Την Κυριακή η εορτή του Αγίου Αρσενίου

Την Κυριακή η εορτή του Αγίου Αρσενίου

ag arsenios 1Για άλλη μια φορά οι πιστοί θα προσέλθουν στο μαγευτικό σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου όπου θα τελεστεί θεία λειτουργία. Το σπήλαιο βρίσκεται πάνω από την Βέλλιανη. Το περιοδικό Step στην έντυπη μορφή του είχε κάνει αφιέρωμα για τον Άγιο Αρσένιο ενώ στο blog του περιοδικού είχαμε αναρτήσει φωτογραφίες που μας είχε προσφέρει ο Βασίλης Λώλος. Και οι φωτογραφίες στο site είναι από τον Βασίλη Λώλο, τον οποίο ευχαριστούμε.

ag arsenios 2 ag arsenios 3Φτάνοντας στον Άγιο Αρσένιο η θέα θα σε αποζημιώσει καθώς από το υψόμετρο των 1200 μέτρων θα έχεις μπροστά σου τα χωριά του δήμου Σουλίου αλλά αν οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν και τους Παξούς ή την Κέρκυρα. Άλλες φορές τα σύννεφα αγκαλιάζουν το βουνό και μπορεί στα πόδια σου να απλωθεί μια θάλασσα από σύννεφα δημιουργώντας μια απόκοσμη ατμόσφαιρα.

Εκεί είχε ασκητέψει ένας μοναχός με το όνομα Αρσένιος. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχει μια στέρνα που βγάζει νερό το οποίο προέρχεται από κάποια φλέβα του βουνού. Είναι το μόνο σημείο που υπάρχει νερό. Γύρω από το σπήλαιο φυτρώνουν πανέμορφα αγριόκρινα, η προφορική παράδοση θέλει να τα είχε φυτέψει ο μοναχός για να τρέφεται foto 4 foto 5από τις ρίζες τους ή για να τις χρησιμοποιεί ως γιατροσόφια. Στο βάθος της σπηλιάς υπάρχουν πανέμορφοι σχηματισμοί από λεκάνες που έχουν σχηματιστεί από σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Κάθε χρόνο αρχές Μαΐου που γιορτάζεται ο άγιος Αρσένιος τελείται λειτουργία με δεκάδες πιστούς που μάλιστα πολλοί από αυτούς διανυχτερεύουν με αντίσκηνα στο εσωτερικό του σπηλαίου. Μάλιστα με την ευκαιρία της κατασκευής του μονοπατιού έγιναν εργασίες και μέσα στο σπήλαιο, κυρίως μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Η αλήθεια είναι πως όσοι έχουν ανέβει

στον Άγιο Αρσένιο έχουν να το λένε, αξίζει πραγματικά τον κόπο και αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία.. Πλέον με τις εργασίες που έχουν γίνει η ανάβαση είναι ευκολότερη από πριν οπότε προβλέπεται ότι όλο και περισσότεροι επισκέπτες θα φτάνουν στον Άγιο Αρσένιο.

Η ανάβαση γίνεται κατά κύριο λόγο από δύο μονοπάτια:

– Από μονοπάτι που ξεκινά από την αρχαία ΕΛΕΑ στη Βέλλιανη
– Από μονοπάτι που ξεκινά από την πίστα αιωροπτεριστών στο Καρυώτι.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box