Τσιόδρας: Προτείνει άνοιγμα Δημοτικών με «μπαλάκι» στους γονείς

«Πράσινο» φως για το άνοιγμα των δημοτικών όχι όμως και των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, έδωσε σήμερα κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Παράλληλα, ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας έριξε το «μπαλάκι» σε κάθε οικογένεια, λέγοντας ότι εκείνη θα αποφασίσει για το τι είναι καλύτερο για το κάθε παιδί. Αναφορικά με το χρόνο των ανακοινώσεων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα γίνουν την Δευτέρα 25 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Τσιόδρας σε μια μακροσκελέστατη εισήγηση σχετικά με τα δημοτικά σχολεία τόνισε ότι  «η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει κατάλληλα για να ανοίξουν», προσθέτοντας ότι  «τα οφέλη είναι περισσότερα από  τους κινδύνους. Μπορούν να επιστρέψουν στα δημοτικά τα παιδιά με κανόνε υγιεινής και αποστάσεις», πρόσθεσε, ρίχνοντας ωστόσο το «μπαλάκι» στους γονείς για το αν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο: «Την καλύτερη απόφαση θα την πάρουν οι γονείς και το οικογενειακό περιβάλλον», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι ναι μεν τα περί ανοίγματος των δημοτικών είναι προσωπικές του απόψεις, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι και η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής διατυπώσει τους κανόνες για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων την 1η Ιουνίου. Πρόσθεσε, δε, αναφορικά με τα όσα είχε πει προηγουμένως για τις αποφάσεις των οικογενειών ότι «έχουμε δώσει το δικαίωμα στις ευπαθείς ομάδες να έχουν την δυνατότητα  να αποφύγουν αυτή την πιθανή έκθεση στον ιό», μη στέλνοντας τα παιδιά στο σχολείο.

Συνεχίζοντας να επιχειρηματολογεί επί μακρόν για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων ο κ. Τσιόδρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

-Σε πολλές χώρες είτε δεν έκλεισαν καθόλου (Σλοβενία) είτε άνοιξαν νωρίτερα τα σχολεία (πχ Δανία, Αυστραλία κλπ)

-Υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι που το επιβάλουν.

-Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανόν να νοσήσουν και σπάνια να περάσουν σοβαρά τη νόσο.

-Ναι μεν τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι απολύτως ασφαλή και «δεν υπάρχει εγγύηση 100%», αλλά οι κάποιες από τις επιστημονικές απόψεις που ακούγονται κατά της επιστροφής των μαθητών στο δημοτικό «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για τη γρίπη».

-Η ανισότητα στη μάθηση πλήττει περισσότερο τους μαθητές που προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες (σ.σ. αντίστοιχο επιχείρημα χρησιμοποιεί κατά κόρον και η κυβέρνηση).

-Υπάρχει μεγάλο κόστος για τη χαμένη γνώση.

-Παρατηρούνται ψυχικές επιπτώσεις στους μαθητές που μένουν κλεισμένοι στο σπίτι μα βασικό το άγχος και τον εθισμό στο Διαδίκτυο.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι πολλά παιδιά έρχονται σε επαφή με άλλα εκτός σχολείου, τονίζοντας ότι «αν είναι σε απομόνωση τότε καλύτερα να μην πάει στο σχολείο».

Τέλος, αναφορικά με τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, ο κ. Τσιόδρας  είπε «οι αποφάσεις είναι πολύ δύσκολες καθώς δεν είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα δεν θα ανοίξουν.

πηγή aftodioikisi.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: