Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για τις δεσμεύσεις Τσίπρα

ΟΙ 5+1  ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνική πλειοψηφία   πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, συμπύκνωσε σε 5 + 1 δεσμεύσεις, την πολιτική πρόταση του κόμματος του για την «πολιτική αλλαγή» στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου. «Πέντε βασικές τομές, άμεσα υλοποιήσιμες τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης, συν μία μεσομακροπρόθεσμη», για τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα την ακρίβεια, την εργασία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον αγροτικό κόσμο, το κοινωνικό κράτος και τη νέα γενιά, συν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

1. Άμεση και αποτελεσματική προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας:

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

– Αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και την επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπιση της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της.

– Αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου και πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος μας από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης να καταγραφεί στα τιμολόγια των καταναλωτών μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας.

– Ανασχεδιασμός της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής με επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη αξιοποίησης των λιγνιτικών πεδίων με στόχο την ενεργειακή επάρκεια.

– Επιτάχυνση της στρατηγικής επιλογής των ενεργειακών κοινοτήτων και διάχυσή τους στις τοπικές κοινωνίες.

– Άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όσο διαρκεί η κρίση και για ολική επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες.

– Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης. -Φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.

2. Ανάκτηση της εργασίας:

– Επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (αιτιολογημένη απόλυση, 8ωρο, συλλογικές συμβάσεις).

– Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

– Επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας.

– Σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

3. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου:

– Άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν την περίοδο την πανδημίας, με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο, όπως κάναμε εμείς μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία των εμπόρων. Είναι μια παρέμβαση, ξέρετε, που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχει καν σοβαρή δημοσιονομική επίπτωση, αφού και για τα Δημόσια Ταμεία ιδίως τώρα μετά την κρίση της ακρίβειας, ισχύει το αρχαίο ρητό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

– Ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες και ιδιαίτερα προγράμματα μικροπιστώσεων.

– Ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προκειμένου να ενταχθεί στον σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων τόσο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όσο και η αγροτική παραγωγή που σήμερα απουσιάζουν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό.


4. Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, νέο ΕΣΥ και στήριξη των συνταξιούχων:

– Νέο ΕΣΥ: Πολλαπλασιασμός των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, θεσμός του οικογενειακού γιατρού, δίκτυο ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης και κατ’ οίκον φροντίδας. Μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ξεκινώντας από αυτούς που έδωσαν τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή. Αναμόρφωση μισθολογίου ως κίνητρο ένταξης νέων γιατρών στο ΕΣΥ με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ. Εξάλειψη της ανάγκης της αποκλειστικής νοσοκόμας, με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Νέος χάρτης δημόσιας υγείας και Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του.

– Συνταξιούχοι: Επιστροφή στους συνταξιούχους του σχετικού κονδυλίου, πάνω από 3 δις ευρώ, που τους στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, που το στερήθηκαν και το ’20 και το ’21 και το ’22, θεσπίζοντας ξανά τη 13 η σύνταξη.

5. Νέα γενιά:

– Αποκατάσταση της δυνατότητας πρόσβασης των νέων στη γνώση με ένα ολιστικό σχέδιο για την δημόσια παιδεία που θα ενισχύσει την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

– Διπλασιασμός του αριθμού των μελών ΔΕΠ αλλά και της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια σε βάθος τετραετίας, για δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα και ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

– Διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης.

– Ενίσχυση δικαιώματος στη στέγη των νέων ανθρώπων με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια, για τα πρώτα δύσκολα χρόνια, με τη δημιουργία μιας Τράπεζας Στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα συνδυάζει φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης και κυμαινόμενη επιδότηση της στέγης για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών. Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο, έως το 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρια με δυο παιδιά.

5+1. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου:

– Βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με στροφή στην ποιότητα, σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με αντίστοιχο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, που θα στηρίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο και ιδίως τους υψηλά καταρτισμένους νέους εργαζόμενους, που πρέπει να έχουν καλές αμοιβές, γιατί η οικονομία χαμηλών μισθών σημαίνει κοινωνία και οικονομία χαμηλών προσδοκιών.

– Αύξηση της εγχώριας παραγωγής, ώστε η χώρα να βρει επιτέλους ένα διατηρήσιμο και ανθεκτικό αναπτυξιακό δρόμο στον διεθνή καταμερισμό.

– Αύξηση του μεριδίου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο οποίο συμβάλλει η εγχώρια μεταποίηση και βιομηχανία και βελτίωση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα και της ικανότητάς του να καλύψει βασικές ανάγκες της χώρας.

– Προτεραιότητα στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με έμφαση στον τρόπο με τον οποίο διανέμονται τα οφέλη τους στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας, για να μη γίνει η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση η νέα σκληρότερη πηγή αδικιών και ανισοτήτων. Η πράσινη μετάβαση για να υπάρξει, πρέπει να είναι δίκαιη και πράσινη. Δίκαιη πράσινη μετάβαση.

– Αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες και Δήμους, με εξασφάλιση του αναγκαίου χώρου στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία από ευρωπαϊκούς πόρους.

– Ενίσχυση και επέκταση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια με πολλαπλάσιους πόρους και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

– Στήριξη της έρευνας και ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα για ένα σχέδιο ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής με σύντομες αλυσίδες αξίας και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον αγροτικό τομέα και για στοχευμένα μέτρα μείωσης κόστους παραγωγής, δημιουργίας και ενθάρρυνσης της ένταξης του αγροτικού κόσμου σε συνεργατικά σχήματα.