Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Έρχεται αύξηση φορολογίας επαγγελματιών μέσω τεκμηρίων

Αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται να δρομολογηθούν αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αύξηση της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Υπό την πίεση της Κομισιόν, αλλά και των στοιχείων της ΑΑΔΕ που δείχνουν ότι το 55% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα φτώχειας, έως 5.000 ευρώ και το 73% έως 10.000 ευρώ, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες.

Ήδη, από τον Νοέμβριο του 2022, το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης για τις αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, η οποία ωστόσο κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, λόγω του ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και η υπόθεση των δηλώσεων του Γ. Κατρούγκαλου είναι ακόμη νωπή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών η έκθεση του ΙΟΒΕ θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Περιγραφική ανάλυση του θεσμού των αυτοαπασχολουμένων στην ελληνική οικονομία.
  • Ανάλυση της δομής, των συντελεστών και των εσόδων από φόρους σε αυτοαπασχολουμένους (όπως τέλος επιτηδεύματος, φόρος εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, διάφορες φοροαπαλλαγές) στην Ελλάδα.
  • Ανάδειξη διεθνών πρακτικών φορολογίας αυτοαπασχολουμένων.
  • Προτάσεις για αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης – εκτίμηση αναμενόμενων εσόδων από ενδεικτικά σενάρια μέτρων, π.χ. κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Οι λύσεις που εξετάζονται είναι:

  • Ο περιορισμός της δυνατότητας έκπτωσης των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα.
  • Η αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους.
  • Η επαναφορά των τεκμηρίων που ίσχυσαν τη δεκαετία του 1990, σε μια πιο σύγχρονη μορφή, ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να φορολογούνται για ένα ελάχιστο ποσό καθαρών κερδών.
  • Η διατήρηση και ενίσχυση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
  • Η αύξηση των φορολογικών ελέγχων ειδικά των τραπεζικών λογαριασμών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.