Τσίπρας: Να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο των εργασιών της Πανελλαδικής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι τα εξής:

Πρόγραμμα – εφόδιο για το κόμμα την επόμενη μέρα
Ο εργαζόμενος γνωρίζει ότι θέλουμε κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, συλλογικές διαπραγματεύσεις, επιστροφή του 8ωρου
Οι υγειονομικοί γνωρίζουν ότι θέλουμε να αναμορφώσουμε ένα Νέο ΕΣΥ
Ο μικρομεσαίος, αυταπασχολούμενος, αγρότης, ξέρει ότι θέλουμε να στηρίξουμε και να μείνουν οι επιχειρήσεις τους ανοιχτές.

Μάθαμε από τα λάθη μας και πλέον ξέρουμε πώς να υλοποιήσουμε τα θέλω μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει πρέπει να κερδίσει το κέντρο. Όχι με πολιτικές του μέσου όρου και κεντρώες ή δεξιόστροφες πολιτικές, αλλά με σαφές αριστερό πρόγραμμα.
Να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο. Όχι με συνθήματα αλλά με ριζοσπαστικό, ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο πρόγραμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έκανε και λάθη. Έχουμε κάνει μεγάλη αυτοκριτική. Μην ξεχνάμε όμως ποια χώρα παραλάβαμε και πού την οδηγήσαμε. Χρεοκοπημένη αλλά τη βγάλαμε από την Επιτροπεία, που δεν το κατάφεραν δύο κυβερνήσεις. Ρυθμίσαμε το δημόσιο χρέος. Αφήσαμε γεμάτα δημόσια ταμεία. Επαναφέραμε συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο, καταργήσαμε τον υποκατώτατο, δώσαμε πρόσβαση στους ανασφάλιστους, αναμορφώσαμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσλάβαμε καθηγητές, όχι αστυνομικούς.

Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε κυβέρνηση στη χώρα που να είχε πιο ευνοϊκές συνθήκες για να ανατάξει την οικονομία. Δεν υπάρχει Σύμφωνο Σταθερότητας, έχει πρόσβαση σε αγορές.

Ασυγχώρητη η στάση της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, να μην στηρίξει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Δύο χρόνια η ΝΔ έταζε καλύτερες δουλειές, λιγότερους φόρους και ασφάλεια. Τι έκανε;
Απλήρωτες υπερωρίες, συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργηση 8ωρου και εργασιακή κόλαση.
Έταζε λιγότερους φόρους, τι έκανε; Αντί να μειώσει δραστικά τους φόρους μείωσε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών ( ακρίβεια – αντικειμενικές αξίες ακινήτων- μείωση μισθών)
Έταξε ασφάλεια, τι έκανε; Η χώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο δράσης μαφιόζων. Ξύλο στους διαδηλωτές, στις πλατείες και τους νέους ανθρώπους αλλά ανεξέλεγκτο το έγκλημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τα περιοριστικά μέτρα και τον εμβολιασμό. Ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση δεν θα το έκανε αυτό. Έχει το θράσος σήμερα να μιλά για υγειονομικό σαμποτάζ από την αντιπολίτευση. Ο ίδιος κάνει σαμποτάζ με την ανικανότητά του να διαχειριστεί την πανδημία.
Προσπαθεί να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Όταν διαβλέπουν το τέλος οι αντιδραστικές δυνάμεις, καταφεύγουν στο διχασμό και την όξυνση.

Ακόμα και σήμερα απεργάζεται την ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων. Βρήκε να μας πει εν μέσω πανδημίας ότι θα κλείσει περιφερειακά νοσοκομεία. Εκεί που κατέφυγαν πλούσιοι και φτωχοί για την υγεία τους.

Σχεδιάζει να θέσει σε διακινδύνευση το ασφαλιστικό σύστημα με το σχέδιο Πινοσέτ

Είμαστε εδώ για να ενώσουμε, όχι για να διχάσουμε. Να ενώσουμε για ένα άλμα στο αύριο, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους μικρομεσαίους, αγρότες, ανθρώπους πολιτισμού.
Δεν μας αφορά η λογική του μίσους και τους σαμποτάζ.
Φορέας της κοινωνικής ενότητας είναι το κόμμα μας

Το πρόγραμμα πρέπει να το θέσουμε σε διαβούλευση και έγκριση στις οργανώσεις μελών. Και να βγούμε μπροστά στην κοινωνία.

Έχουμε σχέδιο για την επιστροφή της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση της Δεξιάς πρέπει να ηττηθεί γιατί γυρνάει τη χώρα πίσω.

Να τοποθετηθούν όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές για το πρόγραμμά μας.

Προϋπόθεση για προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής είναι η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box