Τους πρώτους τόμους του «Φακέλλου της Κύπρου» παραδίδει σε ΠτΔ και Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Βουλής

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα παραδώσει σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης τους τέσσερις πρώτους τόμους του «Φακέλου της Κύπρου». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι τόμοι θα επιδοθούν και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ το υλικό θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής, όπου θα είναι διαθέσιμο σε κάθε πολίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, η δημοσιοποίηση του περιεχομένου ικανοποιεί το καθολικό διαχρονικά αίτημα των πολιτών και του πολιτικού κόσμου των δυο χωρών, για άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια.

«Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου του Φακέλου της Κύπρου ικανοποιεί το καθολικό διαχρονικά αίτημα των πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και του πολιτικού κόσμου των δύο χωρών, για άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια. Κλείνει έτσι η πολιτική και ηθική εκκρεμότητα που αφορά τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στην Κύπρο το 1974: Το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που προκάλεσαν μία νέα βαρύτατη εθνική καταστροφή, της οποίας τις οδυνηρές συνέπειες η Κύπρος συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η πρωτοβουλία των δύο Κοινοβουλίων να προχωρήσουν από κοινού στην παρούσα έκδοση προσφέρει πρόσβαση σε ιστορικό υλικό που μέχρι τώρα θεωρείτο επτασφράγιστο μυστικό και φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας».

«Σαράντα τρία χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 και περίπου τριάντα χρόνια μετά τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων το 1985, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της 11ης Ιουλίου 2017 ομόφωνα αποφάσισε να παραδοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας το υλικό που περιλαμβάνει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου της ελληνικής Βουλής, η οποία λειτούργησε από τον Φεβρουαρίου του 1986 έως τον Μάρτιο του 1988, και από κοινού να δημοσιοποιηθεί. Η παράδοση έγινε σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 14 Ιουλίου 2017, στη Λευκωσία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, χαιρέτισε τη δημοσιοποίηση του «Φακέλου της Κύπρου»

«Η σημερινή δημοσιοποίηση του μαρτυρικού υλικού της «Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής» της Βουλής των Ελλήνων για την προδοσία της Κύπρου, τερματίζει μια μακροχρόνια ιστορική εκκρεμότητα και αποτελεί επιτέλεση χρέους προς τα θύματα της προδοσίας της Κύπρου, προδοσία που οδήγησε στην παράνομη τουρκική εισβολή και τη μέχρι σήμερα συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας» τονίζει σε γραπτή δήλωση του.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση, γιατί, όπως αναφέρει, «η πρωτοβουλία που αναλάβαμε το 2015 είχε θετική ανταπόκριση από τους προέδρους της Βουλής των Ελλήνων, αρχικά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και στη συνέχεια του Νίκου Βούτση, αλλά και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα». Αυτό , σημειώνει ο κ. Ομήρου, «έθεσε τέρμα σε μια ακατανόητη άρνηση δεκαετιών».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ert.gr
Author:

Κων/να Βαλαούρα

You May Also Like

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: