Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ανακοίνωση για το εργατικό ατύχημα στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στην περιοχή μας την Κυριακή 3/7, αυτή τη φορά σε επέκταση του ΧΥΤΥ στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών σε δεξαμενή, μετανάστης εργάτης του συνεργείου που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο έπεσε από ύψος 3 μέτρων και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Πρόκειται για ένα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» που αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων που σημειώνονται καθημερινά. Δεν πρόκειται όμως για ατυχές γεγονός. Η έλλειψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε αρένες όπου άλλοτε σακατεύονται και άλλοτε χάνουν τη ζωή τους εργάτες.

Και στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες με απόλυτα εκτεθειμένη την ασφάλεια των εργατών. Χαρακτηριστικό ότι περιμετρικά της δεξαμενής όπου σημειώθηκε και το συγκεκριμένο ατύχημα η σκαλωσιά ήταν απλά ένα μαδέρι χωρίς κανένα άλλο μέτρο προστασίας! Και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της 7ημερης εργασίας, ήλιο με ήλιο τη στιγμή που το ατύχημα σημειώθηκε ημέρα Κυριακή!

Τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στο χώρο εργασίας για την εργοδοσία είναι κόστος και την ίδια στιγμή το ίδιο το κράτος θεωρεί κόστος και συνεχίζει να διατηρεί υποστελεχωμένες τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Αυτές είναι οι αιτίες που τα εργατικά ατυχήματα γίνονται καθημερινό φαινόμενο. Οι λίγοι μετράνε τα κέρδη τους και οι εργαζόμενοι και ο λαός συνεχίζουμε να μετράμε θύματα, πότε σε εργατικά ατυχήματα, πότε στην πανδημία, πότε σε φυσικά φαινόμενα.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων, για δουλειά με δικαιώματα, για μέτρα προστασίας της ζωής τους μέσα στους χώρους δουλειάς, για μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους από το κύμα της ακρίβειας.

Όλοι στον αγώνα για να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους την ώρα του μεροκάματου.