Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Αλέξης Τσίπρας: Αυτές είναι οι 5+1 αλήθειες για το πρόγραμμα της ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του, πλαισιωμένος από την Πόπη Τσαπανίδου, Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Διονύση Τεμπονέρα και Αθηνά Λινού, παρουσίασε την κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία και την Υγεία το πραγματικό οικονομικό της πρόγραμμα όπως είπε, μέσα από 5 + 1 αλήθειες, αρχής γενομένης από το θέμα της κοστολόγησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε αναλυτικά όλες τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για μισθούς, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ. οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση δύο μήνες πριν τις εκλογές διατυπώνοντας κατ’ επέκταση το επιχείρημα ότι αυτό συνιστά κοστολόγηση του προγράμματος της ΝΔ.

Έτσι σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η μελέτη του Μεσοπρόθεσμου που η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε για την τριετία 2024-26 πριν περίπου δύο μήνες οδηγεί σε 5 βασικά συμπεράσματα ή αλλιώς 5 βασικές αλήθειες. Συν μία μεγάλη αλήθεια που παρέθεσε στο τέλος για την Υγεία με αφορμή τις δηλώσεις Πνευματικού.

Αλήθεια 1η:

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %.

Μια ελάχιστη αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως:

–        τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (την οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί και το 2019)

–         την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί

–         τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%

–        τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως:

–        την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

–        την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

–        τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη

–        το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται

–        τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας όπως:

–         την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους

–         την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο

–         τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας

–         τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις

–         τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

–         την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές

Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας όπως:

–         την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και

–         την αύξηση κατά 50000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Εν τέλει, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμπεριλαμβάνεται ένας μακρύς κατάλογος εξαγγελιών. Αντιθέτως, τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά, σημείωσε, «παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2.0-2.2 % πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους – είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ».

«Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για ποιον λόγο η ΝΔ αρνήθηκε την από κοινού κοστολόγηση που προτείναμε και κατόπιν τον δημόσιο διάλογο. Αρνήθηκε διότι, το πρόγραμμά της οι εξαγγελίες της δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο, είναι fake εξαγγελίεςδεν σκοπεύει να τις υλοποιήσει».

Αλήθεια 2η:

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές – δηλαδή σε όρους δηλαδή αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 συνολικά κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Άρα, το πραγματικό πρόγραμμα σχέδιο της ΝΔ προβλέπει ότι οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο δεν θα αυξηθούν αλλά θα μειωθούν.

Αλήθεια 3η:

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δις ευρώ.

Πρόκειται για δαπάνες που καλύπτουν τρέχουσες κρίσιμες ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών, δαπάνες για την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών.

Οι δαπάνες αυτές, σε πραγματικούς όρους – σε σταθερές δηλαδή τιμές – μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά  1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία.

Με άλλα λόγια,  το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του δημοσίου και την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του.

Αλήθεια 4η:

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για το διάστημα 2023-26.

Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου» πρόγραμμα της ΝΔ, όπου λένε για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027.

Με δυο λόγια λένε ψέματα για 1500 ευρώ μέσο μισθό.

Σε σταθερές τιμές δε – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών – η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-26 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3% του ΑΕΠ.

Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%.

Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών.

Αλήθεια 5η:

Όπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο –  τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο – συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από  αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023.

Τα ίδια τα νούμερα του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-26 ρίχνουν λοιπόν φως στο πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτό που θα υλοποιήσει αν εκλεγεί.

Επαναλαμβάνω:

–         Ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς το προφανή δημοσιονομικό χώρο να τις υλοποιήσει.

–         Πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκ σωρευτικά στην τετραετία και σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης.

–         Πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου κατά 1.1 δις σωρευτικά στην τετραετία.

–         Πραγματική αύξηση με το πενιχρό 1,3 % της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας σωρευτικά στην τετραετία αντί για ονομαστική αύξηση 25% που υποσχέθηκε.

Με βάση τα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας, τα οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης των ετών 2023-26 (γιατί το Πρόγραμμα προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ που υπερβαίνει το 10%) δεν θα διαχυθούν στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Είναι ένα σχέδιο ακόμη μεγαλύτερης διεύρυνσης των ανισοτήτων. Αλλά ούτε και σε κρίσιμους τομείς δημοσίων υπηρεσιών, αντίθετα οι πολίτες θα δουν και την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών που καταναλώνουν, να  επιδεινώνεται περαιτέρω.

6η μεγάλη αλήθεια

Επομένως, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «τώρα κατανοούμε όχι μόνο γιατί η ΝΔ δε θέλησε προγραμματική συζήτηση και να κοστολογηθεί το πρόγραμμά της αλλά και γιατί οι  δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Πνευματικού δεν ήταν ένα λάθος. Ήταν ακριβώς η ατζέντα που έκρυβε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πνευματικός τη φανέρωσε».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε σε δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του 19: «είχε δηλώσει: “Θα ανατριχιάσετε” με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία. Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Ανατριχιάσαμε με την κατάσταση του ΕΣΥ και την πρωτιά σε θανάτους από την πανδημία. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε. Η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος για την εξοικονόμηση δαπανών».

Πρόσθεσε πως «ο εξαίρετος καθηγητής και υποψήφιος της ΝΔ είχε κάνει κι άλλες δημόσιες δηλώσεις και είχε πει:

“Θα πρέπει να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου τα οποία θα έχουν το δικό τους ισολογισμό”, είχε δηλώσει.

“Η υγεία είναι πανάκριβη. Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος” και αυτή είναι η βασική διαφορά μας με τα άλλα κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Να σπάσουμε αυγά. Να κλείσουνε δομές”».

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως αυτά συνιστούν το αληθινό διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιούνη και «θα επιχειρήσουμε τις 15 μέρες που απομένουν εκεί να επικεντρωθεί η συζήτηση».

Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στη συνέντευξη που ακολούθησε με ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων είπε  πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει ένα άλλο Μεσοπρόθεσμο που θα προβλέπει έσοδα 5,5 δις ευρώ από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στον χώρο της ενέργειας και των διυλιστηρίων. Κι ένα πρόγραμμα «με αναπτυξιακή προοπτική μεσομακροπρόθεσμα που στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής για να δώσει τον απαραίτητο χώρο για τις δαπάνες για τη στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας του κοινωνικού κράτους, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις».

Παρεμβαίνοντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσθεσε για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ότι «οι μισθοί για να κρατήσουν το ίδιο μερίδιο της εργασίας σε σχέση με το μερίδιο του κεφαλαίου πρέπει να πάρουν την Ανάπτυξη συν τον πληθωρισμό. Δηλαδή αν ο πληθωρισμός είναι 2% και η ανάπτυξη 2%, για να μείνει το μερίδιο της εργασίας το ίδιο, (οι εργαζόμενοι) πρέπει να πάρουν 4%».

Ως προς τις αυξήσεις στους μισθούς που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας  αναφέρθηκε καταρχάς στα μέτρα στήριξης του εισοδήματος όπως άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, το ξεπάγωμα των τριετιών, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η θέσπιση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής από το 2024 και μετά σε ετήσια βάση. Δηλαδή, εξήγησε «κάθε χρόνο μετά τα 880 να προσαρμόζεται αυτόματα ο μισθός στη βάση του πληθωρισμού, αν έχεις έναν πληθωρισμό 5% να αυξηθεί +5%, και επαναφορά της δυνατότητας διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με κατώφλι την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή».

Αυτός ο σχεδιασμός, είπε, μέσα και από το ξεπάγωμα των τριετιών «θα δημιουργήσει δυνατότητα αύξησης όλης της βαθμίδας των μισθολογίων, άρα και ο μέσος μισθός θα αυξηθεί». Ωστόσο πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το νούμερο της αύξησης του μέσου μισθού διότι θα διαθέσουμε τη δυνατότητα καθορισμού του κατώτατου μισθού στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων άρα θα είναι ένα ζήτημα μαχητό κάθε φορά, όπως γινόταν πάντα».

Η Έφη Αχτσιόγλου συμπλήρωσε πως με βάση το Μεσοπρόθεσμο της ΝΔ η πραγματική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων είναι 3,4%. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται αύξηση 10% το 2023 ίσο με τον πληθωρισμό της περασμένης χρονιάς άρα καλύπτουμε τις υπάρχουσες απώλειες και συνεχίζουμε με μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής τα επόμενα χρόνια, άρα δεν υπάρχει απώλεια αγοραστικής δύναμης. Σε συνδυασμό με τη μείωση τιμών μέσω της μείωσης του ΦΠΑ θα προκύψει μια ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης. Σε ό,τι αφορά τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα πάλι με την αύξηση την τιμαριθμική θα καλύπτονται οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης. 

Σε ερώτηση για το ΕΣΥ και ποιος κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο απαραίτητος αριθμός εργαζομένων και γιατρών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «ο απαραίτητος αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που προτείνουμε, 15.000 προσλήψεις. Θα μπορούσαμε να πούμε για διπλασιασμό, αλλά δεν το λέμε γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες» ενώ υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει μόνο προσλήψεις αλλά δίνει βάρος και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις όπως για την ΠΦΥ, τον οικογενειακό γιατρό, κλπ.

Όσον αφορά τα έσοδα και τη μείωση των έμμεσων φόρων ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων πως τα έσοδα από την φορολόγηση των υπερκερδών («φορολόγηση των κερδών της αισχροκέρδειας») θα διατεθούν ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός για να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του το οποίο

Και αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα ενεργειών που έχει στόχο την μείωση των τιμών και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, κάτι που σημαίνει ότι δεν προβλέπεται η συνέχιση των επιδομάτων:

  • Δημιουργία πλαφόν για εύλογο ποσοστό κέρδους, στα διυλιστήρια και τις εταιρείες ενέργειας
  • φορολόγηση των υπερκερδών
  • Δημιουργία μηχανισμού που θα σταματήσει την δημιουργία υπερκερδών
  • Μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ

Σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογήσει το πρόγραμμα της ΝΔ απάντησε μεταξύ άλλων πως «στο 0,3% που η ίδια έχει ορίσει ως δημοσιονομικό περιθώριο για τον εαυτό της δεν χωρούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει». Η ουσία, πρόσθεσε, είναι ότι η ΝΔ εξαγγέλλει πράγματα που δεν θα υλοποιήσει, διότι άλλα έχει πει στους Ευρωπαϊκούς μισθούς, ενώ θα υλοποιήσει άλλα που τα κρύβει

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το πρόγραμμά μας είναι  απολύτως κοστολογημένο, από την αρχή ως το τέλος αυτό που δεν είναι κοστολογημένο αυτό που είναι απολύτως ψεύτικο είναι το πρόγραμμα της ΝΔ».

Σε ερώτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και πώς θα διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα σχετικά κονδύλια απάντησε με παράδειγμα την Υγεία. «Το πρόγραμμα για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με το Ελλάδα 2.0 προβλέπει ένα τελείως ελάχιστο των πόρων ένα 2% για τις δαπάνες για την υγεία κι ένα άλλο 2% για τις υποδομές, προφανώς και για τις νοσοκομειακές υποδομές, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 8% μόνο για τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, ξέχωρα από τις υποδομές.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία για τα επόμενα χρόνια» τόνισε προσθέτοντας πως «αυτοί λοιπόν οι πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν με έναν τελείως διαφορετικό σχεδιασμό για να πάμε σε μια πορεία σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».