Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Αδημοσίευτη συνέντευξη του Διονύση Σιμόπουλου

Αρκετά χρόνια πριν είχα την χαρά να πάρω μια συνέντευξη από τον Διονύση Σιμόπουλο, αλλά τελικά για διάφορους λόγους δεν δημοσιεύθηκε. Ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν ένας κορυφαίος αστροφυσικός, με πολύ καλό λόγο και χιούμορ.

Η συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει είναι η εξής:

Του Φώτη Μαραζόπουλου

Όλο και περισσότερο οι άνθρωποι, εγκλωβισμένοι στα προβλήματα τους, ιδιαίτερα τα ψυχολογικά και τα υπαρξιακά, καταφεύγουν σε μάγισσες σε χαρτορίχτρες και σε αστρολόγους ή ακολουθούν τον άνθρωπο που θα τους διδάξει πώς να χρησιμοποιούν την «δύναμη του μυαλού τους» για να περπατούν πάνω σε κάρβουνα χωρίς να καούν. Το καταπληκτικό είναι ότι παρόλο που οι αστρολόγοι, για παράδειγμα, διαψεύδονται στις προβλέψεις που κάνουν, οι άνθρωποι συνεχίζουν να τους δίνουν τον όβολο τους. Ή πιστεύουν στις ιδιαίτερες ικανότητες των πυροβατών όταν αποδεδειγμένα είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας, χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία… ταχύτητα χρειάζεται μόνο ώστε να μην κολλήσει κάποιο κάρβουνο στο πέλμα!

Οι εξηγήσεις της επιμονής σε τέτοιου είδους φαινόμενα είναι θέμα ψυχολόγων, ψυχίατρων και κοινωνιολόγων, όπως λέει και ο διευθυντής του πλανητάριου Διονύσης Σιμόπουλος, ένας επιστήμονας που ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που ονομάζονται «σκεπτικιστές». Τι σημαίνει όμως «είναι κάποιος σκεπτικιστής»;

«Οι άνθρωποι», μας λέει ο Διονύσης Σιμόπουλος, «που για να αποδεχτούν κάτι ως πραγματικότητα θα πρέπει να πειστούν με βάση την επιστημονική μέθοδο. Η επιστημονική μέθοδος η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων έχει καθιδρυθεί είναι : κάποιος κάνει μια σκέψη διατυπώνει μια υπόθεση, δοκιμάζει την υπόθεση αυτή με κάποιο πείραμα, αυτό το πείραμα το επαναλαμβάνουν και άλλοι συνάδελφοι του και αν τα αποτελέσματα του πειράματος είναι όμοια το ένα με το άλλο τότε βγαίνει μια θεωρεία. Εάν η θεωρία αυτή στο διάβα του χρόνου αποδειχτεί σωστή τότε αυτός είναι ένας νόμος της φύσης. Αυτός είναι ο σκεπτικιστής επιστήμονας».

  • Πολλοί αστρολόγοι, όταν στριμώχνονται, λένε ότι εμείς δεν κάνουμε προβλέψεις μεν αλλά έχουμε δει στο διάβα του χρόνου ότι κάποια φαινόμενα επαναλαμβάνονται άρα ακουμπάμε λίγο την επιστήμη του θέματος, έχει σοβαρότητα αυτό που ισχυριζόμαστε.

«Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; Είναι σαν να λέμε λίγο έντιμος. Ή είσαι έντιμος ή δεν είσαι. Βέβαια σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινής πραγματικότητας τα πράγματα είναι γκρίζα, ούτε άσπρα ούτε μαύρα. Αλλά είναι και ορισμένα πράγματα όπου δεν υπάρχει γκρίζο, υπάρχει απόλυτο άσπρο ή απόλυτο μαύρο. Λίγο έγκυος δεν μπορείς να είσαι. Ποτέ η αστρολογία δεν ακολούθησε την επιστημονική διαδικασία που περιγράψαμε πριν. Ούτε ήταν μέσα στις απαιτήσεις αυτών που εξέταζαν ή διακονεύουν την αστρολογία, ούτε τους ενδιέφερε ώστε να ακολουθηθεί η επιστημονική  διαδικασία. Κατά καιρούς, ιδιαίτερα τώρα τελευταία χρησιμοποιούν προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για να αποδείξουν ότι έχουν κάποιου είδους επιστημονικό μανδύα. Όμως στον ηλεκτρονικό υπολογιστή εάν του βάλεις σκουπίδια, σκουπίδια θα σου βγάλει. Η χρήση λοιπόν των υπολογιστών δεν σημαίνει ότι είναι επιστημονική αυτή η μέθοδος ούτε αποδεικνύει κάτι».

  • Πως θα χαρακτηρίζατε την αστρολογία;

 «Η αστρολογία σήμερα είναι μία δεισιδαίμονη αντίληψη η οποία κράτησε πολλές χιλιάδες χρόνια και υφίσταται σήμερα μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν εύπιστοι άνθρωποι οι οποίοι υποστηρίζουν με τον οβολό τους την διαιώνιση δεισιδαιμονιών που θα έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτοί οι οποίοι διακονεύουν την αστρολογία ας αναλάβουν την ευθύνη τους σε αυτό που εγώ αποκαλώ απάτη και τσαρλατανισμό και όποιος θέλει ας μου κάνει μήνυση. Οι άνθρωποι είναι απατεώνες. Κοινοί απατεώνες. Πολλοί λένε ότι είμαι ενάντια στην έκφραση ιδεών, ότι καταπολεμώντας την αστρολογία καταπολεμώ ιδέες. Όταν ένας άνθρωπος εκμεταλλεύεται τον συνάνθρωπο του είναι απατεώνας και η θέση του είναι στην φυλακή. Θυμώνω με την εξαπάτηση των ανθρώπων οι οποίοι για κάποιον λόγο καταλήγουν σε αυτούς τους απατεώνες για να μάθουν τι θα τους συμβεί αύριο. Όλοι οι άνθρωποι έχουν προβλήματα. Οι κατάλληλοι άνθρωποι για να απαντήσουν γιατί οι άνθρωποι πηγαίνουν στις καφετζούδες, στις χαρτορίχτρες, στα μέντιουμ και στους αστρολόγους, γιατί όλοι αυτοί είναι η ίδια φάρα με διαφορετικές εκφάνσεις, είναι οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι για να μας πουν γιατί εξόφθαλμα απατηλές υποσχέσεις τις αποδέχεται κάποιος και πληρώνει γι΄ αυτές. Αυτά  δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε μια κοινωνία που θέλει να λέγεται προοδευτική». 

  • Δύο γνωστοί μου πήγαν στον ίδιο αστρολόγο. Ο ένας ισχυριζόταν, με πάθος κιόλας, πως ότι του προέβλεψε ο αστρολόγος επαληθεύτηκε ενώ στον άλλον δεν επαληθεύτηκε καμιά πρόβλεψη. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

«Και εγώ μπορώ να σας κάνω όσες προβλέψεις θέλετε. Μάλιστα ο άνθρωπος έχει την τάση να συγκρατεί στο μυαλό του αυτά που βγαίνουν και όχι αυτά που δεν βγαίνουν. Αν σου πω εγώ εκατό και βγουν δέκα θα μου πεις ότι είμαι καταπληκτικός μάγος. Και μπορώ να κάνω προβλέψεις γιατί στην πραγματικότητα όλα είναι στην θεωρία των πιθανοτήτων, που σημαίνει ότι κάτι θα γίνει ή δεν θα γίνει. Για παράδειγμα μπορώ να πω ότι αύριο θα βρέξει. Πράγματι αύριο ή θα βρέξει ή δεν θα βρέξει. Έχω λοιπόν 50% πιθανότητες να πέσω μέσα. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν  ευφράδεια και έχουν μάθει και μερικές κλισέ φράσεις τις οποίες επαναλαμβάνουν. Συνήθως καλύπτουν όλες αυτές τις προβλέψεις με το ήξεις αφίξεις : «θα έχετε μια σημαντική συνάντηση αύριο αλλά θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα γιατί η συνάντηση αυτή μπορεί να σας βγει σε καλό». Το θα σας βγει σε καλό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα να σας βγει σε κακό. Δηλαδή είναι έτσι φτιαγμένες οι απαντήσεις ώστε να επιδέχονται διπλή ερμηνεία. Εξαρτάτε από αυτόν που ακούει τις προβλέψεις πως θα τις ερμηνεύσει.

  • Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι με την δύναμη της σκέψης μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Βλέπουμε το φαινόμενο «Γκέλερ», ανθρώπους να πλουτίζουν με σεμινάρια πυροβασίας. Τελικά τι ισχύει, με την δύναμη του μυαλού μας μπορούμε να περπατάμε στα κάρβουνα ή να λυγίζουμε κουταλάκια;

Αυτά είναι βλακείες. Είναι φρου – φρου και αρώματα και αποδεικνύει την άγνοια που έχει το πλατύ κοινό, και σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι ακαδημαϊκά μορφωμένοι, μη μπορώντας να εξηγήσουν φυσικά φαινόμενα. Για παράδειγμα η πυροβασία. Οποτεδήποτε θέλετε να κάνετε πυροβασία, σας διαβεβαιώνω ότι δεν χρειάζεται ούτε να πάρετε εικόνες στα χέρια σας ή να κάνετε κάποια ειδική προετοιμασία. Ο καθένας μπορεί να περπατήσει πάνω στα κάρβουνα. Πως εξηγείται αυτό; Είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Ως που να σηκωθεί το πέλμα των ποδιών δεν καίγεται. Πρέπει να κολλήσει κάποιο κάρβουνο στο πέλμα για να δημιουργήσει πρόβλημα. Διαφορετικά η πυροβασία είναι εύκολη, είναι θέμα της μετάδοσης της θερμότητας. Μόνο η σκέψη ότι θα περπατήσουμε σε αναμμένα κάρβουνα μας αποτρέπει, αλλιώς όλοι μας μπορούμε να το κάνουμε. Όσο αφορά φαινόμενα τύπου «Γκέλερ», ταχυδακτυλουργοί  επαναλαμβάνουν πολύ περισσότερο θεαματικά τρυκ. Είναι τρυκ και δεν έχει καμία σχέση με την σκέψη. Έχουν επανειλημμένα αποκαλυφθεί τα τρυκ που κάνουν ιδιαίτερα με κινηματογραφικές μηχανές αλλά φυσικά δεν είναι ηλίθιοι αυτοί οι οποίοι κάνουν αυτά τα κόλπα να τα κάνουν κάτω από συνθήκες πειραματικές. Αν πείτε στον Γκέλερ έλα να τα κάνουμε κάτω από πειραματικές συνθήκες δεν θα έρθει.

  • Ισχυρίζονται όμως ότι η ενέργεια τους χάνεται όταν βρίσκονται σε συνθήκες πειραμάτων ή αρνητικών σκέψεων…

Ή έχεις την δύναμη αυτή που ισχυρίζεσαι ή δεν την έχεις.

  • Υπάρχουν όμως άνθρωποι που λένε ότι ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τους λύγισαν τα κουτάλια τους ή δούλεψαν τα ρολόγια. Πως το εξηγείτε;

Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Δεν με ενδιαφέρει τι λένε. Για να αποδεχτώ κάτι πρέπει να το δω με τα μάτια μου. Τώρα γιατί το λένε αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, ίσως ένας ψυχίατρος να μπορεί να μας πει το γιατί.

  • Θεωρείτε λοιπόν ότι δεν συνέβησαν αυτά που είπαν τόσοι άνθρωποι;

Δεν συνέβησαν. Και όποιος λέει ότι συνέβησαν με κοροϊδεύει. Μόνο αυτός ξέρει ποιος είναι ο λόγος που παίρνει τηλέφωνο και λέει εγώ τα κατάφερα. Μπράβο του, ας έρθει να μου δείξει και μένα τον τρόπο. Αφού είναι τόσο μάγκας και το έκανε γιατί δεν κάνει το άλλο, αφού έχει τέτοια δύναμη στο μυαλό του: να βρει τους έξι αριθμούς του λόττο και να γίνει πλούσιος ή να καθοδηγήσει με το μυαλό του κατά την διάρκεια της κλήρωσης τα μπαλάκια ώστε να βγουν οι αριθμοί που από πριν έχει επιλέξει.

  • Έχει γίνει έρευνα για φαινόμενα, όπως αυτό του Γκέλερ;

Οποτεδήποτε ο Γκέλερ πήγε να κάνει τα κόλπα του κάτω από τα μάτια επιστημόνων δεν τα κατάφερε και ξεσκεπάστηκε. Στο internet μπορώ να σου δείξω ακριβώς πως το κάνει . Είναι ταχυδακτυλουργός. Και οι ταχυδακτυλουργοί βγάζουν πουλιά από τα χέρια τους, χωρίς να είναι μάγοι. Κάνουν τέτοιες κινήσεις που το μάτι αποσπά την προσοχή του σε άλλα πράγματα και κάνουν «μαγικά». Αυτοί οι άνθρωποι όμως είναι έντιμοι γιατί λένε «τρυκ» κάνω, δεν έχουμε ιδιαίτερες δυνάμεις. Ο άλλος πάει να σε πείσει ότι δεν είναι ταχυδακτυλουργός αλλά ότι έχει μεγαλύτερη δύναμη από τον διπλανό του. Δεν έχει!

  • Μήπως όμως χρησιμοποιεί δυνάμεις του εγκεφάλου που κάποιοι άλλοι δεν τα έχουν καταφέρει;

Λέμε ότι δεν χρησιμοποιούμε παρά μόνο το 10% των δυνατοτήτων του εγκεφάλου. Αυτό είναι μύθος. Κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί το 100% των δυνατοτήτων του εγκεφάλου που έχει. Δεν υπάρχει απόθεμα που δεν το εκμεταλλευόμαστε. Αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα.

  • Πως βγήκε το μύθευμα του 10%;

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευφυείς από κάποιους άλλους. Αυτό βασίζεται σε βιοχημικές καταστάσεις που συμβαίνουν στον εγκέφαλο και έτσι υπάρχουν και οι διαφοροποιήσεις. Μερικοί έχουν την δυνατότητα να γίνου Αϊνστάιν και άλλοι να περιορίζονται σε πιο απλές διαδικασίες. Αλλά και ο Αϊνστάιν και ο πιο απλός άνθρωπος του κόσμου χρησιμοποιούν το 100% των δυνατοτήτων που τους δίνει ο εγκέφαλος. 

  • Στα θαύματα πιστεύετε;

Όχι, δεν υπάρχει θαύμα με την έννοια έξω από την πραγματικότητα. Αν στην λέξη θαύμα υπάρχει η έννοια του μεταφυσικού, δηλαδή από κάποιου άλλου παρέμβαση, τότε δεν πιστεύω. Ακόμα και αν υπάρχει Θεός, ή καλύτερα να τον ονομάσουμε μια υπέρτατη δύναμη, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν ασχολείται με την καθημερινότητα του καθενός μας. Σε τελικά ανάλυση το θαύμα της φύσης είναι ότι το σώμα του καθενός από εμάς αποτελείτε από 92 χημικά στοιχεία. Ούτε παραπάνω , ούτε παρακάτω. Αυτά τα χημικά στοιχεία ήρθαν και συνδέθηκαν ξαφνικά, τα οποία γεννήθηκαν πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, και το γεγονός ότι αυτά τα χημικά στοιχεία έφτιαξαν τον Σιμόπουλο ύστερα από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια και ο οποίος έχει την δυνατότητα να κατανοεί ότι έγινε αυτό το πράγμα, αυτό είναι θαύμα.  Το ότι κάποιος είχε όγκο στον εγκέφαλο και ύστερα από λίγο δεν τον έχει, δεν το θεωρώ θαύμα γιατί είναι απόρροια μιας διαδικασίας που μπορεί να μην γνωρίζω αλλά είναι μια διαδικασία που απλώς δεν γνωρίζω και όχι ότι συνέβη ύστερα από παρέμβαση του ανθρώπινου εγκέφαλου.

  • Υπάρχει θεός;

Η  απάντηση είναι υπάρχει,  αφού ο θεός δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα από τον άνθρωπο. Η ύπαρξη του θεού είναι μια έννοια ανθρώπινη. Γι΄ αυτό στο διάβα των χρόνων υπάρχουν διαφορετικοί Θεοί. Πριν από 8000 χρόνια θεός ήταν ο κεραυνός, η βροχή, το φεγγάρι, ο ήλιος. Σιγά – σιγά  καταλήξαμε σε μια πιο φιλοσοφημένη έννοια του Θεού, που είναι πιο αναπτυγμένη, δεν είναι δηλαδή τα στοιχεία της φύσης και έχει ανέβει λιγάκι, ακόμη και πάνω από τον άνθρωπο σε θέματα πνευματικά. Αυτό και μόνο όμως, εξ ορισμού, εμένα μου λέει ότι είμαστε τόσο ανθρωποκεντρικοί ώστε να θέλουμε ακόμα και την ύπαρξη μιας υπέρτατης δύναμης να την φέρουμε στα μέτρα μας. Τότε τι διάολο Θεός είναι αυτός ο οποίος γίνεται κατανοήσιμος ή γίνεται κατανοητός από τον άνθρωπο; Αν είναι ο θεός κατανοητός από τον άνθρωπο παύει εξ ορισμού να είναι Θεός. Θεός είναι πέρα και πάνω από την κατανοήσιμη ικανότητα του ανθρώπου. Με αυτήν την έννοια καταλήγει πάλι, όχι αν υπάρχει Θεός, που θα μπορούσα να απαντήσω θετικά, αλλά ποια από τις θρησκείες έχει την σωστότερη αντίληψη περί Θεού; Η Χριστιανή ορθόδοξη, η χριστιανή καθολική, οι προτεστάντες, οι βουδιστές, οι μωαμεθανοί; Μα έχουμε έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους πάνω στον πλανήτη και ο καθένας από εμάς έχει διαφορετική αντίληψη της έννοιας του θεού. Όλοι είμαστε σωστοί; Δεν γίνεται. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται καταλήγει ποια θρησκεία είναι πλησιέστερα στην αλήθεια. Η απάντηση μου είναι: όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.

  • Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που λέγονται «βιοενεργιστές». …

Άλλο κάρο με πατάτες αυτό!

  • Θεωρούν αυτοί ότι παίρνουν ενέργεια από το σύμπαν και ακουμπώντας σε μεταφέρουν ενέργεια και με αυτό τον τρόπο θεραπεύσουν κιόλας… ποια είναι η γνώμη σας.

Δεν υπάρχουν αγωγοί με αυτήν την έννοια. Όλοι είμαστε αγωγοί, αλλά δεν γίνεται να το καλλιεργήσεις ή όχι αυτό. Όλη η ενέργεια που παρατηρούμε, όλα αυτά που βλέπουμε, δισεκατομμύρια γαλαξίες, δισεκατομμύρια άστρα σε κάθε γαλαξία, όλα αυτά που βλέπουμε με όργανα, αποτελούν το 4% όλων αυτών που υπάρχουν στο σύμπαν, το υπόλοιπο 23 % αποτελείτε από κάποιου είδους υλικό και επειδή δεν ξέρουμε από τι είναι το ονομάζουμε σκοτεινή ύλη. Και το 73% αποτελείτε  από ενέργεια, που δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι γι΄ αυτό την ονομάζουμε σκοτεινή ενέργεια. Με άλλα λόγια δεν ξέρουμε τίποτα σχεδόν και μου λέει κάποιος ότι παίρνει αυτή την ενέργεια και την μεταφέρει κλπ. Αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

  • Έχουν όμως φωτογραφίσει την αύρα…

Για  την αύρα που λένε ότι έχουν φωτογραφίσει, δεν σημαίνει τίποτε. Και εγώ μπορώ να φωτογραφίσω μια πέτρα και να έχει αύρα. Λοιπόν  για να τελειώνουμε: παρατηρείς κάτι, αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις, ή να το προχωρήσεις να το κάνεις μέρος της επιστήμης, μη με ζαλίζεις. Είναι απλά εικασίες. Αν αρχίσω να πιστεύω τις εικασίες του καθένα γίνομαι δεισιδαίμων. Πηγαίνω πίσω. Τι είναι αύρα; Λες ενέργεια. Μα αυτό είναι μια εύκολη λέξη για να την πεις. Τι κάνει, από πού προέρχεται, που πηγαίνει, τι όφελος έχει αυτή η ενέργεια. Αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ αρνητικές για το προχώρημα του πολιτισμού.