Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Άρθρο του Άλκη Φάτσιου για τους εκτελεσθέντες στην Παραμυθιά

Για την ΠΑΡΑΜΥΘΙΆ μου…   

Για τους τότε εκτελεσθέντες δικούς μου ανθρώπους … 

  Για τους τότε εκτελεσθέντες  ανθρώπους ΟΛΩΝ μας…
                     

29/9/1943

     Μια μαύρη μέρα για την Παραμυθιά μου , μια μαύρη μέρα για τον τόπο μου … για την Θεσπρωτία μας …   Οι κατακτητές Γερμανοί , τα ανθρωπόμορφα αυτά ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ – ΝΑΖΙΣΤΙΚΆ κτήνη , ΕΚΤΕΛΟΎΝ 49 προκρίτους. ΕΚΤΕΛΟΎΝ 49 Παραμυθιωτες , διαλεγμένους με περισσό ζήλο , έτσι ώστε , όχι μόνο να ορφανέψουν οικογένειες , αλλά να ορφανέψει – ΚΥΡΙΩΣ – η ΠΌΛΗ ολόκληρη . Παράλληλα στόχος ήταν και η διάχυση φόβου στον ντόπιο πληθυσμό , έτσι ώστε να μη βοηθούν τις αντάρτικες ομάδες ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, που είχαν αρχίσει έντονα πλέον να μάχονται τους Γερμανούς φασίστες .   

 Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας την 8/9/1943 , οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής που αντικατέστησαν τους Ιταλούς ως κατακτητές στην Θεσπρωτία , επεδοθηκαν με ιδιαίτερη ΒΑΝΑΥΣΌΤΗΤΑ , ΣΚΛΗΡΌΤΗΤΑ και ΒΑΡΒΑΡΌΤΗΤΑ , με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό , στις ζωές και στις σοδειές τους , έτσι ώστε να μη μπορούν να βοηθούν τους αντάρτες , διασπείροντας παντού τον φόβο … τον φόβο για ΟΛΑ … Οι φασιστικές δυνάμεις των Γερμανών ναζιστών , εφαρμόζουν επίσης – με ιδιαίτερη πάντα ΣΚΛΗΡΌΤΗΤΑ – την τακτική των αντιποίνων . Έτσι στις 10/9/1943 , η Γερμανική Διοίκηση Ηπείρου που έδρευε στα Γιάννενα , εξέδωσε διαταγή , σύμφωνα με την οποία για κάθε Γερμανό στρατιώτη , που θα πάθαινε οτιδήποτε ή οποιαδήποτε βλάβη από την δράση των ανταρτών , θα εκτελούνταν 10  Έλληνες πολίτες . 

  Έτσι λοιπόν μετά την εκτέλεση από τους αντάρτες 6 Γερμανών ( 5 στρατιώτες και 1 αξιωματικός ) στη Σκάλα της Παραμυθιάς , με βάση την προαναφερόμενη διαταγή , συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν οι 49 πρόκριτοι της Παραμυθιάς , από το Γερμανικό Απόσπασμα … σκορπίζοντας  θρήνο και τρόμο σε όλη την περιοχή . Σκοτεινός και προδοτικός ο ρόλος Ελλήνων συνεργατών των κατακτητών – όχι μόνο στην παραπάνω εκτέλεση και ούτε βεβαίως μόνο στην περιοχή μας – πολλοί από αυτούς , μετά την απελευθέρωση είτε διαπομπεύθηκαν  από τον ντόπιο πληθυσμό , είτε εκτελέστηκαν από τις αντάρτικες ομάδες πατριωτών .   

  Με το κείμενο μου αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό , δεν σκοπεύω να αναφερθώ αναλυτικά σε περισσότερες ιστορικές λεπτομέρειες .. Ίσως μια άλλη φορά ..   

 Σήμερα θα περιοριστώ σε μία ΕΥΛΑΒΙΚΉ  ΥΠΌΜΝΗΣΗ του στυγερού εκείνου εγκλήματος , απότοκου της φασιστικής και ναζιστικής θηριωδίας , με απόδοση τιμής σε όλους τους εκτελεσθέντες …  

    Κλείνω αυτό το σημείωμα αισθανόμενος να με κατακλύζει μια αδήριτη ανάγκη και ως ελάχιστη τιμή στους εκτελεσθέντες , να με ωθεί να φωνάξω με όλη μου την δύναμη : Πολεμήστε παντού τον φασισμό . Ο φασισμός από όπου και αν εκπορεύεται , είτε από λευκό είτε όχι , ντόπιο , Έλληνα ή ξένο , από Ορθόδοξο στο θρήσκευμα ή Μουσουλμάνο , ή Καθολικό , ή άθεο ή οτιδήποτε άλλο , ο φασισμός αυτός δεν είναι απλά ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΟΣ  και ΑΠΆΝΘΡΩΠΟΣ … ΠΡΈΠΕΙ να ΑΦΑΝΙΣΘΕΙ , ΠΡΈΠΕΙ να ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ , όποιο προσωπείο και αν έχει , όποια μορφή και αν παίρνει , όποιον μανδύα κι αν φοράει …   

 Ο δρόμος , το ξέρω , είναι μακρύς , ο αγώνας δύσκολος και συνεχής …

Όμως πιστέψτε με , αξίζει .

Είναι δε ο ελάχιστος φόρος τιμής στους 49 εκτελεσθέντες .
   

ΆΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ Ηγ/τσα.

Δικηγόρος