Τα μέτρα ενίσχυσης πυρόπληκτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Στην εξειδίκευση των μέτρων για τους πυρόπληκτους από τις καταστροφικές φωτιές που συνεχίζουν να μαίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά τα όσα ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση των μέτρων ανακούφισης των πυρόπληκτων πολιτών, τα οποία αφορούν σε αποζημιώσεις για τις καμένες περιουσίες τους και τα σπίτια τους.

Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα

Αναλυτικά, ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η στεγαστική συνδρομή αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων όπως έχουν δηλωθεί στο E9. Η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% του ακινήτου, όπως ορίζεται με βάση τον ΕΝΦΙΑ. Η βοήθεια αυτή είναι ακατάσχετηαφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες, που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες, 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Σε περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου που επλήγη, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική συνδρομή και ο ένοικος την αποζημίωση για την οικοσκευή.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει τις αμέσως επόμενες ημέρες και η καταβολή της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων. Παράλληλα, θα γίνεται η καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών.

Για τις επιχειρήσεις

Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Αποζημίωση επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις περιφέρειες, οι οποίες συστήνουν σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση της αξίας τους.

Αποζημίωση σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, μέσα παραγωγής και αυτοκίνητα.

Ενεργοποιούνται οι κεντρικές πολιτικές:

Πρώτη αρωγή για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, για μηχανισμό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και αυτοκίνητα που επλήγησαν:

8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς

4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές

2.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά είναι λειτουργικές.

Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες σε εκγαταστάσεις ή δεν διαθέτουν

4.000 ευρώ εκτάσεις άνω των 50 στρέμματα

2.000 ευρώ μεταξύ 10 και 50 στρέμματα

Και 1000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες

Σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ δημιουργείται πλατφόρμα για την χορήγηση της αρωγής όπου οι πολίτες μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν τη βοήθεια τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης προβλέπεται προκαταβολή 20% επί της επιβληθείσας επιχορήγησης στις επιχειρήσεις εφόσον οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές.

Με την ολοκλήρωση της εκτιμητέας αξίας, θα επιχορηγηθεί ως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας βάσει του νόμου για την αποκατάσταση ζημιών και την επαναλειτουργία τους.

Απαλλαγές

Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης μετά από εξέταση της ζημιάς.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021, 22 και 23, σε ακίνητα, κτίσματα, οικόπεδα, ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές που δεν τις καθιστούν κατοικήσιμες.

Επιδότηση ενοικίου συγκατοίκησης από 300 ως 500 ευρώ για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης μόνιμων κατοίκων.

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες

Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες

Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-1
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-2
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-3
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-4
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-5
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-6
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-7
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-8
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-9
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-10
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-11
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-12
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-13
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-14
Στηριξη-για-νοικοκυρια-και-επιχειρησεις-15

πηγη topontiki.gr

Για να μην χάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθημερινά θα σας στέλνουμε στο email σας τις αναρτήσεις της ημέρας. Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας!
Holler Box