Χαιρετισμός της Όλγας Γεροβασίλη στην εκδήλωση για το ρόλο της μαθητείας

Διαβάστε τον χαιρετισμό της Όλγας Γεροβασίλη στην Εκδήλωση για το ρόλο της μαθητείας ως θεσμό – πρακτική άσκηση των  νέων

Κυρίες και Κύριοι 

Φίλες και Φίλοι,

Χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση και λυπάμαι που λόγω υποχρεώσεων δεν μπορώ να είμαι μαζί σας.

Όπως γνωρίζετε, σκοπός της λειτουργίας των σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ είναι η παροχή της αναγκαίας κατάρτισης σε νέους, ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη μαθητεία, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Για πρώτη φορά η χώρα έχει σχέδιο και όραμα, τώρα που αφήνουμε πίσω μας τα μνημόνια και κινούμαστε στις ράγες της αναπτυξιακής τροχιάς.

Πρόκειται για πρόγραμμα που εντάσσεται στο σχεδιασμό μας, ώστε ο πλούτος που θα φέρει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας να μοιραστεί δίκαια σε όλους.

Ο θεσμός των σχολών της Μαθητείας του ΟΑΕΔ δεν έχει ως στόχο να αποτελέσει μόνο ως ένα πρόγραμμα απασχόλησης, αλλά να λειτουργήσει ως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικών εφοδίων, σε συνδυασμό με αμειβόμενη εργασία.

Αμοιβή, που ας σημειωθεί ότι έπειτα και από την πρόσφατη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από την Κυβέρνηση, πλέον είναι κατά 27% αυξημένη.

Στην πόλη μας, το πρόγραμμα των ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ Άρτας περιλαμβάνει αρκετές διαφορετικές ειδικότητες.  

Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αποτελεί ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση των μαθητών στην τάξη με την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Υπόκειται σε ένα νέο πλαίσιο που καθορίζει ποιοτικά στάνταρς ώστε να δίνει πράγματι τα απαραίτητα εφόδια, αλλά και έχει υψηλό δείκτη αξιοπιστίας. Και αυτό γιατί καθορίζει πρότυπα και υποχρεώσεις τόσο στο στάδιο της μαθητείας, όσο και σε αυτό της πρακτικής άσκησης στους χώρους εργασίας.

Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας για την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας για το πρόγραμμα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.  

Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω τον διευθυντή των σχολών ΕΠΑΣ Μαθητείας Άρτας κ. Φώτη Ζήση και φυσικά το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν.

Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο έργο σας.

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: