Φιλαρμονική Δήμου Φιλιατών 1929-2019…90 Χρόνια Ιστορίας.
Το περιοδικό Step στο τεύχος Οκτωβρίου – Νοεμβρίου έκανε ένα αφιέρωμα στην Φιλαρμονική Φιλιατών για τα 90 χρόνια ιστορίας. Για όσους δεν βρήκαν το περιοδικό (το οποίο μπορεί να έρχεται και στο σπίτι σας με μια ετήσια συνδρομή των 20 ευρώ) το ανεβάζουμε και στην ιστοσελίδα μας periodikostep.gr…..
Φιλαρμονική Δήμου Φιλιατών 1929-2019…90 Χρόνια Ιστορίας.
Ενενήντα χρόνια ιστορίας συμπληρώνει φέτος η «Δημοτική Φιλαρμονική Φιλιατών», μια Φιλαρμονική με κοινωνική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική υπόσταση που διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα μουσικά δρώμενα της πόλεως των Φιλιατών, της ευρύτερης περιοχής της Θεσπρωτίας και της Βορειοδυτικής Ελλάδος.Είναι η αρχαιοτερη Φιλαρμονική του Ν. Θεσπρωτίας, η 4η αρχαιότερη της Ηπείρου, ενώ αποτελείτε από 70 μουσικούς, όλων των ηλικιών.
Με το έργο της αποτέλεσε και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα νεανικού μουσικού συνόλου, ενώ επηρέασε θετικά και άλλα μουσικά σύνολα της περιοχής του Ν. Θεσπρωτίας να υιοθετήσουν τον τρόπο λειτουργίας της, της ιδέες και δράσεις της, ουτοσώστε να επαναλειτουργήσουν σε πιο σταθερή βάση!!!
Η Ιστορία της…
Η ιστορία της Φιλαρμονικής Φιλιατών ξεκινά πρίν από πολλές δεκαετίες και όπως ζων οργανισμός είχε περιόδους δημιουργίας, λάμψης και περιόδους ύφεσης μαρασμού και παρακμής.
Το 1929 στο Οικοτροφείο Αρρένων Φιλιατών δημιουργείτε Μπάντα με Δάσκαλο τον Κερκυραίο Αρχιμουσικό Δημήτρη Αρώνη.Το οικοτροφείο τότε διεύθυνε ο Δημήτριος Φραγκίσκος.
Το 1930 Ιδρύεται ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Φιλιατών ΄΄Απόλλων ο οποίος προσλαμβάνει τον Αρχιμουσικό Δημήτρη Αρώνη το 1931, όπου και ξεκινά η Φιλαρμονική Φιλιατών…
Λίγο αργότερα το Σεπτέμβριο του 1931 το Συμβούλιο της Κοινότητος Φιλιατών συνεδριάζει ΄΄ Περί συστάσεως αδελφάτου υπό ονομασίαν ΄΄ΟΡΦΕΥΣ΄΄ προς συντήρησιν της Φιλαρμονικής΄΄ …
ΟΙ ΑΡΧΕΣ και η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΤΟ 1931(αρχείο Γ. Μίχα)
Έτσι την εποχή εκείνη υπήρχαν δυο Μπάντες στους Φιλιάτες, του Οικοτροφείου και αυτή της Κοινότητας Φιλιατών, που για κάποια χρόνια συνυπήρχαν…
ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΤΟ 1931(αρχείο Γ. Μίχα)
Ωστόσο ως χρονολογία ορόσημο ίδρυσης της Φιλαρμονικής Φιλιατών, χρησιμοποιούμε το 1929, χρονολογία ίδρυσης της Μπάντας του Οικοτροφείου, γιατί πολλά από τα μέλη της, αργότερα, συμμετείχαν στην Ενιαία πλέον Φιλαρμονική Φιλιατών.
Η πολιτιστική άνοδος των Φιλιατών που συντελέστηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, οφείλεται τόσο στην οικονομική άνοδο του τόπου όσο και στην επάνοδο πολλών ξενιτεμένων από την Κωνσταντινούπολη και την Αμερική…
Κατά τη διάρκεια της κατοχής η λειτουργία της μπάντας σταματάει μέχρι το 1954…Με τον πόλεμο του 1940 και την κατοχή η Φιλαρμονική ατόνισε…όμως υπήρχε ο σπόρος για τη μουσική
Στις αρχές του 1954 Φιλιαταίοι φιλόμουσοι ανασύστησαν το Αδελφάτο Φιλαρμονικής «ο ΟΡΦΕΑΣ», με εκτελών χρέη Αρχιμουσικού τον Γιώργο (Γάκη) Κύρκο και βοηθό του τον Κωνσταντίνο Τσέκα, εξέχοντα μέλη της Μπάντας των Φιλιατών.
Στα τέλη του 1954 η Μπάντα του Συλλόγου ΄΄ΟΡΦΕΥΣ΄΄ με βασικικό διάταγμα μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την σκέπη του Δήμου Φιλιατών, και μετονομάζεται σε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ.
Αργότερα θα αποτελέσει τμήμα του Νομικού Προσώπου (ΟΚΠΠΠΑΔΗΦ), όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.
…1954, έτος επανασύστασης της Μπάντας των Φιλιατών.
Στα τέλη του 1954 μέχρι και το 1965 Αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Φιλιατών αναλαμβάνει ο Κερκυραίος Κωνσταντίνος Μπάζιος.
Ο προσανατολισμός της Φιλαρμονικής Φιλιατών δεν αλλάζει, ενώ ο κανονισμός λειτουργίας της είναι σαφής ως προς το λόγο ύπαρξης της…
΄΄…η παροχή μουσικής ψυχαγωγίας και τέρψεως εις τους δημότας δια της οργανώσεως μουσικών εορτών, συναυλιών…κλπ,κλπ΄΄
Οι δεκαετίες διαδέχονται η μία την άλλη το ίδιο και οι αρχιμουσικοί στη μπάντα…
Στις μέσα της δεκαετίας του 60΄, Αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική Φιλιατών είναι ο επίσης Κερκυραίος Βαγγέλης Πλασκασοβίτης.
Στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Ι.Ν Αγ. Δημητρίου Φιλιατών…25-3-1965, με Αρχιμουσικό τον Βαγγέλη Πλασκασοβίτη.
Τέλη του 60΄, αρχές δεκαετίας του 70΄ Αρχιμουσικός ήταν ο Κερκυραίος Σπυρίδων Μιντζήλας.
Το 1971-1972 Αρχιμουσικός της ήταν ο Κωνσταντίνος Μιχακόπουλος από την Ξάνθη.
Την περίοδο από 1972 έως το 1974 χρέη Αρχιμουσικού εκτελούσε ο Σπυρίδων Πάσχος, εξαιρετικός Τρομπετίστας γέννημα θρέμα της Μπάντας των Φιλιατών, και μετέπειτα Αρχιμουσικός της από το 1979 έως το 2015.
…δεκατία του 90’, Αρχιμουσικός Σπυρίδων Πάσχος.
Προς τα τέλη της δεκαετίας του 70 και για πολύ λίγο χρονικό διάστημα Αρχιμουσικός της Μπάντας ήταν και ο Απόστρατος Αξιωματικός της Στρατιωτικής Μουσικής, Άγγελος Παπακωνσταντίνου από την Αθήνα.
Από το Σεπτέμβριο του 2012 Αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Φιλιατών, δάσκαλος των μουσικών οργάνων και των θεωρητικών της μουσικής, είναι ο κος.Κωνσταντίνος Δελλής.
..Έτος 2012. Νέες προοπτικές για τη Μπάντα των Φιλιατών.
Το έργο της επανασύστασης και επαναλειτουργίας της Φιλαρμονικής του Δήμου Φιλιατών, μέσα από τη δημιουργία φυτωρίου νέων μαθητών-μουσικών, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012.
Το εγχείρημα ανέλαβε να υλοποιήσει ο Αρχιμουσικός κος. Κωνσταντίνος Δελλής, ξεκινώντας την ενημέρωση των μαθητών των Δημοτικών, Γυμνασίου –Λυκείου του Δήμου Φιλιατών, για τη σημασία της μουσικής ως τέχνης και μέσου ύψιστης καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά και για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Φιλαρμονικής ως σχολείου παροχής γνώσεων και μουσικής παιδείας.
Στα επτά σχεδόν χρόνια που πέρασαν, τα αποτελέσματα ήταν και εξακολουθούν να είναι ενθαρυντικά … Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Φιλαρμονικής έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 120 παιδιά…
Στην καθημερινή της λειτουργία οι 65 μόνιμοι μαθητές της Φιλαρμονικής παρακολουθούν δωρεάν ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκμάθησης χάλκινων-ξύλινων και κρουστών μουσικών οργάνων καθώς και θεωρητικών μουσικής.
Το φυτώριο της Φιλαρμονικής Φιλιατών αρχής γεννομένης εμφανίστηκε ως χορωδιακό σύνολο τα Χριστούγεννα του 2012, ενώ η πραγματοποίηση της πρώτης συναυλίας με μορφή οργανικού συνόλου, σε χρόνο ρεκόρ 8 μηνών, ήταν γεγονός το καλοκαίρι του 2013.
Έκτοτε έχει εμφανιστεί, σε συναυλίες στην Πρέβεζα, στην Ηγουμενίτσα στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, την Παραμυθιά τιμώντας με συναυλία τη μνήμη των 49 Μαρτύρων, στους Φιλιάτες, στην Κόνιτσα προσκεκλημένη από την Δημοτική Αρχή της πόλης για να παρουσιαστεί ως πρότυπος μπάντα , στη Θεσσαλονίκη το Πάσχα του 2017 στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου ενώ θεσμός τείνει να γίνουν οι καλοκαιρινές καθώς και η Χριστουγεννιάτικη συναυλία..
Είναι σε θέση και καλύπτει μουσικά, όλες τις Εθνικές Εορτές και Παρελάσεις, Θρησκευτικές Εορτές και Λιτανείες, αποδόσεις τιμών που προκύπτουν στο Δήμο Φιλιατών, στα χωριά του Δήμου και την ευρύτερη περιοχή του Ν. Θεσπρωτίας.
Έχει παρουσιάσει θεματικές συναυλίες, όπως Αφιέρωμα στον Ελληνικό και Ξένο Κινηματογράφο, Συναυλία Θρησκευτικού Περιεχομένου καινοτομόντας για τα δεδομένα της περιοχής, δίνοντας τη συναυλία στο εσωτερικό του Αγίου Δημητρίου Φιλιατών.
Επιπλέον το 2018, η Φιλαρμονική σε συνεργασία με το Δήμο διοργάνωσαν το 1ο Φεστιβάλ Μπαντών, ένα φεστιβάλ που ευελπιστούμε να γίνει θεσμός για την κωμόπολή μας.
Σε εκπαιδευτικό επίπεδο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί συναυλίες με σκοπό την επίδειξη των μουσικών οργάνων σε σχολεία, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε νηπιαγωγεία, κάνοντας μουσικά παιχνίδια και παρουσιάσεις των οργάνων στα νήπια, που θα αποτελέσουν το μελλοντικό φυτώριο της Φιλαρμονικής.
Ακόμη έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές εκδρομές ενώ σχεδιάζονται οι επόμενες με θέμα τη μουσική ως επί το πλείστον, επισκέψεις σε μουσεία μουσικής κ.α.
Ορόσημο στην πορεία της Φιλαρμονικής μας, αποτελεί η 1η θέση που απέσπασε σε συνεργασία με το Β’ Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών, το Δεκέμβριο του 2016, σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του προγράμματος Erasmus και του e-Twinning.
Κωνσταντίνος Δελλής
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε ηλικία 7 χρονών ξεκίνησε μαθήματα μουσικής αρχικά στη Φιλαρμονική Φιλιατών και αργότερα στο Δημοτικό Ωδείο. Συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών όπου σε επίπεδο ανωτέρων θεωρητικών μουσικής σπούδασε Αρμονία, Αντίστιξη, Φυγή (Φούγκα), με καθηγήτριες τις κ. Άννα Μιχαλάκη και Ευρυδίκη Τζεράχη. Επιπλέον Ενοργάνωση και Διεύθυνση Μπάντας με τον κο. Ιωάννη Καστρινό και Τρομπόνι με τον κο. Σπυρίδωνα Γαντζία (Α΄ Κορυφαίο Εθνικής Λυρικής Σκηνής).
Στον τομέα της σύγχρονης μουσικής σπούδασε Jazz Πιάνο, Αρμονία, Αυτοσχεδιασμό , Μοντέρνα Σύνθεση και Jazz Τρομπόνι με τους Μάρκο Αλεξίου, Σύλβιο Σύρο, Δήμο Δημητριάδη, Γιώργο Φακανά και Άγγελο Τσουρέλη. Επιπλέον είναι κάτοχος H.N. Diploma Media Management & Communication Theories από το Βρετανικό Ινστιτούτο Τεχνολογικών Σπουδών. Έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (όπερα)σε παραστάσεις στο Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης κ.α, τη Συμφωνική Ορχήστρα, τη Big Band, και την Μπαντίνα του Δήμου Αθηναίων, την Α.Σ.Ο.Ν (Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων), τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Ιωαννίνων. Συνεργάστηκε και συνεργάζεται με τις Φιλαρμονικές Δήμου Χαλανδρίου, Γέρακα, Ιωαννίνων ,Ρόδου, Κέρκυρας, Πρέβεζας, ενώ υπήρξε και αναπληρωτής καθηγητής Τρομπονιού στα μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια Τριπόλεως, Ιλίου, Αλίμου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Μουσικής Ερμηνείας, Σύνθεσης, Διεύθυνσης Ορχήστρας και Κινησιολογίας, Μουσικής Δωματίου και Οργάνων,Η Τέχνη της Jazz & η Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική κ.α. Επιπλέον σεμινάρια τζαζ αυτοσχεδιασμού,αρμονίας, ρυθμικής κ.α με τους Δήμο Δημητριάδη, Γιώργο Κοντραφούρη,Eric Ineke, Sheila Jordan,Marius Beets,Jonathan Kriesberg.