Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Άρθρο: Ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση ενός

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Ελευθέριου Κώστα – Αντιδήμαρχος δήμου Ηγουμενίτσας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πορεία και διεκδικεί πλέον το μερίδιο που του αναλογεί στην εγχώρια και διεθνή τουριστική αγορά. Θεωρώ ότι επί της δημοτικής μας θητείας, έχουμε κάνει τα βήματα και έχουμε θέσει τις βάσεις για την προώθηση και προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, καθώς και για την καλλιέργεια της νοοτροπίας που απαιτείται, ώστε να καταστεί ο τουριστικός προορισμός μας βιώσιμος.

Όμως ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση ενός. Αποτελεί μια δυναμική πραγματικότητα που συνεχώς αλλάζει, αναλόγως των εκάστοτε κοινωνικοοικονομικών δεδομένων, αλλά και των υγειονομικών, όπως βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε όλοι  μας, με την πανδημία του κορωνοϊού. 

Αναγνωρίζοντας αυτήν την δυναμική, ο κάθε προορισμός προκειμένου να αναπτυχθεί, απαιτεί έναν συνδυασμό ενεργειών, που θα οδηγήσουν στην μεγέθυνση των τουριστικών ροών. Γι’ αυτό τον λόγο, είμαστε απόλυτα διατεθειμένοι να αναπτύξουμε συνεργασίες με κοντινούς προορισμούς, προορισμούς που αναλόγως των μορφών τουρισμού που διαθέτουν, θα μπορούσαν από κοινού με αυτές του Δήμου Ηγουμενίτσας να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους επισκέπτες των περιοχών μας.

Ως τουριστικός Δήμος,  ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένου ότι σε αυτόν υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτες πολλές μορφές τουρισμού, όπως ο φυσιολατρικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός ο τουρισμός υπαίθρου, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, πέρα από το γνωστό σε όλους μας προϊόν «Ήλιος-Θάλασσα».

Με ζητούμενο την επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου, την προσέλκυση ποιοτικών ταξιδιωτών και την προβολή των εναλλακτικών τουριστικών μας προϊόντων, προχωρήσαμε σε διεξαγωγή διετούς έρευνας με ερωτηματολόγιο, σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε όλο τον Δήμο, προκειμένου να ανιχνευθεί, να αποτυπωθεί και εν τέλει να προβληθεί η γαστρονομική μας ταυτότητα. Ας μην ξεχνάμε, ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται για πρώτη φορά στην περιοχή μας, υλοποιείται από το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας και είναι αυτή που θα αποτελέσει τη βάση για τον ενδεδειγμένο βηματισμό που πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να προωθηθεί και να αναγνωριστεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ως γαστρονομικός προορισμός.

Επιπλέον τον περασμένο Μάιο, το Γραφείο Τουρισμού μας κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση υποψηφιότητας για το χωριό της Πέρδικας, ως εξέχον παράδειγμα αγροτουριστικού προορισμού, επιτυγχάνοντας την εξαιρετικά τιμητική διάκριση, να εκπροσωπεί μαζί με δύο ακόμη προορισμούς, την Ελλάδα στον Διεθνή Διαγωνισμό BEST TOURISM VILLAGES 2022 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, του οποίου τα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν σύντομα.  

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι γνωστός για την υπέροχη ακτογραμμή του, με αποτέλεσμα να υποδεχόμαστε κατά την καλοκαιρινή περίοδο, χιλιάδες επισκέπτες. Δεν στεκόμαστε όμως σ’ αυτό, ούτε αρκούμαστε μόνο σ’ αυτό. Υλοποιούμε ενέργειες προβολής των εναλλακτικών τουριστικών μας προϊόντων, μεθοδευμένα και συντεταγμένα με τον ΕΟΤ που ελέγχει και εγκρίνει ετησίως την Στρατηγική Τουριστικής Προβολής του Δήμου μας. Υπάρχουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, η άγνωστη ενδοχώρα με τα πλούσια πολιτιστικά στοιχεία, την μυθολογία και τους προϊστορικούς αρχαιολογικούς χώρους, τις παλιές εκκλησίες, τους προστατευόμενους υδροβιότοπους και την εντυπωσιακή φυσική ομορφιά, που μπορούν να χαρίσουν στο επισκέπτη μια μοναδική τουριστική εμπειρία. Είναι στο χέρι όλων μας να τα αναδείξουμε.