Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης

ΑΘΑΜΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

Ένας χείμαρρος ,ο Αγορασιωτης με τα ορμητικά του νερά , στην κεντρική πλατεία του μέρους , σας υποδέχεται σε ένα ακόμη χωριό των Κεντρικών Τζουμέρκων.

Καλώς ήρθατε στο μικρό αλλά πανέμορφο Κάτω Αθαμανιο ή Λουψιστα όπως ήταν ευρύτερα γνωστό παλαιοτέρα. Αποτελείται από 6 οικισμούς, τους οποίους πρέπει να επισκεφτείτε, με τα αμφιθεατρικά τοποθετημένα πέτρινα σπιτικά του και σε απόσταση μόλις 35 χιλ. από την Άρτα είναι ένα χωριό που θα σας προσφέρει γαλήνη και μαγεία.

Ο κάθε οικισμός του είναι ξεχωριστός με το μοναδικό δικό του τρόπο, με αξιόλογες εκκλησιές που πρέπει να δείτε και με ένα μαγευτικό τοπίο που δεν πρέπει να χάσετε.

Μην  ξεχάσετε βέβαια να κάνετε και μια βόλτα στον έναν και μοναδικό εν ενεργεία νερόμυλο της περιοχής, ιδιοκτησίας Κωσταβασίλη, ο οποίος θεωρείται ιστορικά  διατηρητέος από το 1999.

Αυτή την φορά δεν είμαστε στο Κάτω Αθαμάνιο για να αναφερθούμε, να περιγράψουμε ή να προβάλουμε ένα ακόμη Μουσείο αλλά είμαστε για να αναδείξουμε και να μάθουμε τα πάντα σχετικά με το’’ Κόσμημα’’ του Κάτω Αθαμανιου ή καλύτερα του μοναδικού στο είδος του Κέντρου Τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή των  Κεντρικών Τζουμέρκων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να δούμε πως δημιουργήθηκε .

Το 1951,  εδώ σε αυτό το χωριό γεννήθηκε ο Βασίλης Σταύρου με το μικρόβιο της καλλιτεχνίας να ρέει στις φλέβες του .Στην εφηβεία του , ξεκινά τα πρώτα του βήματα παίρνοντας μαθήματα στην Άρτα  και το 1969 τα βήματα του τον φέρνουν στην Αθήνα όπου και φοιτά στην Σχολή Καλών Τεχνών διαπρέποντας στο σχέδιο, ζωγραφική, χαρακτική ενώ ταυτόχρονα μελετά την τέχνη αγιογραφίας, μουσικής και χαλκογραφίας. Δεν σταματάει όμως εκεί, συνεχίζει και προσθέτει στις γνώσεις του με άλλη μια μελέτη το 1977,  την μεταξοτυπία.

Ανοίγει με τον Απ. Περουνιδη ειδικό εργαστήριο το οποίο λειτουργούν ως το 1994. Κατόπιν δικής του αποφάσεως ιδρύει πλέον το δικό του εικαστικό εργαστήρι Τέχνης όπου ο ίδιος περνάει τις γνώσεις του διδάσκοντας σχέδιο και ζωγραφική πάνω σε μια εντελώς δική του Τεχνική, την φωτο υδρογραφία ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται με μεγάλα ονόματα του Ελληνικού Καλλιτεχνικού στερεώματος όπως  Τσαρούχης, Σπυρόπουλος ,Μώραλης κ.α.

Πλήρως αναγνωρισμένος και καταξιωμένος πλέον , το 2010 εγκαταλείπει την Αθήνα και επιστρέφει στο Κάτω Αθαμανιο με ένα σχέδιο και σκοπό στο μυαλό του. Θέλει να δημιουργήσει κάτι στην γενέτειρα του, κάτι που θα μείνει σαν κληρονομιά στους νεότερους από αυτόν. Εμπνέεται και οραματίζεται σχεδιάζοντας προσεκτικά την κάθε κίνησή του, την κάθε λεπτομέρεια δίνοντας την ψυχή του στο νέο του project και προχωράει ακάθεκτος προς την υλοποίηση του ονείρου του.

Η οικογένεια Σταύρου παραχωρεί ένα οικόπεδο 2000 τμ για την δημιουργία του Κέντρου.

Ο Συνεταιρισμός Δασών Αθαμανιου και Κάτω Αθαμανιου παραχωρούν ως δωρεά την ξυλεία για τις ανάγκες κατασκευών του χώρου.

Παραχωρούνται δωρεές έργων ζωγραφικής ( 500) από τους Βασίλη, Άννα και Σοφία Σταύρου, έργα χαρακτικής (200) Διάσημων Ελλήνων καλλιτεχνών τα οποία ανήκαν στην προσωπική συλλογή του Βασίλη Σταύρου, φωτογραφίες, βίντεο, έπιπλα και διάφορα αντικείμενα για την τελειοποίηση του έργου.

Τον Αύγουστο του 2012 όλα πλέον ήταν έτοιμα και επιτέλους το όραμα γίνεται πραγματικότητα και το Αθαμανικο Κέντρο Τέχνης παίρνει πλέον  ‘’ΣΑΡΚΑ  και ΟΣΤΑ  ‘’και βέβαια είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Ένας πολυχωρος Τέχνης σε πλήρη συνδυασμό και αρμονία με την φύση . Ένας χώρος με καλλιτεχνικές δράσεις για όλες τις ηλικίες .Ένας χώρος ανάπτυξης πολιτισμικής και καλλιτεχνικής παιδείας και προσωπικά για μένα ένας χώρος που πρέπει όλοι να επισκεφτούμε για να ανακαλύψουμε πέραν της ωφελιμότητας του τους ιδίους μας τους εαυτούς, να ευρύνουμε τους ορίζοντες μας σε ότι έχει σχέση με τις καλλιτεχνικές η μη ανησυχίες μας. Εκτός τούτου θα γνωρίσουμε από κοντά και έναν άνθρωπο από τον οποίο μπορούμε να παραδειγματιστούμε τι σημαίνει να έχεις θέληση , υπομονή και μεράκι , τον  ιδρυτή του Κέντρου.

Εδώ υπάρχει μικρή γκαλερί, ανοιχτό εργαστήρι, διάφορες δράσεις κλπ 

Θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ και σε εκδηλώσεις που κατά καιρούς γίνονται στον χώρο όπως

2014. Οργάνωση προς τιμή του ΕΛ ΓΡΕΚΟ( Δομίνικος Θεοτοκοπουλος)

2015. Τεχνη Ξυλογραφίας ( ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Κ}

2017.Μεταξοτυπια και τέχνη (σπάνιες μεταξοτυπίες Ελλήνων καλλιτεχνών)

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ , ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ,ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΛΠ

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Κάτω Αθαμάνιο, έργο Β.Σταύρου 1967.jpg

ΤΟ ΚΑΤΩ ΑΘΑΜΑΝΙΟ (ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ)

Ένας χώρος Τέχνης σας περιμένει. 

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\λήψη.jpg

Για επίσκεψη η περισσότερες πληροφορίες  μιλήστε με τον ίδιο τον κύριο Σταύρου 

Τηλ 6984177294

ΚΕΙΜΕΝΑ ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ