[paypal_donation_button]

Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Χρονογράφημα: “Η Χρυσή Λίρα της Πενικιλίνης”

Του Χαράλαμπου Γκούβα

Ως γνωστόν, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε την Πενικιλίνη σε μούχλα το 1940 στο Λονδίνο. Όμως λόγω βομβαρδισμών με πυραύλους V2 δεν μπορούσε να την παράγει μαζικά. Έτσι έστειλε στους δύο συνεργάτες του Florey και Chain (Κινέζος) στις ΗΠΑ να την παράγουν. Σε χρόνο ρεκόρ αυτοί έστησαν μεγάλα αλουμινένια καζάνια και φυγοκεντρωτές και σε 2 χρόνια το 1942 μπόρεσαν να βγάλουν κάποια κιλά Πενικιλίνης. Έτσι οι 3 πήραν το ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟBEL. Ολη αυτή η Πρώτη Πενικιλίνη πήγε στο Στρατό στους τραυματίες. Ο κόσμος πέθαινε από λοιμώξεις. Η παραγωγή σιγά σιγά αυξάνονταν. Το 1943 αρρώστησε ο Τσώρτσιλ από Πνευμονία. Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που θεραπεύτηκε με 1 γραμμάριο μόλις Πενικιλίνη (παρθένος οργανισμός).

1955 Χαράλαμπος Γκούβας

Το 1943 ο τότε 15χρονος Γεράσιμος Γκούβας στην Άρτα, παρουσίασε λιθίαση Ουροδόχου κύστεος και συχνές ουρολοιμώξεις. Τον χειρούργησε ο χειρουργός Αλεξίου στην Άρτα μαζί με ένα Γερμανό Χειρουργό ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ. Νάρκωση με Χλωροφόρμιο. Λόγω έλλειψης αντιβιοτικών το παιδί έκανε συρίγγιο κι τα ούρα έβγαιναν από το δέρμα μπροστά.  Λέει ο Αλεξίου στον Παππού Χαράλαμπο Γκούβα Νο Ι:

-“Μπάρμπα Χαράλαμπε, κάνε υπομονή, έρχεται σύντομα η Πενικιλίνη”

Ήρθε το έτος 1944. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1944 ανεχώρησαν οι Γερμανοί από την Πρέβεζα ώρα 10.00. Φεύγοντας ανατίναξαν όλο το λιμάνι. Στις 12.30 εισήλθε στην Πρέβεζα ο ΕΛΑΣ και ο ΕΛΑΝ με πλοιάρια από το Άκτιο και κατέλαβε ένα Φρούριο του Αγίου Ανδρέα και κάποια δημόσια κτίρια. Στις 13.30 ήρθαν με Βρετανικό πλοίο ένα Τάγμα του ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ και κατέλαβε το φρούριο Αγίου Γεωργίου κλπ. Έκαναν και μια ΚΟΙΝΗ παρέλαση αλλά άρχισαν οι διαφωνίες. Όχι εγώ ήρθα πρώτος κλπ. Ακολούθησαν τα “Σεπτεμβριανά της Πρέβεζας” 10 ημέρες με όπλα, όλμους, πολυβόλα και με 200 νεκρούς. Η “Εμφύλια Μάχη της Πρέβεζας“. Επήλθε ειρήνη με τη Συνθήκη της Καζέρτας. Έτσι Ανεχώρησε ο ΕΛΑΣ στην Ακαρνανία.

1944-09-26 Η Συμφωνία της Καζέρτας_

Η πόλη Πρέβεζα άρχισε να αποκτά ομαλούς ρυθμούς και οι αντάρτες του ΕΔΕΣ διορίσθηκαν σε όλα τα δημόσια αξιώματα. Τη θέση Διευθυντή της Εμπορικής Τράπεζας κατέλαβε ο αείμνηστος Ιωάννης Βούρβαχης (συνέντευξη στον Χαράλαμπο Γκούβα 1998). Το Δεκέμβριο 1944 έγιναν τα “Δεκεμβριανά Αθηνών”. Τον Ιανουάριο 1945 ο ΕΛΑΣ κατέλαβε όλη την Ήπειρο και οι ΕΔΕΣίτες κατέφυγαν με Βρετανικά πλοία στην Κέρκυρα. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Βάρκιζας Φεβρουάριο 1945, οι ΕΔΕΣίτες επανήλθαν. Τότε υπήρχε ήδη επάρκεια Πενικιλίνης.

Ο Ιωάννης Βούρβαχης αμέσως παρήγγειλε 2 τόνους Πενικιλίνη μέσω Γαλλίας με χρήματα της Τράπεζας. Ήρθαν με πλοίο και ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΑΜΕΣΩΣ με κέρδος. Κιβώτια πήγαν στην Άρτα, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο και με πλοίο στον Πειραιά.

Ο πρώτος Έλληνας ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΕΣΗ ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗΣ είναι ο Γεράσιμος Γκούβας την επόμενη μέρα της άφιξης των κιβωτίων. ΔΕΝ είναι υπερβολή να πούμε ότι κατά δήλωσή του ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΕΝΕΣΗ έπεσε ο πυρετός και έκλεισε το συρίγγιο. Έλα όμως που ΜΙΑ ένεση Πενικιλίνης έκανε ΜΙΑ ΧΡΥΣΗ ΛΙΡΑ!!! Και ο παππούς Χαράλαμπος Γκούβας Νο Ι δεν είχε να την πληρώσει. Όποτε τον έβλεπε στό δρόμο ο Αλεξίου έλεγε:

1950 Περπάτημα στήν Αρτα (Γεράσιμος Γκούβας)

“ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ ΤΗ ΛΙΡΑ, ΤΗ ΛΙΡΑ”!!! Τελικά μετά από οικονομίες μηνών μαζεύτηκε η ΧΡΥΣΗ ΛΙΡΑ και αποπληρώθηκε το χρέος της Πενικιλίνης!!!! ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΓΚΟΥΒΑ, που απεβίωσε ΤΟ 2009, 80 χρονών, έχοντας κάνει μεταμόσχευση νεφρού σε ηλικία 60 ετών.