Τζουφη: Η ΝΔ αναφέρεται σε καταξιωμένα ξένα πανεπιστήμια που λειτουργούν σε άλλες πραγματικότητες

«H κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να προβάλει το νεοφιλελεύθερό της πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία» αναφέρει ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν και σημειώνει ότι «στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διαρκής αναφορά για ισχυρότερη σύνδεση με την αγορά, με παράλληλη υπονόμευση του ακαδημαϊκού και εκπαιδευτικού έργου».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Έρευνα με αναφορές σε μεγάλα και καταξιωμένα δημόσια πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία λειτουργούν σε διαφορετικά πλαίσια και κοινωνικές πραγματικότητες.

Επίσης, η κ. Τζούφη τονίζει ότι «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, από το 2015 και έπειτα καταγράφεται διαρκής αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ οι δημόσιες δαπάνες για την Έρευνα έφτασαν στο 1.13% του ΑΕΠ (2.02 δισ. ευρώ)». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ συνέβαλλε στον μετασχηματισμό του ερευνητικού τοπίου και τη στήριξη των νέων επιστημόνων, με τη δημιουργία 10.000 ποιοτικών θέσεων εργασίας, ενώ οι ερευνητικές υποδομές της χώρας ενισχύθηκαν με 463 εκατ. ευρώ και η καινοτόμος επιχειρηματικότητα με 860 εκατ. ευρώ.

Η κ. Τζούφη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη μεταφορά της Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μεθοδεύει την εργαλειοποίησή της και την άνευ όρων διασύνδεσή της με την αγορά και την κερδοφορία.

dikaiologitika.gr
Author:

Αρέσει σε %d bloggers: