Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Άρθρο του Μάριου Κάτση: Δικαιοσύνη Παντού

Άρθρο του Μάριου Κάτση στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

              Δίκαιο Κράτος, Δίκαιη Κοινωνία, Δίκαιη Οικονομία – Δικαιοσύνη Παντού

Η χώρα έχει εισέλθει εκ των πραγμάτων σε προεκλογική περίοδο, καθώς διανύουμε τον τελευταίο χρόνο της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε σε εκλογές μέσα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Πλέον είναι ορατό ότι στις εκλογές θα συγκρουστούν δυο αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια  για το μέλλον της χώρας, για τα οποία οι πολίτες θα κληθούν, έχοντας υπόψη τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης, να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσει αυτή η κατάσταση ή αν χρειάζεται αλλαγή πορείας.

Η σημερινή απελπιστική κατάσταση

Η κατάσταση που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι γνωστή στο πετσί του καθενός: Οι τιμές αυξάνονται καθημερινά με αποτέλεσμα να τελειώνει ο μισθός στα μισά του μήνα, οι επιχειρήσεις χρωστάνε στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία στις τράπεζες και εσχάτως στις εταιρίες ενέργειας ενώ ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ταμείο ανάκαμψης και ο τραπεζικός δανεισμός καθώς η κυβέρνηση κατευθύνει τα κονδύλια μόνο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι συνταξιούχοι υπέστησαν μια ανεπανάληπτη κοροϊδία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που ενώ προεκλογικά τους έταξε ότι θα διατηρήσει τη 13η σύνταξη που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μέτρο, τελικά την κατήργησε. Σαν να μην έφτανε αυτό, ως κυβέρνηση έταξαν δια στόματος Μητσοτάκη την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους και καλούσαν τον κόσμο να μην κάνει προσφυγές, δήθεν γιατί θα τα πάρουν όλοι και τελικά παίρνουν μόνο όσοι προσέφυγαν και μάλιστα πετσοκομμένα.

Οι νέοι άνθρωποι βλέπουν τα όνειρα τους να γκρεμίζονται από την ανασφάλεια. Εργασιακή ζούγκλα με απλήρωτα 12ωρα, χαμηλοί μισθοί που τους κατατρώει η ακρίβεια ενώ ένας στους  δύο βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, που σημαίνει ότι οι δαπάνες στέγης καλύπτουν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματος τους, με αποτέλεσμα είτε να μένουν με τους γονείς τους ως ενήλικες, είτε να μην μπορούν να κάνουν οικογένεια.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί και αυτοί με τη σειρά τους την κυβερνητική εξαπάτηση. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί λόγω του ενεργειακού κόστους, τα κοπάδια αφανίζονται και η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που δεν τηρεί όπως η επιστροφή πετρελαίου ή του 2% του τζίρου που πολλοί έχουν αποκλειστεί.

Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται υπόλογη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεσμών της Δημοκρατίας και όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών και όσον αφορά τα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου, όπου παρατηρούμε το «βασίλειο» της μοναδικής φιλοκυβερνητικής άποψης, με όπλο μάλιστα το δημόσιο χρήμα. Ταυτόχρονα τα μακροοικονομικά στοιχεία προκαλούν έντονη ανησυχία καθώς το 10ετές ομόλογο βρίσκεται σε μνημονιακά επίπεδα στο 5%, ενώ η κυβέρνηση κατευθύνει τις φοροαπαλλαγές στα υψηλά κοινωνικά στρώματα καθώς μέσω των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.α.) έχει αφαιμάξει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Χαρακτηριστικό στοιχείο ότι στο 8μηνο του 2022, εισέπραξε 7δις € περισσότερους φόρους από ότι το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ανασφάλεια, η απελπισία και ο φόβος να είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στην κοινωνία. Πρέπει και μπορούμε όλοι μαζί να βγούμε από το αδιέξοδο της μιζέριας που είναι επικίνδυνο για την συνοχή της κοινωνίας.

Δίκαιο Κράτος, Δίκαιη Κοινωνία, Δίκαιη Οικονομία – Δικαιοσύνη Παντού

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως παρουσιάστηκε από τον Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ, απολύτως κοστολογημένο και ολιστικό, αποτελεί την απάντηση του προοδευτικού χώρου στο πραγματικό πρόβλημα. Αμβλύνει ανισότητες, στηρίζει την κοινωνία, δίνει ελπίδα και διέξοδο στα προβλήματα της κοινωνίας και αλλά και προοπτική στη χώρα.

Οι 6 εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την ενίσχυση του εισοδήματος, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την εμβάθυνση της δημοκρατίας στους θεσμούς και την προοδευτική απάντηση στη δημογραφική πρόκληση της πατρίδας μας που συρρικνώνεται στο ανθρώπινο δυναμικό της.

Πρώτα και κύρια πρέπει να πετύχουμε την δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Βασικά μέτρα είναι η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ όπως συμβαίνει ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να διαδραματίζει ένα ρόλο κοινής ωφέλειας και όχι να πλειοδοτεί στο καρτέλ της ενέργειας, η αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από την τιμή του φυσικού αερίου και η θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%. Ταυτόχρονα παρεμβαίνουμε και στη λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας με διατίμηση, ώστε να πάψει η αισχροκέρδεια, ενώ προστατεύουμε τους ευάλωτους καταναλωτές από τις αποκοπές ρεύματος που είναι ένα φυσικό αγαθό, απαραίτητο για την επιβίωση.

Επίσης μειώνουμε δραστικά τις τιμές στα καύσιμα και στα τρόφιμα με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα εν μέσω επισιτιστικής κρίσης και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Πρέπει να σταματήσει το κράτος να έχει υπερέσοδα από έμμεσους φόρους ώστε να τα επιστρέφει η κυβέρνηση υποπολλαπλάσια, με επιδόματα τύπου «απάτη-pass» που και αυτά κατευθύνονται στα καρτέλ ενέργειας και καυσίμων.

Για τη στήριξη του εισοδήματος, προχωράμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€, στη θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Για τους συνταξιούχους επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και επιστρέφουμε σε 3 δόσεις τα αναδρομικά που στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θεσπίζουμε αφορολόγητο 10.000 € για όλους για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους με μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

 Για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες:  Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ρύθμιση χρεών με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής χρεών που δημιουργήθηκαν στην υγειονομική κρίση και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου,  ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός και νέος πτωχευτικός κώδικας με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Επιπλέον χτίζουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα προστατεύει τους πάντες. Νέο ΕΣΥ με προσλήψεις και αύξηση αμοιβών στους γιατρούς με 2000€ εισαγωγικό μισθό, κατάργηση του νόμου Κεραμέως στην Παιδεία και 20.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Εξισώνουμε τις άδειες μητρότητας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ενισχύουμε τα επιδόματα παιδιού.

Τέλος, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ανακατευθύνουμε πόρους του Ταμείου ανάκαμψης για τη στήριξη της νεανικής στέγης, τις μικροπιστώσεις στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και προωθούμε τη δανειοδότηση μικρών έργων ιδιοπαραγωγής  – ιδιοκατανάλωσης ΑΠΕ για νοικοκυριά και ενεργειακές κοινότητες.

Το πρόγραμμα κοστολογείται στα 5.6δις € όσο και οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, με άλλη όμως στόχευση και προσανατολισμό. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα υλοποιώντας ένα πρόγραμμα προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πλέον πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, και θέλουμε και μπορούμε να επαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Είναι χρέος όλων των δημοκρατικών πολιτών, ανεξαρτήτως αν είναι δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί να μην κανονικοποιήσουν το «καθεστώς Μητσοτάκη» με μια δεύτερη θητεία. Είναι χρέος μας, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις πρώτες εκλογές, να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος.

Μάριος Κάτσης

Βουλευτής Θεσπρωτίας

Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία