Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Άρθρο: Ποια δημοτική αρχή είναι χρήσιμη για τους πολίτες

Του Παναγιώτη Β. Νταή*

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που πρέπει να έχει η νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της επόμενης τετραετίας.

Α. ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

1.Όπως έχει αναλυθεί, λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, απαιτείται μετεκλογική συνεργασία για τη διοίκηση του Δήμου. Συνεπώς, η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να έχει την ικανότητα και τη βούληση να επικοινωνεί, να συνεργάζεται με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, αλλά και να πείθει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμη και αν δεν προέρχονται από τη δική της παράταξη. Στο πλαίσιο αυτό βεβαίως πρέπει να μπορεί να ακούει άλλες απόψεις και να τις ενσωματώνει δημιουργικά, προς την κατεύθυνση της συναίνεσης. Και όλα αυτά με διαφανείς και καθαρές διαδικασίες και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες και διαβουλεύσεις εν κρυπτώ.

2.Το νέο εκλογικό σύστημα (μέσω της άμεσης από το λαό εκλογής του Προέδρου και του Συμβουλίου των Κοινοτήτων) συμβάλλει στην μερική αυτοτέλεια των τοπικών κοινωνιών και στην ενίσχυση της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης. 

Διαβάστε όλο το άρθρο στο Step-politiki.gr