[paypal_donation_button]

Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Τσίπρας: Βιώνουμε μέρες κατάρρευσης του ΕΣΥ, δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα

Τσίπρας: Βιώνουμε μέρες κατάρρευσης του ΕΣΥ, δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα – Στόχος μας την 4ετία να επενδύσουμε στην ανασυγκρότηση και στήριξη του ΕΣΥ – Διακύβευμα των εκλογών αν θα έχουμε ανασυγκρότηση και ισχυρό ΕΣΥ ή πλήρη διάλυσή του

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας έκανε περιοδεία στις εγκαταστάσεις του, συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό και ενημερώθηκε για την κατάσταση. Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε ανοιχτή ομιλία σε εργαζόμενους του νοσοκομείου, όπου ανέφερε τα εξής:

“Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή, αλλά αυτά που πρέπει να πούμε σήμερα και να αναδείξουμε δεν είναι για χειροκρότημα. Είναι για βαθύ προβληματισμό” ανέφερε στην αρχή ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι “βιώνουμε μέρες κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

“Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια, μέχρι τις εκλογές της 25ης του Ιούνη” τόνισε χαρακτηριστικά.

“Αυτό που ζείτε σήμερα εσείς οι γιατροί και οι νοσηλευτές εδώ στο Λαϊκό και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αυτό που ζουν οι πολίτες είναι μία εικόνα τριτοκοσμική που δεν μας αξίζει. Δεν αξίζει στην Ελλάδα αυτή η εικόνα” είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημέρα στην Κω και τη Νέα Μάκρη. “Γίναμε μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες δύο δραματικών περιστατικών. Χάσαμε δύο ανθρώπους. Μία 63χρονη γυναίκα στην Κω στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου και μία 19χρονη – έγκυος γυναίκα – χάθηκε και αυτή και το παιδί της στη Νέα Μάκρη, ακριβώς εξαιτίας αυτής της απαξίωσης, αυτής της αδιαφορίας για το ΕΣΥ. Διότι ενώ υπάρχουν ασθενοφόρα, δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην απαξίωση του ΕΚΑΒ αυτά τα 4 χρόνια λέγοντας: “Κάποιοι πολίτες ρίχνουν τα πυρά τους στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, αλλά δεν φταίνε οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουν. Αυτό που φταίει είναι ότι τέσσερα χρόνια τώρα υπήρξαν 560 αποχωρήσεις διασωστών και δεν έγινε καμία μόνιμη πρόσληψη. Στα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια, 2015 – 2019, με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας να μετράει και το τελευταίο ευρώ, κάναμε πάνω από 300 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ. Κυκλοφορούσαν στην Αττική 84 ασθενοφόρα, γιατί ήταν πλήρεις οι βάρδιες τους. Σήμερα κυκλοφορούν 52. Δεν έχουμε μνημόνια, δεν έχουμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, δεν έχουμε περιορισμούς στις δαπάνες. 60 δις δαπανήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον covid. Το 2018, μετά από συνεννόηση με το Ίδρυμα Νιάρχος, που θέλησε να κάνει μια προσφορά στην ελληνική κοινωνία, τους είπαμε να φτιάξουν ένα δημόσιο νοσοκομείο στην Κομοτηνή και ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και να δώσουν στόλο ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ και συμφωνήσαμε – ο κ. Δρακόπουλος τότε. Και παρέδωσαν 148 καινούργια ασθενοφόρα το 2018. Πού είναι αυτά τα 148 καινούργια ασθενοφόρα 4 χρόνια τώρα; Είναι στα συνεργία, γιατί έχει διαλυθεί η τεχνική βάση του ΕΚΑΒ. Γιατί έχει διαλυθεί; Γιατί δεν είναι προτεραιότητα η δημόσια Υγεία. Το είπε άλλωστε χθες ο κ. Γεωργιάδης: ‘προτεραιότητα ήταν να φτιάξουμε την οικονομία, όχι την Υγεία’. Μας πώς μπορείς να φτιάξεις την οικονομία, αν δεν έχεις την κοινωνία όρθια; Πώς μπορεί να ευημερούν οι αριθμοί και να πεθαίνουν οι άνθρωποι; Δεν γίνεται αυτό”.

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε με στοιχεία στην απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ. “Θέλω να σας δώσω κάποια στοιχεία για να δείτε τι ακριβώς έχει συμβεί αυτά τα τέσσερα χρόνια. Το Δεκέμβρη το 2019, πριν έρθει η πανδημία, στο ΕΣΥ υπηρετούσαν, ως μόνιμοι ή επικουρικοί γιατροί, ως μόνιμοι ή συμβασιούχοι νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό, το σύνολο των ανθρώπων, ήταν 108.000. Τον Δεκέμβριο του 2022, πριν από 6 περίπου μήνες και ενώ περάσαμε μία πανδημία που έπρεπε να μας κάνει όλους να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, οι υπηρετούντες ήταν 84.000. Έχουμε απολέσει το 35% του εξειδικευμένου προσωπικού, που υπηρετούσε στο ΕΣΥ και όσοι ήρθαν, ήρθαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου” είπε.

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους αναρωτήθηκε: “Είναι προτεραιότητά μας η κοινωνική προστασία; Είναι προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή;” και τόνισε “Αν είναι προτεραιότητά μας, δεν μπορεί να συνεχίσουμε αυτή την απαξίωση”. “Οι συγκρίσεις που σας κάνω σε σχέση με την μνημονιακή περίοδο αποδεικνύουν ότι δεν είναι θέμα ‘πού θα βρούμε τα λεφτά’, όπως μας λένε. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Διότι αυτά τα 4 χρόνια δεν είχαν προτεραιότητα να έχουν 700 διασώστες στο ΕΚΑΒ, αλλά είχαν προτεραιότητα να προσλάβουν χίλιους αστυνομικούς για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που δεν έχουν τι να τους κάνουν τώρα και τους στέλνουν δεξιά και αριστερά”.

“Γιατί δεν αποτελεί προτεραιότητα το ΕΣΥ για την απελθούσα κυβέρνηση; Γιατί ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα” υπογράμμισε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρόσθεσε ότι “Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών στην Υγεία απ’ όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών είναι στο 35%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 15%. Και η κατά κεφαλήν δημόσια δαπάνη στην Ελλάδα είναι δύο φορές μικρότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αντιλαμβάνεστε πόσο τεράστιο πεδίο κερδοσκοπίας υπάρχει στον χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, την προηγούμενη χρονιά, το 67% των πολιτών πάνω από 16 χρονών που θέλησε να κάνει μια ιατρική εξέταση ή να λάβει μια θεραπεία δεν το έκανε γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα. Το 77% των πολιτών δεν έχουν οδοντιατρική φροντίδα διότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αυτό ενδεχομένως δεν νοιάζει ένα πολύ μικρό μέρος της κοινωνίας, που θέλει να έχει λιγότερους φόρους αλλά μεγάλα κέρδη, αλλά νοιάζει την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα ζητήματα που προσωπικού του ΕΣΥ και στην ηθική υποχρέωση μονιμοποίησης όσων έδωσαν τη μάχη με την πανδημία. Τόνισε “Θεωρούμε ηθική μας υποχρέωση, όλους εσάς που βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή την περίοδο της μάχης που δίναμε με την πανδημία, θεωρούμε ηθική μας υποχρέωση να είστε από δω και στο εξής με σχέσεις μονιμοποίησης. Όχι με σχέσεις ορισμένου χρόνου”. Αναφερόμενος στην πανδημία σημείωσε ότι “Η Ελλάδα είναι η χώρα με τους υψηλότερους, αναλογικά με τον πληθυσμό, θανάτους στην πανδημία σε όλη την Ευρώπη. Αλλά αυτό δεν οφείλεται στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Δεν οφείλεται στους νοσηλευτές και γιατρούς που έδωσαν την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της διάλυσης των υποδομών. Στο γεγονός ότι μας έλεγε τότε ο κ. Μητσοτάκης, ότι είναι το ίδιο να είσαι εντός και εκτός ΜΕΘ, γιατί δήθεν δεν είχε τις μελέτες του κ. Τσιόδρα, του κ. Λύτρα και άλλων επιστημόνων. Όμως, το κρίσιμο ζήτημα για μας είναι να στηρίξουμε το ΕΣΥ και να στηρίξουμε τους ανθρώπους του”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Δημόσια Υγεία. “Μονιμοποιούμε το προσωπικό που έδωσε τη μάχη στην πρώτη γραμμή στην περίοδο της πανδημίας, γιατρούς και νοσηλευτές. Προχωράμε σε ουσιαστική αναβάθμιση του μισθολογίου. Δεν μπορούμε να συστήσουμε Εθνικό Σύστημα Υγείας όταν οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι γιατροί, έχουν την εναλλακτική δυνατότητα να πάνε οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη με πολύ καλύτερες αμοιβές. Γιατί να μπουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Και γιατί πάνε σε ένα νησί στην περιφέρεια, όταν ξέρουν ότι δεν υπάρχουν ειδικότητες και ότι θα είναι ένας μόνος του να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά; Χρειάζεται ένας σχεδιασμός, με αναβάθμιση του μισθολογίου για τους πρωτοδιοριζόμενος γιατρούς, ώστε να βγει το μισθολόγιο των γιατρών από το ενιαίο μισθολόγιο και να έχουμε 2.000 ευρώ για τον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό με ανάλογη αύξηση σε όλες τις μισθολογικές κλίμακες. Να προχωρήσουμε σε μία πράξη δικαιοσύνης, στα βαρέα και ανθυγιεινά για το νοσηλευτικό προσωπικό και σε ουσιαστική αύξηση των απολαβών τους για να αντιστοιχίζεται η αμοιβή με αυτό που πραγματικά προσφέρουν στην Ελληνική κοινωνία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αλλάξει ριζικά, πρέπει να στηριχθεί ριζικά. Και η στήριξή του έχει να κάνει πρώτα από όλα με τους ανθρώπους του αλλά και με τις υποδομές. Ουσιαστική βελτίωση χρειάζεται η πρωτοβάθμια φροντίδα. Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, να ενισχύσουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού”.

“Στόχος μας είναι την επόμενη τετραετία να επενδύσουμε σε ένα μόνο πράγμα: Αυτό είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ανασυγκρότηση του. Αυτή είναι δική μας δέσμευση, αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Θα παλέψουμε για τις ανάγκες της κοινωνίας, για να μην βλέπουμε εικόνες σαν αυτές με ανθρώπους να χάνονται σε μια καρότσα αγροτικού. Για καλύτερες συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία, για τους γιατρούς και τους εργαζόμενους. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί η ιδιωτικοποίηση, η απαξίωση του ΕΣΥ, η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αυτό θα οδηγήσει σε μια κοινωνία τεράστιων ανισοτήτων. Είναι προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και με τη δική σας στήριξη, τη δική σας βοήθεια θα το κάνουμε πράξη. Θα αντισταθούμε και θα παλέψουμε από όποια θέση και αν μας ορίσει ο λαός μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου” είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε για το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. “Αντιλαμβανόμαστε όλοι ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα της κάλπης. Δεν είναι οι ανοησίες που συζητούσαμε το Μάιο, αν έχουμε σχέδια μέσα ή έξω από το ευρώ – αυτά τελείωσαν οριστικά το 2015. Και τα τελειώσαμε εμείς οριστικά. Κάναμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα. Κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ. Το ερώτημα σήμερα δεν είναι αν θα μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη, αν θα πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν θα έχουμε ισχυρό και ανθρώπινο κοινωνικό κράτος, αν θα γίνουμε Ευρώπη ή αν θα μείνουμε ουραγοί στην Ευρώπη. Αυτό είναι το μεγάλο κρίσιμο ερώτημα. Και άρα ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα της κάλπης είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε ανασυγκρότηση και ισχυρό ΕΣΥ ή πλήρη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δυνατότητα μόνο για όσους έχουν λεφτά, μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα. Δεν μας αξίζει μία τέτοια Ελλάδα. Δεν μας αξίζει μία τέτοια προοπτική. Σας καλώ να παλέψουμε μαζί για να ανασυγκροτήσουμε το ΕΣΥ και να αποτρέψουμε τη διάλυση του”