Τσίπρας : Πλιάτσικο και φάμπρικα αναθέσεων στο δημόσιο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας και τα «έξυπνα μέτρα», εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά. 

Έκανε λόγο για το πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης ενώ στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του για τις δημόσιες συμβάσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είδε την κρίση ως ευκαιρία για πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία.

«Κάτι δεν κάνουμε καλά»

«Το ξέρετε ότι έχουμε το πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο lockdown ολόκληρης της Ευρώπης;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι ενώ διανύουμε τον πέμπτο μήνα lockdown, τα κρούσματα αγγίζουν τα 3000 τη μέρα και το ΕΣΥ στην Αττική είναι υπό κατάρρευση με πληρότητα 100%. «Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν πέντε συνεχόμενους μήνες λοκντάουν. Πουθενά δεν έχουν τέσσερις μήνες κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Και έξι μήνες κλειστή την εστίαση» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Κάτι δεν κάνουμε καλά. Δεν μπορεί να συνεχίζετε διαρκώς να δίνετε συγχαρητήρια στον εαυτό σας, ενώ έχουν καταστραφεί η δημόσια υγεία, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και η οικονομία» τόνισε.ADVERTISING «Αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο και συνεχώς επιμένετε στην επικοινωνιακή πολιτική, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Μια κρύο μια ζέστη, η στάση της κυβέρνησης. Μέχρι και προηγούμενη εβδομάδα αυτό που έβγαινε από δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν ότι σε λίγο ανοίγουμε. Και τώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβρη» παρατήρησε.

«Πυρά» για την αναδιάταξη του ΕΣΥ

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις από τον Βασίλη Κικίλια, μία ημέρα αφότου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι περιορίστηκαν στην πραγματικότητα στην ένταξη του στρατιωτικού νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ στη μάχη. «Το δημόσιο κάνει δώρο στο δημόσιο;» αναρωτήθηκε. «Να αγγίξετε μια φορά τους ιδιώτες» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικές κλινικές παραμένουν ανέγγιχτες και Covid-free. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον κωδικό 6 για τη σωματική άσκηση, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε πότε η κυβέρνηση είχε επιτρέψει τις διαδημοτικές μετακινήσεις «όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε ανέμελος ποδηλατάδα στην Πάρνηθα χωρίς μέτρα προστασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Για τις αλλαγές στον κωδικό 4, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα στέλνει αστυνομικούς να συνοδεύουν όσους πηγαίνουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, για να διαπιστώνουν εάν λένε αλήθεια, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε το περιβόητο γλέντι στην Ικαρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ξεσήκωσε την κοινωνία. Αναφέρθηκε δε στην απάντηση του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου προχθές, που υποστήριξε ψευδώς ότι όταν έγινε το γλέντι στην Ικαρία δεν υφίστατο διάταξη που να απαγορεύει το ζήτημα επισκέψεων σε οικίες. «Μα δεν ντρεπόμαστε λιγάκι;» σημείωσε και κατέθεσε στα πρακτικά το απόσπασμα από την εφημερίδα της κυβέρνησης που όριζε ρητά ότι απαγορεύονται αυτές οι επισκέψεις. 

«Δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, πως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να επιλέγονται ποιοι ασθενείς με κορωνοϊό θα μπουν σε ΜΕΘ, ωστόσο έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που οι γιατροί επιλέγουν ποια χειρουργεία θα πραγματοποιηθούν και «η απάντηση είναι ότι θα μας σώσει το ΝΙΜΙΤΣ». «Δε θεωρώ ότι είναι σοβαρός σχεδιασμός αυτός» είπε. Σε σχέση με τους εμβολιασμούς είπε ότι η διαδικασία αυτή αργεί γιατί τα «έχει κάνει θάλασσα η Ευρωπαϊκή Ένωση», και απεύθυνε στην κυβέρνηση το ερώτημα «εμείς τι κάνουμε;». Επίσης, θύμισε ότι ζήτησε συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων με την πρότασή του για κοινό υπουργό Υγείας και συντονισμό των κομμάτων ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι είναι κοινή μάχη και κάτι που αρνήθηκε ο πρωθυπουργός. Θύμισε επίσης και την πρότασή του για τις πατέντες τον εμβολίων, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την ευθύνη έχοντας την ψευδαίσθηση ότι τα κάνει εξαιρετικά καλά και τώρα, ολοσχερώς και κατ’ αποκλειστικότητα. «Την ευθύνη αυτή», είπε «πρέπει να αποδείξετε ότι την έχετε απέναντι στον ελληνικό λαό και να αποδείξετε ότι έχετε λύσεις, όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα. Αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβετε με σοβαρότητα». 

Φάμπρικα αναθέσεων

Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του για τις απευθείας αναθέσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση βλέπει την κρίση ως ευκαιρία «για να οργανώσει ένα πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία, αλλά και για να οργανώσει συρρικνώνοντας βασικές αρχές της δημοκρατικής διαδικασίας ένα αυταρχικό πλαίσιο και στην ενημέρωση και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης». Το σημερινό νομοσχέδιο είπε, «ενισχύει ένα καθεστώς που είδαμε όλους τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας, με μια φάμπρικα αναθέσεων σε όλο το δημόσιο».

πηγη topontiki.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box