Το Σάββατο η παρουσίαση του λευκώματος “Θεσπρωτία στα χρώματα της παράδοσης”
Το Σάββατο η παρουσίαση του λευκώματος “Θεσπρωτία στα χρώματα της παράδοσης”
Το ερχόμενο Σάββατο θα γίνει η παρουσίαση ενός πολύ σημαντικού λευκώματος για την παράδοση της Θεσπρωτίας, το οποίο υπογράφει ο Μάρκος Νικολάου, υπεύθυνος του ΚΠΕ Φιλιατών. Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση, την οποία
επιμελήθηκε το Step και αισθανόμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλη την Θεσπρωτία.
Π ρ ό σ κ λ η σ η
Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε στην παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Θεσπρωτία, στα χρώματα της παράδοσης», το οποίο εκδίδει το ΚΠΕ Φιλιατών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Απριλίου και ώρa 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας «ΠΑΝΘΕΟΝ».
Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.
Με εκτίμηση,
Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Φιλιατών
Νικολάου Μάρκος
Πρόγραμμα
18:30-18:45
Παρουσίαση βιβλίου – λευκώματος : «Θεσπρωτία στα χρώματα της παράδοσης».
18:45-19:15
Γκόγκας Θεμιστοκλή ,αν. καθηγ. Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας τμήμα Διοίκησις Επιχειρήσεων Σ.Ε.Ι. Ηπείρου: «Παράδοση και πολιτισμός».
19:15-19:45
Σολάκης Κωνσταντίνος Msc,Υποψήφιος Διδάκτωρ πανεπιστημίου Σεβίλλης, Πανεπιστημιακός Υπότροφος ΤΕΙ Ηπείρου: «Παράδοση και τουρισμός».
19:45-20:00
Διάλειμμα.
20:00-20:30
Αράπογλου Μιχάλης Αρχιτέκτονας , Δρ Ανθρωπογεωγραφίας: Προλόγισμα – παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος : «Θεσπρωτία στα χρώματα της παράδοσης».
20:30-21:00
Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Ντελής, Ηγούμενος Ι.Μ. Γηρομερίου: Προλόγισμα –
παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος : «Θεσπρωτία στα χρώματα της παράδοσης».
21:00-21:30
Ερωτήσεις – διάλογος
Ο συγγραφέας του βιβλίου στον επίλογο του αναφέρει εκτός των άλλων:
“Η πολυαναφερόμενη τεχνολογική και πολιτισμική πρόοδος και ανάπτυξη στην Ελλάδα στις δεκαετίες ΄60 και ΄70 κυρίως και η εισαγωγή νέων, ευρωπαϊκών προτύπων, δημιούργησαν ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις και ζημιές ιδιαίτερα στο ανθρωπογενές περιβάλλον και συγκεκριμένα στα κτίσματα της νεότερης ιστορικής περιόδου 17ου έως και19ου αιώνα. Με την εργασία αυτή επιχειρείται η παρουσίαση μορφών – στοιχείων παραδοσιακού μνημειακού αποθέματος στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας. Πρόκειται για μια έρευνα σε αξιόλογα κτίσματα της κοσμικής ζωής όπως οικίες, γεφύρια, νερόμυλους, κρήνες, λιοτρίβια αλλά και σε εκκλησιαστικά κτίσματα, μονές και ναούς, που αποτελούν στο σύνολό τους στοιχεία εικόνας της τότε καθημερινότητας. Οι κατασκευές αυτές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολλά στοιχεία τέχνης (όπως η αγιογραφία) και διακόσμησης (όπως τα λιθανάγλυφα) ανήκουν στο πλαίσιο της λαϊκής – παραδοσιακής τέχνης, ανεξάρτητα εάν βρίσκονται σε πόλη ή χωριό αφού όμως χρονικά δημιουργήθηκαν την περίοδο Τουρκοκρατίας. (Μάτσας. Ν., Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός,τόμος Α’) Τα μεταπολεμικά χρόνια, ίσως και λίγο αργότερα, στην περιοχή της Θεσπρωτίας, τα δομικά υλικά που κυριάρχησαν και περιόρισαν ολοκληρωτικά την χρήση πέτρας και ξύλου ήταν τα σύγχρονα υλικά: τούβλο και σκυρόδεμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της υπαίθρου, την αστυφιλία αλλά και του δυσπρόσιτου της θέσεως πολλών κτισμάτων (βλ. Ι.Μ. Ιωάννου του Προδρόμου, Βέλλιανη) να περιέλθουν σε αχρηστία και αναπόφευκτα να έχουν υποστεί τη φθοροποιό δύναμη του χρόνου. Ίσως όμως, να είναι λιγότερη η ζημιά από ότι θα ήταν σε κοντινή εμβέλεια με περιοχή άμεσου περιβάλλοντος ζωής των κατοίκων (βλ. νερόμυλους στην περιοχή Σκέφαρης Φιλιατών, που μετατράπηκαν σε σταυλικές εγκαταστάσεις και μουσουλμανικού τεμένους, τζαμιού στη περιοχή του παλιού Γραικοχωρίου, Ηγουμενίτσας που με ευκαιρία την διάνοιξη δρόμου, Εγνατία, κατεδαφίστηκε χωρίς αίτια)”.
Και συνεχίζει: “Η χρησιμότητα αυτής της εργασίας συνίσταται στην καταγραφή των παραδοσιακών οικισμών και κτισμάτων στην Θεσπρωτία, έτσι ώστε να αποτελέσουν έναυσμα για ιδέεςκαι προτάσεις συνέργειας και δημιουργία προοπτικών για ανάπτυξη του χώρου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προωθείται ο ορθός σχεδιασμός ανάπτυξης όλης της Π.Ε. Θεσπρωτίας με την αξιοποίηση και προβολή σε θέματα πολιτιστικού δυναμικού που να ακολουθεί προσέλκυση επενδύσεων. Οι σωστές όμως προϋποθέσεις για να επιτύχει μια μορφή βιώσιμης ανάπτυξης στα παραδοσιακά χωριά και σε ευρύτερες περιοχές είναι η μετάδοση γνώσεων και κανόνων καθώς και ευαισθητοποίησης σε θέματα αξιών, παράδοσης και αειφόρου ανάπτυξης προς τα παιδιά μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης .
Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει έναυσμα για περισσότερη μελέτη και ολοκληρωμένες προτάσεις …”
Πραγματικά αξίζει να παραβρεθούμε στην παρουσίαση αυτού του λευκώματος για το οποίο υπήρξε η οικονομικά αρωγή από την περιφέρεια Ηπείρου, τους δήμους Ηγουμενίτσας και Σουλίου, το επιμελητήριο Θεσπρωτίας, την τράπεζα Ηπείρου καθώς και από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus KA2 Traditional Settlements, Cultural Heritage and Sustainable Development project
Εκδόθηκε σε 400 αντίτυπα.