[paypal_donation_button]

Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Όλγα Γεροβασίλη: Έχουμε αξιακές διαφορές με την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη

Στην Ηγουμενίτσα βρέθηκε χθες η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη καθώς ήταν η εισηγήτρια στην προσυνεδριακή εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνέντευξη παρευρέθηκε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης.

Πριν την εκδήλωση η κ. Γεροβασίλη έδωσε συνέντευξη όπου μίλησε και για το επερχόμενο συνέδριο, για το πόσο έτοιμος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, για την περιφερειακή πολιτική, για τις παρακαταθήκες που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον αγώνα των αγροτών, για τις πελατειακές σχέσεις και τόνισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές για να σώσουμε  ότι μπορεί να σωθεί σε αυτόν τον τόπο. Ακόμα μίλησε για την αυτοκριτική του κόμματος όχι μόνο για την κυβερνητική θητεία αλλά και ως αντιπολίτευση, για το ΚΙΝΑΛ, την ενεργειακή κρίση κ.α.

Δείτε την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί και διαβάστε την στην συνέχεια:

Για το συνέδριο

Για ένα κομμάτι της αριστεράς το συνέδριο είναι μια κορυφαία στιγμή, αναλύει και καθορίζει τις θέσεις μας για την πραγματικότητα, δηλαδή η αξιολόγηση που κάνουμε για τα διεθνή, τα ευρωπαϊκά αλλά και για τα τοπικά δεδομένα, αναλύει την κριτική μας απέναντι στις πολιτικές που ασκούνται σήμερα στην χώρα μας και βεβαίως φιλοδοξεί να δώσει τις απαντήσεις για την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης στην χώρα μας, του μοντέλου κυβέρνησης στην χώρα μας για την επόμενη μέρα.

Και βεβαίως σε ένα συνέδριο δεν θα μπορούσε να λείπει η συζήτηση για τα καταστατικά μας μέτρα, δηλαδή για τον κομματικό σχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για ένα κόμμα το οποίο φιλοδοξεί και είναι η κυβερνώσα αριστερά, σύγχρονη αριστερά, ένα κόμμα συμμετοχικό, ανοιχτό, δημοκρατικό και παρεμβατικό.

Καταστατικές λοιπόν αλλαγές συν οι πολιτικές μας θέσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Για την περιφερειακή πολιτική

Μία από τις βασικές αλλαγές που προτείνονται στο καταστατικό μας, και λέω συνεχώς προτείνεται γιατί οι αποφάσεις σαφώς και θα ληφθούν στο συνέδριο, μετά από ένα τρίμηνο διάλογο και εσωκομματικό αλλά και με φίλους του κόμματος, μία σημαντική αλλαγή είναι η περιφερειακή ανασυγκρότηση του κόμματος, με στόχο να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε την εποχή που ήμασταν στην κυβέρνηση, ως μία περιφερειακή δομή η οποία θα αποτυπώνει αλλά και θα δίνει λύσεις, θα δίνει κατευθύνσεις, στα παραγωγικά πρότυπα που θέλουμε να κινηθούμε για κάθε περιοχή.

Είχαμε κάνει το περιφερειακό συνέδριο το οποίο έβαλε μια σειρά κατευθύνσεων. Πολλά πρόλαβαν να υλοποιηθούν. Όπως πολλές υποδομές, στήριξη στον πρωτογενή τομέα κλπ. Όμως θεωρούμε ότι αυτό το επόμενο διάστημα, αυτά τα δυόμιση χρόνια, υπάρχει μια βασική υστέρηση και δεν ακολουθούνται πολιτικές οι οποίες έρχονται για να απαλείψουν τις περιφερειακές ανισότητες της χώρας, όπως και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Θα συγκροτηθεί και μέσα από αυτήν την συζήτηση, ένα σχέδιο προτεραιοτήτων βασιζόμενη στα πλεονεκτήματα της περιοχής, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως και στο ανθρώπινο δυναμικό της Ηπείρου.

Για τις παρακαταθήκες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας σε αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι η ακρίβεια υπάρχει γιατί υπάρχει η αριστερά.

Αν δεν υπήρχε η αριστερά η χώρα θα είχε κατακρημνιστεί νωρίτερα. Σας θυμίζω ότι παρόλη την συκοφάντηση και όλο αυτό που χρησιμοποίησαν για να στηθεί ένα αντισύριζα μέτωπο, δήθεν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η καταστροφική κυβέρνηση της χώρας, σας θυμίζω ότι υπάρχουν πολλές παρακαταθήκες που άφησε σε αυτήν την χώρα η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) στις οποίες στηρίχθηκε η χώρα  για να επιβιώνει μέχρι και σήμερα.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι παραλάβαμε μια χώρα χρεωκοπημένη  με ευθύνες πολλών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Την χώρα την παραδώσαμε με την οικονομία στηριγμένη στα πόδια της, με ένα «μαξιλάρι» των 37 δις, το οποίο και αυτό συκοφαντήθηκε, όμως ήταν ο λόγος που αυτά τα χρόνια η χώρα μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα στις αγορές, μπορούσε να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια και βεβαίως έχοντας παραλάβει και μια κοινωνία σε κατάρρευση, ανατάξαμε την κοινωνία, στηρίξαμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας…. Ξεχνάμε πολύ γρήγορα.  Το 15 η χώρα μας βρισκόταν σε ανθρωπιστική κρίση. Στηρίξαμε το ΕΣΥ, δώσαμε πρόσβαση σε 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας που έφταναν στα νοσοκομεία χωρίς να μπορούν να νοσηλευτούν , τους χρέωναν όταν χρειαζόταν εισαγωγή στο νοσοκομείο και τα χρέη πήγαιναν στην εφορία. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε πρόσβαση σε αυτά τα 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους  και βεβαίως διέγραψε και τα χρέη τους προς την εφορία.

Αν μόνο σκεφτεί κάποιος σε καιρό πανδημίας τι θα είχε συμβεί αν η οικονομία της χώρας δεν είχε αναταχθεί, αν οι συμπολίτες μας δεν είχαν πρόσβαση δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα υγείας…. Εγώ θέλω να σκεφτείτε μόνο αυτό.

Δεν λύνονται όλα τα ζητήματα, βεβαίως και εμείς είχαμε αδυναμίες και προβλήματα ωστόσο είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, έχουμε αξιακές διαφορές με την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μιας ιδιαίτερης Νέας Δημοκρατίας, μιας ιδιαίτερης δεξιάς. Έχουμε αξιακές διαφορές και διαφορετικές προτεραιότητες και διαφορετικούς τρόπους.

Εμείς λοιπόν καταφέραμε να ανατάξουμε και την οικονομία και την κοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία αρκείται στο να μιλάει για την ανάταξη των αγορών. 

Για τους αγρότες και την φράση υπουργού ότι οι αγρότες είναι στον δρόμο γιατί δεν έχουν δουλειά να κάνουν.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να έχει μία κυβέρνηση, ένας πολιτικός, είναι να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα. Διότι αν δεν έχεις σχέση με την πραγματικότητα δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα. Σήμερα η κοινωνία μας γονατίζει και οι αγρότες της περιοχής μας, κτηνοτρόφοι, γεωργοί, όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα γονατίζουν κάτω από το κύμα της ακρίβειας, την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των πρώτων υλών που χρειάζονται προκειμένου να καλλιεργήσουν ή να παράξουν στον τόπο τους. Η ελληνική γη κινδυνεύει από ερημοποίηση, δηλαδή από ανθρώπους που δεν θα μπορούν πια να ανταποκριθούν όντας υπερχρεωμένοι, καθώς δεν έχει αντιμετωπιστεί ούτε το ιδιωτικό χρέος που παρήχθη μέσα στην πανδημία. Οι αγρότες είναι στο δρόμο γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, γιατί δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους, γιατί δεν μπορούν καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν πρώτες ύλες και γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν την ενέργεια.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, και σήμερα προκαλείται μια βίαιη φτωχοποίηση και στους ανθρώπους της παραγωγής και δημιουργίας στην χώρα.

Για το λιμάνι και τον υποψήφιο αγοραστή του, του οποίου το πλοίο πήρε φωτιά.

Έχουμε επιστρέψει σε μία περίοδο ασυδοσίας και πελατειακών σχέσεων. Δηλαδή τα μεγάλα συμφέροντα θεωρώντας ότι οι ίδιοι μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με ελεγκτικούς μηχανισμούς , οι οποίοι και αυτοί έχουν υποβαθμιστεί, κινούνται ασύδοτα. Δεν είμαι εδώ για να κρίνω το συγκεκριμένο γεγονός γιατί δεν έχω την δυνατότητα αυτή, φαντάζομαι ότι θα ξετυλιχθούν όλα αυτά τα ζητήματα για τις ευθύνες, ωστόσο αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στον τόπο μας έχουν αδυνατίσει με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

Δώδεκα χρόνια κρίσης, πως μπορεί να αναταχθεί η άποψη για τα πράγματα της νεολαίας

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη ερώτηση. Το πιο κρίσιμο και το πιο καθοριστικό. Βλέπω αυτήν την μεταστροφή, εμείς ήμασταν γονείς που ζήσαμε καλύτερα από τα παιδιά μας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για ένα γονιό σε όλη την διαδικασία της ζωής του. Να αισθάνεσαι ότι εσύ έχεις περάσει μια ζωή που μπορούσες να σχεδιάσεις, να οραματιστείς, να ερωτευτείς, να κάνεις οικογένεια, παιδιά και τα παιδιά σου να μην μπορούν. Εδώ λοιπόν, αφενός πρέπει να φύγει πολύ γρήγορα αυτή η κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρώτο μέτρο για να σωθεί ότι σώζεται σε αυτόν τον τόπο. Και για να δώσουμε όραμα στα παιδιά θα πρέπει να ανοίξουμε δρόμους για τα παιδιά. Θα πρέπει να ανοίξουμε δρόμους στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, να λύσουμε  ζητηματα στέγασης νέων ανθρώπων που ζουν ακόμα στα παιδικά δωμάτια όντας 30ρηδες και 40ρηδες, να δώσουμε λύσεις για τα νέα ζευγάρια και στήριξη για να μπορέσουν να δομήσουν την ζωή τους. Οικονομικά μέτρα εννοώ. Αλλά να μην αποκλείουμε νέους ανθρώπους από την εκπαίδευση  όπως συνέβη με τον νόμο Κεραμέως, αφήνοντας φέτος 20000 μαθητές εκτός ενώ θέσεις στα Πανεπιστήμια έμειναν κενές, στο όνομα μιας δήθεν αριστείας, που βλέπουμε βεβαίως ποια αριστεία εννοεί η ΝΔ, εννοεί την αριστεία των πλαστών πτυχίων, των ανθρώπων που τους μείωσε τα προσόντα για να τους αυξήσει τις αμοιβές, την εποχή των golden boys κλπ.

Μία από τις συζητήσεις που κάνουμε μέσα στην προσυνεδριακή διαδικασία είναι η επιστροφή της πολιτικής στα πράγματα και όχι των δήθεν άριστων τεχνοκρατών που άριστοι γίνονται μόνο με τις άριστες αμοιβές με πολύ χαμηλά προσόντα.

Η εποχή της αξιοκρατίας να γυρίσει στην χώρα. Των δημοκρατικών αξιών, της ελευθερίας, της μείωσης των διακρίσεων, για μια κοινωνία ανεκτικότητας στο διαφορετικό και ελευθερία στην σκέψη και στο όνειρο.

Για το τι περιμένουν να παραλάβουν αν γίνουν κυβέρνηση]

Θα σας πως μόνο ένα δείκτη, δεν μου αρέσει να μιλάω με πολλά νούμερα. Θα σας πω μόνο ότι στην χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει αυξηθεί το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος σε σχέση με την εποχή που είχαμε τότε παραλάβει (2015) και έχουμε και μία εκτίναξη του πληθωρισμού, στο 6,2 τον Ιανουάριο, που είναι ρεκόρ 30νταετίας. Μόνο αυτές τις δύο παραμέτρους θα σας αναφέρω. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και γι΄ αυτό ζητήσαμε εκλογές και ζητάμε εκλογές επιτακτικά για να μπορέσουμε να προλάβουμε να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί σε αυτόν τον τόπο. Κυρίως να σωθούν οι νέοι άνθρωποι, να σωθεί η παραγωγική βάση της χώρας, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες αυτής της χώρας.

Για την ετοιμότητα διακυβέρνησης σε περίπτωση άμεσων εκλογών

Το καλοκαίρι καταφέραμε να κάνουμε την προγραμματική μας συνδιάσκεψη και έχουν αποτυπωθεί οι προγραμματικές θέσεις ήδη. Αυτό όλο το διάστημα αυτές οι προγραμματικές θέσεις γίνονται δεσμεύσεις πολύ συγκεκριμένες για τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας οι οποίες θα αποτυπωθούν και θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό με σημεία συγκεκριμένα, εύληπτα, κατανοητά.

Εμείς κάνουμε μεγάλες συζητήσεις και για τα ενεργειακά για τον πρωτογενή τομέα, για την παραγωγική βάση της χώρας, για τις επιχειρήσεις ωστόσο αυτό που είναι το κέντρο και με αυτό απευθυνόμαστε και σήμερα έχει να κάνει και με την αλλαγή του φορολογικού μοντέλου της χώρας το οποίο αναδιανέμει με έναν τρόπο και τον πλούτο αυτής της χώρας – πλούτος σε εισαγωγικά πια –  μειώνει τα βάρη εκεί που πρέπει να τα μειώσει, σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο και τους ενισχύει, στήριξη του ΕΣΥ, και βεβαίως αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής στην χώρα.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την ενεργειακή πολιτική

Καταρχήν πιστεύουμε και ήταν η πρόταση μας στη συνταγματική αναθεώρηση, ότι τα φυσικά αγαθά, δηλαδή και η ενέργεια και το νερό πρέπει να είναι σε δημόσιο έλεγχο. Φυσικά και θα επαναφέρουμε το δημόσιο έλεγχο στην ΔΕΗ, δηλαδή ξανά το Δ μπροστά. Και επειδή μεγάλη συζήτηση γίνεται για το πώς θα σας απαντήσω με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως έγινε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Που πια τον τελευταίο καιρό κινείται αντίστροφα, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του κράτους στην αντιμετώπιση της δυσκολίας που βρισκόμαστε σήμερα, τον ρόλο του ισχυρού κοινωνικού κράτους για την στήριξη των κοινωνιών.

Και βεβαίως αύξηση του κατώτατου μισθού με στόχο την ενίσχυση της καταναλωτικής δύναμης των εργαζομένων.

Δηλαδή και στο κομμάτι της φορολογίας, και στην ενέργεια και βεβαίως με τις συγκεκριμένες εξαγγελίες που έχουμε κάνει για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και στα καύσιμα και στην ενέργεια.

Περί αυτοκριτικής

Θυμίζω ότι η αποτίμηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει σε επίσημες διαδικασίες του κόμματος. Έχουμε δύο κείμενα. Το ένα αφορά την αποτίμηση της περιόδου ης διακυβέρνησης και το άλλο κείμενο μας αφορά την περίοδο από το 19 μέχρι σήμερα. Όπου καταγράφονται οι θετικές παρακαταθήκες όπως και σημεία όπου εμφανίστηκαν δυσκολίες, και στο προηγούμενο διάστημα της διακυβέρνησης αλλά και σε αυτό το διάστημα, πόσο δυσκολευτήκαμε και να κάνουμε αυτά που θέλαμε στα 2,5 χρόνια στην αντιπολίτευση – δυσκολευτήκαμε και εμείς από την πανδημία από την έλλειψη επικοινωνίας και μεταξύ των μελών του κόμματος, αλλά και το μεγάλο μας διακύβευμα που είναι η αδιαμεσολάβητη επαφή του κόμματος με την κοινωνία.

Και έχουμε μερικά θέματα που βεβαίως αυτοκριτικά στεκόμαστε προσπαθώντας να δώσουμε τις λύσεις. Προβλήματα συνοχής, προβλήματα καθαρών γραμμών, και μερικά άλλα στοιχεία. Ανοιχτή αυτοκριτική κάνουμε. Ανοιχτή και δημόσια και είμαστε οι μόνοι που το κάνουμε. Δεν το έχει κάνει κανένα κόμμα σε αυτήν την χώρα που έχουν κυβερνήσει επί δεκαετίες. Χαιρόμαστε που ζητάν από εμάς, να παρακολουθούν την αυτοκριτική μας αλλά θα ήταν ικανοποιητικό να βλέπαμε μία δημόσια αυτοκριτική και από άλλα κόμματα σε αυτήν την χώρα.

Για το ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ

Μας απασχολούν οι θέσεις όλων των κομμάτων όπως βεβαίως και του ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ – έχουν διαλέξει και τους 2 τίτλους το τελευταίο διάστημα ας τους χρησιμοποιήσω και εγώ –  μας απασχολούν οι θέσεις γιατί αφορούν την δημόσια συζήτηση για τον τόπο μας, την ελληνική κοινωνία και περιμένουμε με αγωνία να τις ακούσουμε. Διότι εμείς έχουμε απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου, από την αριστερά  μέχρι και το δημοκρατικό κέντρο για συζήτηση και πιθανότητα προγραμματικών συγκλίσεων νιώθοντας την ανάγκη, είμαστε βέβαιοι ότι η χώρα έχει ανάγκη μια προοδευτική διακυβέρνηση και μια αλλαγή πορείας.