Τι ισχύει για μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

Οι αλλαγές στις διαδημοτικές μετακινήσεις από σήμερα μπορεί να δημιουργήσουν απορίες για το τι ισχύει και τι όχι σε μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σε ισχύ παραμένει ο περιορισμός ανά την επικράτεια για την απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία ξεκινάει στις 9 μ.μ. και ολοκληρώνεται στις 5 π.μ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει για όλη τη χώρα ενώ κατά την διάρκεια αυτής οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν για πολύ σοβαρούς λόγους όπως για λόγους υγείας ενώ παράλληλα, κάθε μετακίνηση θα πρέπει να συνοδεύεται από SMS στο 13033 ή με βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση εργασίας.

Από σήμερα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για τον κωδικό 6 στο 13033 σε όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι οι διαδημοτικές επιτρέπονται σήμερα και αύριο ενώ από Δευτέρα και για όλες τις καθημερινές θα απαγορεύονται

Μετακινήσεις

Αναλυτικά, τι ισχύει για τις μετακινήσεις:

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές:

  • αποστολή SMS,
  • εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης
  • χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση

πηγη diakiologitika.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box