Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Άρτα: Ομιλία του Γ. Γραμματικάκη για την εξωγήινη ζωή

Άρτα: Ομιλία του Γ. Γραμματικάκη για την εξωγήινη ζωή

Ο Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης προσκαλεσμένος του συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας “Αστρολάβος” και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας πραγματοποίησε χθες το βράδυ ομιλία με θέμα «Η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής: Μύθοι και πραγματικότητα».
Πάνω από 700 άνθρωποι καθώς και επίσημοι όπως ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλειος Ψαθάς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος βρέθηκαν στον εξωτερικό χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Άρτας και παρακολούθησαν την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Γραμματικάκη.
Μετά την ομιλία έγινε παρατήρηση του ουρανού με τα τηλεσκόπια να σημαδεύουν τον Κρόνο, τον Δία, τον Άρη, το Φεγγάρι αλλά και μια συστοιχία άστρων.
Το periodikostep.gr βρέθηκε σε αυτήν την εκδήλωση και μετέδωσε σε ζωντανά την ομιλία του καθηγητή, την οποία μπορείτε και να παρακολουθήσετε στην συνέχεια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης, γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου και το 1973 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάσθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) της Γενεύης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία.

Το 1978 άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου εκλέχθηκε Πρύτανης τον Μάιο του 1990 και στη συνέχεια το 1993 για μια ακόμα θητεία. Το 2000 ανέλαβε την Προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα συμμετείχε σε διεθνείς επιτροπές για τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη και από το 2011 είναι Αντιπρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε τακτικά στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Ελευθεροτυπία» και στο διαδικτυακό protagon και διετέλεσε (1997-2002) μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ. Έχει επίσης επιμεληθεί επιστημονικά τις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΤ1: «Αναζητώντας την Βερενίκη» (1997), «Στα μονοπάτια της Επιστήμης» (2008), «Συνομιλίες για την Επιστήμη» (2009), «Μονά ζυγά δικά σας» (2011). Τον Μάιο του 2014 εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής με την παράταξη Το Ποτάμι.

Έχει γράψει τα βιβλία: «Η κόμη της Βερενίκης» ( Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1991), «Κοσμογραφήματα» (ΠΟΛΙΣ, 1996), «Η αυτοβιογραφία του φωτός» (ΠΕΚ,2005), «Συνομιλίες με το Φως» (ΙΑΝΟΣ 2009) και «Ενας Αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής» (ΠΕΚ, 2012).