Τσακαλώτος: «Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε μια κυβέρνηση…»

Στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Τσακαλώτος, μίλησε για τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας:

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια κυβέρνηση που παρέλαβε τη χώρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και την παρέδωσε σε καλές, με ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας. Που απέφυγε την πιστοληπτική γραμμή, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούσαν να προκληθούν από μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση ή μια πανδημία από το εξωτερικό.

Τότε οι προύχοντες και τα συμφέροντα, ιδιωτικά, τραπεζικά, μιντιακά, οικονομικά, έλεγαν πως δεν χρειάζεται. Βέβαια αυτοί οι προύχοντες είχαν φέρει τη χώρα σε χρεοκοπία πολλές φορές τα τελευταία 200 χρόνια.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια κυβέρνηση που κυβερνούσε έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και έκανε εμβληματική παρέμβαση με την ασφάλιση των ανασφάλιστων. Γνωρίζοντας ότι η αρρώστια δεν είχε γεωγραφικά και ταξικά σύνορα, και δεν αφαιρούσε το ΑΜΚΑ από μικρά παιδιά. Που έδινε έμφαση στην υγεία και έκανε τα ΤΟΜΥ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Οι προύχοντες την κατηγόρησαν όμως ότι έχει μίσος για τα μεσαία στρώματα και ότι η πολιτική στην Υγεία δεν συνάδει με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ότι θα πάρει δουλειές από τον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά η κυβέρνηση δεν υποχώρησε γιατί ήξερε ότι προ κρίσης το ποσοστό δαπανών για την υγεία ήταν 6,8% του ΑΕΠ που έπεσε σε 4,6%. στην κρίση και που το επανάφερε στο 5,2% και είχε σχέδιο για την αύξησή του στο 6% τα επόμενα 4 χρόνια, πιο χαμηλά αλλά και πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είχε μάλιστα δρομολογήσει 4000 θέσεις εργασίας στην δημόσια υγεία για το 2019-2020..

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια κυβέρνηση που προωθούσε την ανάπτυξη, με στόχο να φύγει από το ζουρλομανδύα του 3,5%, χρησιμοποιώντας το μαξιλάρι ως εργαλείο ανάπτυξης.

Οι προύχοντες είπαν όχι, δεν χρειάζεται, να δείξουμε πρώτα αξιοπιστία και μετά βλέπουμε για τους στόχους. Αναρωτιέται κανείς ποια θα ήταν η ανάπτυξη αν είχε ακολουθηθεί μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σαν αυτή που είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ξανθός εξέφρασε την ανησυχία του για τις ιδιωτικοποιήσεις, το μέλλον των ΤΟΜΥ, τις γκρίζες ζώνες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα 15εκ που ανακοίνωσε για την υγεία ο κ. Σταϊκούρας είναι πολύ λίγα. Με τους δικούς μας υπολογισμούς μια καλή αρχή θα ήταν 150 εκ.

Στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τον κορονοιό, μπαίνει άραγε στην εξίσωση το γεγονός ότι και η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία δεν είχαν καλή ανάπτυξη το 2019; Εφόσον η νομισματική πολιτική της FED και της ECB έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της με τη μείωση των επιτοκίων που είναι σχεδόν μηδενικά, δεν είναι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική το μόνο όπλο;

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια κυβέρνηση που πίεζε το Eurogroup και τα διεθνή οικονομικά φόρα ενάντια στη λιτότητα, στο σύμφωνο σταθερότητας, που πίεζε για μια συντονισμένη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Γιατί δεν είχε δεσμούς ούτε με τους προύχοντες ούτε με το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα που έχει σημαία του τη λιτότητα.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια κυβέρνηση που είχε δεχθεί πολύ μεγαλύτερες ροές στο προσφυγικό, και τις αντιμετώπισε χωρίς να μετατρέψει την κρίση σε δράμα, χωρίς διχασμό, χωρίς να απαρνηθεί τον ανθρωπισμό της. Και χωρίς να θεωρήσει τα δικαιώματα «δικαιωματισμούς» -όπως δυστυχώς χαρακτηρίστηκαν και από τον κύριο Λοβέρδο. Γιατί τα δικαιώματα δεν είναι αλά καρτ.

Τέλος αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πέτσα απεύθυνε ερωτήματα προς τη ΝΔ. Αλήθεια θεωρεί η ΝΔ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πέμπτη φάλαγγα και Δούρειο Ίππο του Ερντογάν; Είναι υπεύθυνη στάση αυτή κυβερνητικού εκπροσώπου; Μιλάμε για τη ΝΔ ή την ΕΡΕ; Ποια αυτιά χαϊδεύει η ΝΔ; Μέχρι και οι εφημερίδες της ΝΔ την επικρίνουν για τη στάση σας στις Πρέσπες και το προσφυγικό. Με τη στάση σας αυτή ζητάει συναίνεση χωρίς ίχνος ντροπής; Από πότε έχει να ακουστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει συμφέροντα ξένων δυνάμεων;

Δυστυχώς η ΝΔ έχει φτιάξει μια κυβέρνηση με ακροδεξιά ατζέντα όπου οι κάποιες φιλελεύθερες φωνές μαϊντανός.

Αν συνεχίσει να καλύπτει τις ανομίες, να αποκρύπτει την αλήθεια και να καλλιεργεί το μίσος και το διχασμό, τότε λίγο ακόμα και να θέλει δεν θα μπορεί να μαζέψει την κατάσταση. Και τότε η ευθύνη θα ανήκει ολοκληρωτικά στη ΝΔ.

Εδώ το βίντεο:

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: