Το Βραβείο «Έβαλντ Φον Κλάιστ» την Παρασκευή στον Αλ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (video)

στο Μόναχο επίσης, όπου θα βρεθεί αύριο ο πρωθυπουργός στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και για να παραλάβει το βραβείο «Εβαλντ φον Κλάιστ» που απονέμεται στον ίδιο και στον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ποιος ήταν ο Εβαλντ Φον Κλάιστ στο όνομα του οποίου καθιερώθηκε το ομώνυμο βραβείο και ποιές προσωπικότητες έχουν τιμηθεί με αυτό.

ένρι Κίσινγκερ, Χαβιέ Σολάνα, Χέλμουτ Σμιτ, Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν, Γιοακίμ Γκάουκ.

Τουλάχιστον ένα κοινό χαρακτηριστικό συνδέει μεγάλες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα. Το βραβείο Έβαλντ Φον Κλάιστ, με το οποίο θα τιμηθεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στο Μόναχο το Σάββατο, στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Το βραβείο απονέμεται από το 2009 σε «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών».

Ο Έβαλντ Φον Κλάιστ, ιδρυτής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, ήταν συγγραφέας και νομικός. Ήταν ένας από τους λεγόμενους «συνωμότες» της 20ής Ιουλίου του 1944, της αποτυχημένης προσπάθειας δολοφονίας του Χίτλερ και της ανατροπής του καθεστώτος της Ναζιστικής Γερμανίας.

Το ομώνυμο βραβείο θα δοθεί στους δύο ηγέτες ως αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Το παρών στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια θα δώσουν 600 και πλέον διεθνείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 35 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Η Διάσκεψη του Μονάχου αποσκοπεί στην προώθηση της εμπιστοσύνης και στην ειρηνική διευθέτηση διενέξεων.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Ιωάννης Δασκαλάκης

You May Also Like

Αρέσει σε %d bloggers: