Φόβοι για διαρροή ραδιενεργών ουσιών από το Τσέρνομπιλ

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Ουκρανίας αν δεν υπάρξει αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού Τσέρνομπιλ υπάρχει πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας.

Όπως έγραψε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες».

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε προηγουμένως η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom. Καθώς η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, «δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης των γραμμών».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) καθυσηχάζει τους φόβους για διαφυγή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επισημαίνοντας πως η διακοπή της ηλεκτροδότησης «δεν έχει καμία κρίσιμη επίπτωση στην ασφάλεια».

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box