Το Ιράν επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Από την Παρασκευή θα ξεκινήσει το Ιράν να κατασκευάζει φυγοκεντρητές για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου, όπως ανακοίνωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να τροφοδοτήσει ξανά τις διεθνείς αντιδράσεις, για το αν και πόσο τηρεί το Ιράν τις δεσμεύσεις του στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Με βάση τη διεθνή συμφωνία του 2015, η Τεχεράνη ήταν υποχρεωμένη να διατηρεί περιορισμένες ποσότητες από φυγοκεντρητές πρώτης γενιάς στους δύο πυρηνικούς σταθμούς.

Η επιτυχημένη κατασκευή περισσότερων προηγμένων φυγοκεντρητών θα επιτρέψει στην χώρα να παραγάγει πολύ γρηγορότερα υλικό για μια ενδεχόμενη κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.

«Από την Παρασκευή, θα γίνουμε μάρτυρες της έρευνας και κατασκευής διαφορετικών τύπων φυγοκεντρητών και νέων φυγοκεντρητών και οτιδήποτε χρειάζεται για τον εμπλουτισμό ουρανίου με ένα επιταχυμένο ρυθμό», είπε ο Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Όλοι οι περιορισμοί στην Έρευνα και Ανάπτυξη μας θα αρθούν την Παρασκευή», συμπλήρωσε.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι εμπλουτίζει ουράνιο αποκλειστικά και μόνο για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.

Ο Ιρανός πρόεδρος επίσης δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και χαρακτήρισε την κατασκευή φυγοκεντρητών ως το «τρίτο βήμα» στην υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις που είχε λάβει με βάση την πυρηνική συμφωνία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-dpa

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Νάσος Μπράτσος
Αρέσει σε %d bloggers: