Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Φιλιατών μετά την αναστολή εργασίας των υγειονομικών

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών

Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Φιλιατών μετά την αναστολή εργασίας των υγειονομικών.

Έχουν περάσει παραπάνω από 20 ημέρες από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν 20 εργαζόμενοι (ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και βοηθητικό προσωπικό) του Νοσοκομείου Φιλιατών τέθηκαν σε αναστολή. Πρόκειται για συναδέλφους μας, με τους οποίους εργαζόμαστε μαζί για πολλά χρόνια, στις ίδιες βάρδιες και στις ίδιες συνθήκες. Μαζί αντιμετωπίσαμε, με υπευθυνότητα, τα πρώτα κύματα της πανδημίας και θα αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ του εμβολιασμού για την προστασία από τον κορωνοϊό και το αποδεικνύουμε με το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού έναντι στον κορωνοϊό (93% !). Δηλώνουμε αλληλέγγυοί στους συναδέλφους που τέθηκαν σε αναστολή.

Η αναστολή εργασίας είναι η έσχατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε εργαζόμενο. Η τιμωρία του εργαζόμενου με την ολική περικοπή του μισθού του, τον οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό και κοινωνικό στιγματισμό. Ταυτόχρονα με τους συναδέλφους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τιμωρήθηκαν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, με την αναστολή των κανονικών αδειών τους. Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών θα είναι η σωματική και πνευματική εξάντληση του υγειονομικού προσωπικού.

Παρά τις όποιες εξαγγελλίες της κυβέρνηση για άμεση αναπλήρωση των εργαζόμενων που θα τίθενται σε αναστολή, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία αναπλήρωση στο Νοσοκομείο μας. Φαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία πρόθεση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ούτε κανένα σχέδιο κάλυψης των κενών θέσεων με επικουρικό προσωπικό. Αντίθετα φαίνεται ότι αναζητούνται λύσεις στον ιδιωτικό τομέα με την σύναψη συμβάσεων με εταιρίες ή με ατομικές συμβάσεις παροχής έργου.

Έτσι, προστέθηκαν στις υφιστάμενες ελλείψεις προσωπικού και τα κενά που δημιουργήθηκαν από την αναστολή εργασίας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα σε κρίσιμες υπηρεσίες του Νοσοκομείου. 

Αναλυτικά :

  • Το ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργεί με μόνο δύο ιατρούς, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί ο αριθμός των απεικονιστικών εξετάσεων  που πραγματοποιούνται.
  • Το φαρμακείο λειτουργεί χωρίς φαρμακοποιό, με συνέπεια να είναι αδύνατη η χορήγηση φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς.
  • Τα χειρουργεία καλύπτονται μόνο από δύο αναισθησιολόγους που καλούνται ταυτόχρονα να καλύψουν τα περιστατικά στα χειρουργεία, στις κλινικές και στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
  • Τα νοσηλευτικά τμήματα επιβαρύνθηκαν επιπλέον μετά την αναστολή εργασίας νοσηλευτών και την λειτουργία των τμημάτων covid19.
  • Προβλήματα παρατηρούνται και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες τους Νοσοκομείου, όπως στην μεταφορά των ασθενών, στην απολύμανση των χώρων και στα μαγειρεία.

Εκτός από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, παρατηρούνται και ελλείψεις στην χρηματοδότηση του Νοσοκομείου. Όχι μόνο δεν υπήρξε καμία οικονομική ενίσχυση του Νοσοκομείου μας για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας καθώς και της ανάπτυξης της ΜΑΦ, αλλά αντίθετα υπήρξε μείωση του προϋπολογισμού σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι 20 συμβασιούχοι εργαζόμενοι να έχουν μείνει απλήρωτοι για δύο μήνες. Η πληρωμή τους αναμένεται να γίνει τέλος του τρέχοντος μηνός, αλλά απ΄ ότι φαίνεται δεν θα λάβουν ολόκληρο τον μισθό τους. 

Διεκδικούμε :

  • Την άμεση επιστροφή των συναδέλφων που είναι σε αναστολή εργασίας.
  • Την ένταξη όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου στα ΒΑΕ.
  • Την μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Την αύξηση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου Φιλιατών.

Λέμε ΟΧΙ στον  διχασμό και ΟΧΙ στον εξαναγκασμό!

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ.

Για το Δ.Σ.
Η ΠρόεδροςΟ Γραμματέας
Ελευθερία ΑθανασίουΚων/νος Μπακάλης