Τα παιδιά «μαθαίνουν» το αλκοόλ από τους ενήλικες

Παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά αποτελούν οι συνήθειες των ενηλίκων γύρω τους στην κατανάλωση αλκοόλ, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Εθισμού.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά μπορεί να μάθουν από μικρή ηλικία πότε αρμόζει να καταναλώσουν αλκοόλ και τον αριθμό των ποτών που θα πρέπει να καταναλώσουν παρατηρώντας τους ενήλικες γύρω τους. Οι ερευνητές ρώτησαν 75 πατεράδες και 83 μητέρες πόσο συχνά ενήλικες καταναλώνουν αλκοόλ σε διάφορες περιστάσεις όπως κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, στη δουλειά, βλέποντας τηλεόραση ή ακόμη και ενώ οδηγούν. Μετά ρώτησαν 359 παιδιά (που δεν σχετίζονταν με τους γονείς που συμμετείχαν στη μελέτη), ηλικίας 4 έως 8 ετών, σε ποιες περιστάσεις πιστεύουν ότι αρμόζει ή είναι σύνηθες για τους ενήλικες να καταναλώσουν αλκοόλ.

Όσο μεγαλύτερη ηλικία του παιδιού τόσο αυξανόταν η αντίληψη του για τις κοινωνικές νόρμες γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ. Η εξοικείωση με το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να ξεκινήσουν την κατανάλωση του νωρίτερα στη ζωή τους ή πιο συχνά. Όπως άλλωστε αναφέρουν στο Reuters ειδικοί, τα παιδιά διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους βάσει εκείνης των γονιών τους. Οι γονείς που πίνουν αλκοόλ μπροστά στα παιδιά τους κανονικοποιούν την κατανάλωση του.

Οι πατεράδες έπιναν περισσότερο από τις μητέρες, όπως έδειξε η μελέτη. Οι άνδρες κατανάλωναν περίπου 8,6 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, έναντι 4,4 μονάδων των γυναικών. Σε μια μονάδα αντιστοιχούν 10 γραμμάρια αιθανόλης, ή καθαρού αλκοόλ και μπορεί να αντιστοιχεί σε 1 με 3 ποτά ανάλογα με την περιεκτικότητα του καθενός.  Οι γονείς ανέφεραν πως η κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο συνήθης σε περιστάσεις όπως πάρτι και δείπνα σε εστιατόρια, ενώ λιγότεροι θεωρούσαν συνηθισμένο το ποτό στα καθημερινά δείπνα ή παρακολουθώντας τηλεόραση. Λιγότερο συνηθισμένο ήταν για τους γονείς το αλκοόλ κατά την οδήγηση, την εργασία ή το μεσημεριανό.

Από την άλλη τα παιδιά θεωρούν την κατανάλωση αλκοόλ πιο συνηθισμένη μπροστά από την τηλεόραση ή στα πάρτι, ενώ ασύνηθες ήταν για αυτά το ποτό με το διάβασμα, το γεύμα ή τη δουλειά στο γραφείο. Επιπλέον, τα παιδιά ανέφεραν ότι οι ενήλικες έπιναν περισσότερο σε καταστάσεις όπου αρμόζει η κατανάλωση αλκοόλ, απάντηση που σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνει πως τα παιδιά μαθαίνουν τις κατάλληλες συμπεριφορές γύρω από το αλκοόλ παρατηρώντας τους ενήλικες.

Οι περισσότεροι νέοι στην Ολλανδία ξεκινούν να πίνουν αλκοόλ στην εφηβεία και προσπάθειες πρόληψης του φαινομένου εστιάζουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Μέχρι τότε, όμως, ίσως να είναι αργά, τονίζουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ:news4health.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box
Αρέσει σε %d bloggers: