχία όλων των κατοίκων και των εργαζομένων στην τράπεζα. Η υλοποίηση μιας τέτοιας εξέλιξης για τον δήμο μας που αποτελείται από 32 κοινότητες και οικισμούς θα επιβαρύνει χιλιάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, κτηνοτρόφους και συνταξιούχους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική συναλλαγή και αναγκαστούν να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα, ξοδεύοντας χρήματα και χρόνο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από άλλα καταστήματα. Ταυτόχρονα το δίκτυο ΜΜΕ στην περιοχή έχει προβλήματα και είναι ανεπαρκές.

Η εξέλιξη αυτή φυσικά δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο της απρόσκοπτης κερδοφορίας των τραπεζών η οποία επιτάσσει κλείσιμο υποκαταστημάτων (εξ ου και η δρομολόγηση του κλεισίματος 64 υποκαταστημάτων σε όλη την Ελλάδα τα οποία μάλιστα βρίσκονται κυρίως σε παραμεθόριες, απομακρυσμένες περιοχές, σε επαρχιακές πόλεις και νησιά, σε απόσταση από τις πρωτεύουσες των νομών, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες ζωής), διεύρυνση και ελαστικοποίηση του ωραρίου για τους εργαζόμενους, απολύσεις, ώθηση σε «εθελούσια» έξοδο, συνολικά μείωση του μισθολογικού κόστους και των λειτουργικών εξόδων. Αυτές είναι οι ανάγκες της αγοράς του καπιταλισμού που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις δικές μας.

Άλλωστε είναι γνωστά τα έργα και οι ημέρες του τραπεζικού συστήματος  το οποίο έχει στηριχτεί διαχρονικά μέσω της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν, και της σημερινής προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η κερδοφορία και η στήριξη συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου. Ιδιαίτερα σήμερα με τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν τεθεί πολύ συγκεκριμένες και ασφυκτικές προϋποθέσεις ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να γίνει «κατάλληλο» για να δεχθεί ζεστό κρατικό χρήμα, δηλαδή χρήμα που βγαίνει από τη δική μας φορολογία και κάθε άλλο μέσο ληστείας του λαού. Μια απ’ αυτές τις προϋποθέσεις είναι η μετάβαση στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών (την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης είδαμε και μες στην πανδημία μέσω της τηλεργασίας που δίνει σάρκα και οστά στα ωράρια λάστιχο και στη διαμόρφωση δυσδιάκριτων ορίων μεταξύ εργασίας και οικογενειακής/προσωπικής ζωής). 

Οι νέες τεχνολογίες στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων τελικά αντί να φέρνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και καλύτερη εξυπηρέτηση για τους συναλλασσόμενους αξιοποιούνται ως ένα ακόμη εργαλείο για την αύξηση των κερδών τους.

 Οι τραπεζικοί όμιλοι δεν φτάνει που ρούφηξαν μέχρι το μεδούλι δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών επιδοτήσεων τα οποία χρησιμοποίησαν για την ανακεφαλαιοποίηση τους, που προχωρούν μέσω του πτωχευτικού κώδικα σε πλειστηριασμούς της εργατικής και λαϊκής κατοικίας, που εκβιάζουν τα καταχρεωμένα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά να δεχτούν τους ληστρικούς όρους που επιβάλλουν, που χρεώνουν πανάκριβα τις ιντερνετικές υπηρεσίες, έρχονται και κλείνουν υποκαταστήματα, απολύουν εργαζόμενους.

Οι ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ  που είναι μάλιστα κύριος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οπότε μπορεί να παρέμβει για να μη κλείσει κανένα υποκατάστημα, όσο και των προηγούμενων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ) που στήριξαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι εγκληματικές. 

Ως Κ.Ο Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοπασχολούμενους, τους συνταξιούχους να βγουν μπροστά και με τον οργανωμένο αγώνα τους να σταθούν εμπόδιο στο κλείσιμο όχι μόνο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος αλλά και όλων των υπολοίπων, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο: τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν την κερδοφορία τους. Ακόμη και τώρα μπορεί και πρέπει να μην κλείσει το υποκατάστημα ιδιαίτερα μέσα στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε με την πανδημία. Να μη χάσουν κανένα εργασιακό, μισθολογικό ή ασφαλιστικό τους δικαίωμα οι εργαζόμενοι.

ΚΟ Παραμυθιάς του ΚΚΕ

Ανακοίνωση τοπικού ΚΚΕ(μ-λ)

Έπειτα από το υποκατάστημα της Alpha, που άνοιξε πρώτη το χορό, επίκειται  κλείσιμο και στο υποκατάστημα της Πειραιώς στην Παραμυθιά και αναμένεται συνέχεια καθώς όλες οι Διοικήσεις των Τραπεζών έχουν αυτή την κατεύθυνση. Την κατεύθυνση, δηλαδή, της πανελλαδικής μείωσης καταστημάτων και μείωσης προσωπικού. Οι επιπτώσεις αυτής της κατεύθυνσης είναι σε πολλά επίπεδα. Πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι ενώ εκκρεμεί ο ωμός εκβιασμός της «εθελουσίας εξόδου», ενώ περιοχές περιφερειακά όπως ο Δήμος Σουλίου οδηγούνται σε περαιτέρω ερημοποίηση και μαρασμό. Η ζωή των κατοίκων (συνταξιούχων, ανέργων, αγροτών κλπ) θα γίνει ακόμη χειρότερη καθώς η πρόσβαση των πιο απομακρυσμένων περιοχών θα γίνει δυσκολότερη αφού για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να κάνουν άλλα τόσα χιλιόμετρα…

Όπως κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στην τοπική κοινωνία η εύστοχη έκφραση πως «η Τράπεζα δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα για να μείνει εδώ για το καλό μας…»,  έτσι οφείλουμε να απαντάμε και σε όλους όσους σπέρνουν αυταπάτες για το ρόλο των Τραπεζών, των Κυβερνήσεων και των Δήμων. Άλλωστε δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό όπως δεν ήταν ούτε το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. όπου έμεινε μόνο το Γ.ΕΦ., αντίστοιχα το ΙΚΑ κλπ. Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό η υποβάθμιση του Κ.Υγείας Παραμυθιάς με τις τόσες ελλείψεις και τα ζητήματα του ΤΟΕΒ ενώ κατάλογος είναι μακρύς…

Όλα τα παραπάνω έχουν κοινό παρονομαστή την αντιλαϊκή πολιτική και την ερημοποίηση του τόπου μας που πάει χέρι χέρι με τους εκβιασμούς, τις απολύσεις αλλά και το βάθεμα της εξάρτησης της χώρας. Είναι πιο φανερό από ποτέ πως οι κατευθύνσεις (διακηρυγμένες μέχρι τις ΚΑΠ) των ιμπεριαλιστικών κέντρων (Γερμανία-Γαλλία) για χώρες βαθιά εξαρτημένες όπως η δική μας, είναι η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, η αποβιομηχάνιση η λεηλασία και η ερημοποίηση κλπ.

Σε αυτή την πορεία των τελευταίων χρόνων, φέρνουν ευθύνη και οι τοπικές αρχές που έβαλαν πλάτη στο προχώρημα και στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών – στο βαθμό που μπορούσαν – από τον ‘Καποδίστρια’ μέχρι τον ‘Καλλικράτη’ ενώ έρχεται ο ‘Κλεισθένης’ και να ποια είναι τα αποτελέσματα… 

Η υπόθεση της Αντίστασης σε αυτές τις πολιτικές συνολικά αλλά και τοπικά, η υπόθεση της υπεράσπισης των εργαζομένων στην Πειραιώς ενάντια στους εκβιασμούς και τις απολύσεις ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ υπόθεση αγώνα των ίδιων των εργαζομένων και του ΛΑΟΥ. Είναι υπόθεση πάλης και όχι ανάθεσης… Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και στηρίζουμε τις δίκαιες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που βιώνει όλες τις επιπτώσεις στο πετσί της.